Με 59 πυραύλους Τόμαχοκ ο Τραμπ «κέρδισε» και τους πιο αυστηρούς επικριτές του!

Toυ Γιακόμπ Ονγκστάιν

Για τον Ντόναλντ Τραμπ το 50% της ανθρωπότητας εξακολουθεί να έχει συγκεχυμένη γνώμη για τα πεπραγμένα του στον Λευκό Οίκο. Τώρα όμως απολαμβάνει ξαφνικά την αναγνώριση. Γιατί; Επειδή έριξε μερικές βόμβες. Αν ο Τραμπ είναι έξυπνος, μαθαίνει από αυτό- και ρίχνει βόμβες. Τότε όμως ούτε οι σχολιαστές μας και οι πολιτικοί μας πρέπει να αναρωτιούνται για το μέλλον, όταν ο κόσμος βυθίζεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο.

Ακόμη και οι «New York Times» γιορτάζουν για την επίθεσή του στη Συρία κάνοντας λόγο για «ένα σημείο καμπής στην προεδρία του».
Ένας μικρός πόλεμος και όλα φαίνονται διαφορετικά.
Οι βόμβες στη Συρία ήταν στρατιωτικά άχρηστες. Και νομικά ήταν απλά ένα έγκλημα. Αυτές οι βόμβες ήταν καθαρά πολιτικές.

Χρειάστηκαν μόνο 59 «Tomahawk» από το γιγαντιαίο αμερικανικό οπλοστάσιο και οι εντονότεροι επικριτές τού Τραμπ ξαφνικά να μην μπορούν πλέον να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους.

Το περιοδικό Der Spiegel τον εγκωμιάζει: «Ο Τραμπ έπραξε σωστά». Η «Sueddeutsche Zeitung» ξαφνικά δήλωσε: «Πολλοί παραδέχονται, τουλάχιστον, ότι το ένστικτο του Τραμπ είναι σωστό». Ακόμη και οι «New York Times» γιορτάζουν για την επίθεσή του στη Συρία κάνοντας λόγο για «ένα σημείο καμπής στην προεδρία του».

Ένας μικρός πόλεμος και όλα φαίνονται διαφορετικά.

Οι βόμβες στη Συρία ήταν στρατιωτικά άχρηστες. Και νομικά ήταν απλά ένα έγκλημα. Αυτές οι βόμβες ήταν καθαρά πολιτικές.

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Αυτός είναι ένας παλιός ορισμός του πολέμου που πίστευα ότι είχε ξεπεραστεί. Λάθος.

Ο επιθετικός πόλεμος βάσει του διεθνούς δικαίου είναι παράνομος και η αεροπορική αυτή επίθεση δεν ήταν τίποτα άλλο. Αλλά το διεθνές δίκαιο είναι νεκρό. Ο κόσμος είναι μια ζούγκλα και αντί για την ισχύ του νόμου, ισχύει μόνον ο νόμος της ζούγκλας. Το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν δίνει δεκάρα για το διεθνές δίκαιο, η Ρωσία στην Κριμαία και το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Τώρα το Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία. Δυτική, Ανατολική, δεν έχει σημασία. Κανόνες που πάντα οι άλλοι θα πρέπει να σέβονται, δεν υπάρχουν.

Ο τολμηρός ιστορικός Michael Wolffsohn είπε ότι η επίθεση στη Συρία «είχε πολιτικό σκοπό». Ήταν ένα μήνυμα προς τους Ρώσους και Κινέζους. Είμαστε εδώ, υπάρχουμε ακόμα! Μια φάση στην πάλη για την εξουσία που μαίνεται στο Λευκό Οίκο μεταξύ των διαφόρων στρατοπέδων για τη μελλοντική πορεία της προεδρίας.

Ο Τραμπ είναι πολιτικός. Αυτό είναι το ένστικτό του. Πίστεψε ότι μας έδωσε αυτό που θέλουμε. Ο άνθρωπος είναι ένας ναρκισσιστής. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για την αναγνώριση. Αν σκεφτεί κανείς πόσο αναγνώριση πήρε ο Τραμπ από τις βόμβες στη Συρία, μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα ρίξει περισσότερες βόμβες στο μέλλον.