Μισόλογα, αντιφάσεις και θεωρίες συνωμοσίας: Μπορεί να μη μάθαμε τι έγινε στον Έβρο, αλλά ο Πρωθυπουργός εξήγησε τι έγινε στη Καλλιφόρνια!

Του Νίκου Λακόπουλου

Η νέα ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη “έρχεστε στη Βουλή και διαβάζετε αυτά που σας γράφουν” πιθανόν να ήταν αξιοσημείωτη στην ομιλία του στη Βουλή, αν δεν υπήρχε η έκρηξη “Μη μου υψώνετε εμένα τη φωνή”.

Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή αφού δεν υπήρχε κανένας στη Βουλή να υψώσει τη φωνή και ο Πρωθυπουργός έμοιαζε να μιλά με τον εαυτό του.

Προφανώς ο ίδιος δεν έχει πια λογογράφους και μάλλον δεν έχουν καταλάβει όσοι του υψώνουν την φωνή πως χάρη τους κάνει που πάει στη Βουλή και πρέπει να απαντάει στις “σαχλαμάρες” τους αντί να κάθεται στα πάνω θεωρεία και να παρακολουθεί σαν βασιλιάς τη συνεδρίαση.

Άλλωστε δεν είναι ο ίδιος που ελέγχεται κοινοβουλευτικά, αφού “αν γίνονται λάθη, να το πείτε γιατί αυτά βαραίνουν την Πυροσβεστική» και “φταίνε οι ΜΚΟ που απανθρακώθηκαν πρόσφυγες και τους μετανάστες μέσα στο δάσος”.

«Δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκονται εκεί. Σε ένα δάσος με το 112 να έχει στείλει μήνυμα εκκένωσης σε δύο γλώσσες και με εντολές εκκένωσης προς όλους».

Τι θέλανε κι αυτοί στο δάσος;

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάκουσαν στις εντολές, αλλά δεν τους εξήγησε το 112 και πού να πάνε. Έτσι εξηγείται πως η κυβέρνηση αντί για δασοπυροσβέστες “«θα προσλάβουμε συνοριοφύλακες για τη φύλαξη των συνόρων και την ισχυρή αποτροπή διότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Τελικά φταίνε οι ίδιοι που κάηκαν. “Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε κάτι άλλο. Ποιοι τους πήγαν εκεί; Και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ οι οποίες ξαφνικά έχουν εικόνα και μήπως είναι τελικά συνυπεύθυνοι. Οδηγούν τους ανθρώπους σε καταστάσεις τέτοιες ώστε να εγκλωβίζονται, μέσα σε ένα δάσος και να μην μπορούν να εκκενωθούν».

Σχιζοφρενική είναι και η έκφραση πως «οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, υπευθυνότητα, ωριμότητα σε ένα φαινόμενο που ταλανίζει την χώρα μας και όλο τον πλανήτη». Από ποιον περιμένουν λογοδοσία; O Πρωθυπουργός μάλλον δεν έχει ευθύνη για τις… φονικές πυρκαγιές της Χαβάης.

“Η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη”, αλλά κάηκαν περισσότερα στρέμματα αφού “ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απέναντι σε πρωτόγνωρα φαινόμενα”. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φορές, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι».

Κι ενώ η προετοιμασία ήταν καλύτερη, αλλά τα φαινόμενα πρωτοφανή ο Πρωθυπουργός για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο θεωρεί πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής και βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε διαδρόμους από τους οποίους περνούν μεταναστευτικές ροές“.

Φταίει η κλιματική αλλαγή ή το ανθρώπινο χέρι;

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να υιοθετεί θεωρίες που θέλουν τις φωτιές να μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, από μετανάστες που κάηκαν και οι ίδιοι, από μετανάστες που καίνε άλλους μετανάστες -ή ακόμα και από όσους θέλαν να κάψουν μετανάστες.

“Δεν είναι άλλοθι αλλά η πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε αν είναι από δόλο ή αμέλεια” θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού το Politico έχει γράψει πως “κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι φτάνουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος βάζει τις φωτιές».

Φαίνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση, την έρευνα έχει αναλάβει η ΕΥΠ, αλλά από τους δεκάδες έχουν συλληφθεί ως εμπρηστές σχεδόν όλοι απελευθερώνονται.

Οι αναπτήρες που βρέθηκαν αποδείχθηκαν άδειοι, ενώ θεωρούντο ενοχοποιητικό στοιχείο. Τα «ύποπτα σπρέι» ήταν αποσμητικά αυτοκινήτου. Ο τέταρτος έχει σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές» θα γράψει το Politico.

To ερώτημα είναι αν αλλάζει κάτι για την ανικανότητα του μηχανισμού να προλάβει ή να σβήσει έγκαιρα τις φωτιές και γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται άλλοθι.

Oι πυρκαγιές στη… Καλιφόρνια

Σε μια τελευταία γραμμή άμυνας ο Πρωθυπουργός επιχείρησε πάντως να πει πως δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά η Πυροσβεστική:

«Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη όλο και πιο άνιση. Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Πιλότοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί, λιμενικοί, εθελοντές τους αξίζει σεβασμός και ευγνωμοσύνη και όχι εύκολη κριτική» είπε ο πρωθυπουργός.

Τελικά όμως “υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες. Το ίδιο είδαμε και στην φωτιά του Εβρου. Είχαμε πυρονέφος της νύχτας. Ένα φαινόμενο που εντοπίστηκε στις φωτιές Καλιφόρνιας με 18 νεκρούς. Το φαινόμενο που συνέβη στον Εβρο θα μελετάται για πολλά χρόνια. Κατέκαψε μια τεράστια περιοχή σε ελάχιστες ώρες».

Μπορεί να μη μάθαμε πολλά από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή και θα πάρει χρόνια να μάθουμε τι έγινε στον Έβρο. Μάθαμε όπως τι έγινε στη Χαβάη και την Καλλιφόρνια.