Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Τυμβωρυχία

Του Γ. Λακόπουλου

Η τυμβωρυχία ως αντιπερισπασμός για τους ανυπεράσπιστους πληγέντες από τη «Μήδεια» είναι ανατριχιαστική, ως πολιτική συμπεριφορά.

Πρώτα τα γεγονότα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαφήμισε ότι η εθνική οδός έκλεισε, ενόψει της κακοκαιρίας – με προσωπική του απόφαση. 

Περίεργη σπουδή. Γιατί καπέλωσε τον εντεταλμένο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη; Ειδικά, αν όπως πρόσθεσε εκ των υστέρων ότι υπήρξαν υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Μια εξήγηση είναι για να κλέψει τη δόξα από τον Χαρδαλιά. Μια άλλη έδωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Παύλος Πολάκης: με το κλείσιμο από την κυβέρνηση οι εταιρίες που διαχειρίζονται το δρόμο γλύτωσαν τα πρόστιμα.

Ευλόγως 46 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησαν στη Βουλή αν πράγματι ο εμπλεκόμενος ιδιώτης επωφελήθηκε κατά ένα εκατ. ευρώ.

Ως εδώ είναι μια τυπική υπόθεση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις με την απάντησή του ο υπουργός κλείνει το θέμα. Αλλά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντί να το κλείσει, ξέφυγε και άνοιξε και ένα πιο βαρύ για το ίδιο.

Βρήκε τον ισχυρισμό «πολιτικά γελοίο» και συμπλήρωσε: «Αυτοί που ρωτούν αυτό το πράγμα ας αναρωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι που έκαψαν 100 ανθρώπους».

Αν ο ισχυρισμός είναι «γελοίος» θα φανεί από τα χαρτιά, όταν τα καταθέσει. Αυτό που φαίνεται από τώρα είναι ότι ο ίδιος έχασε το μέτρο. Σε βαθμό που δεν μπόρεσε να τον καλύψει ούτε καν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τον έστησαν στον τοίχο και φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές. Πλην Λακεδαιμονίων.

Η τυμβωρυχία ως αντιπερισπασμός για τους ανυπεράσπιστους πληγέντες από τη «Μήδεια» είναι ανατριχιαστική, ως πολιτική συμπεριφορά.

Έκαψαν οι συγκεκριμένοι βουλευτές ανθρώπους στο Μάτι; Έκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα , όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά; Δεν είχε καν συναίσθηση ότι είπε κάτι βαρύ – όπως του επισημάνθηκε: «Τους κάψανε από τη διάλυση των υπηρεσιών και την ανυπαρξία ηγεσίας πολιτικής και φυσικής εκείνη τη μέρα».

Παράνοια και αυτοπυροβολισμός. Από αυτή την άποψη , γιατί δεν τους έκαψε και ο επικεφαλής της ΕΛΑΣ που επιχειρούσε στο Μάτι και σήμερα βρίσκεται δίπλα του ως γενικός γραμματέας του υπουργείου του; Γιατί δεν έπνιξε ο ίδιος με τον Χαρδαλιά, οκτώ ανθρώπους στην Εύβοια;

Στο Μάτι έγινε αυτό που ξέρουν όλοι- για τις συνθήκες της συμφοράς και τις αίτιες της. Η ΝΔ το εκμεταλλεύθηκε αγοραία και αθέμιτα. Ακόμη όταν στα Ηνωμένα Έθνη ο Μητσοτάκης το απέδωσε στην κλιματική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση για την προσωποποίηση ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης. Όπου και αν καταλήξει, αποκλείεται να αποφανθεί ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους».

Πολύ περισσότερο οι 46 σημερινοί βουλευτές του, που έκαναν το έγκλημα καθοσιώσεως να ελέγχουν κοινοβουλευτικά – όπως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση- τον συγκεκριμένο υπουργό.

Η αντίδραση Χρυσοχοΐδη πάσχει κοινοβουλευτικά, ηθικά και λογικά. Πολιτικά είναι αρμόδιος να τον αξιολογήσει ο πρωθυπουργός που τον πήρε από άλλο κόμμα στην κυβέρνησή του, χωρίς να το θέσει προεκλογικά υπόψη του εκλογικού σώματος.

Αλλά για τα υπόλοιπα είναι υπόλογος ο ίδιος. Πήρε μια απόφαση, όπως την πήρε. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή εφόσον του ζητούνται.

Με την προσχώρησή στην πιο σκοτεινή Δεξιά δεν έχασε μόνο όσα του είχαν αν μάθει στο ΠΑΣΟΚ οι Παπανδρέου και ο Σημίτης. Έχασε και την αίσθηση του δημοσίου ανδρός.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR