Νέα ευκαιρία για την Ευρώπη

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές έλαβαν τέλος και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αναδεικνύεται πανηγυρικά ο Εμανουέλ Μακρόν ένας νέος πολιτικός που έρχεται να δώσει κάτι καινούριο στο πολιτικό σύστημα απαλλαγμένος από τα συστημικά κόμματα του παρελθόντος, τα οποία αδυνατούν πλέον να πείσουν τουλάχιστον την γαλλική κοινωνία.

Η ανακούφιση στην Ευρώπη μετά και τα τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου είναι σίγουρα μεγάλη καθώς οι φόβοι για ποσοστό της ακροδεξιάς Λεπέν που θα ξεπερνούσε το 40% δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς περιορίστηκε στο 34% το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν είναι ευκαταφρόνητο και θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προβληματίσει την Γαλλική αλλά και την Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Στο πρόσωπο του Μακρόν εμφανίζεται ίσως και μη αναμενόμενα η δυναμική δημοκρατική Ευρώπη, η οποία μπορεί να πει την αλήθεια στον λαό, να μιλήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα, να προτείνει κοστολογημένες λύσεις και να επιδιώξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε όλα τα κράτη μέλη.

Η πορεία της ΕΕ και κυρίως της Ευρωζώνης είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της Γαλλίας ως την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία γεγονός καταλυτικό για την παρουσία και την διακυβέρνηση Μακρόν που θα κληθεί ν’ανατάξει την Γαλλική οικονομία.

Τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο νέος Πρόεδρος στην Γαλλία είναι βασικά δύο τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό και ευρωπαϊκά θέματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την τρομοκρατία και την ισλαμοφοβία στην γαλλική επικράτεια όπου θα πρέπει υπό την ένταση του μεταναστευτικού να τρέξουν προγράμματα αφομοίωσης των αλλοδαπών και ισλαμιστών, κατοχύρωσης βασικών τους δικαιωμάτων αλλά και της σταδιακής και πλήρους ενσωμάτωσής τους στην γαλλική κοινωνία με ισοτιμία.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι οικονομικό και έχει να κάνει με την χαμηλή παραγωγικότητα της Γαλλίας γεγονός που σχετίζεται τόσο με την ανισοκατανομή των αμοιβών όσο και με την διόγκωση του δημοσίου τομέα σε βάρος του ιδιωτικού και της έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα των νέων και την αντίστοιχη φορολογία των επιχειρήσεων.

Θα πρέπει λοιπόν ο νέος πρόεδρος να συγκρουστεί με αρκετά και ισχυρά συνδικάτα για να επιβάλλει την πολιτική του, πολλά από αυτά μάλιστα σε πρώην προπύργια των σοσιαλιστών και σε νυν υποστηρικτές της Λεπέν στις πρόσφατες εκλογές που θα πρέπει να τους εξηγηθεί ποια είναι η νέα πολιτική, πώς θα επιτευχθεί και ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα ιδιωτικές επενδύσεις στην χώρα που θα δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω , η νίκη του Μακρόν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως νίκη εναντίον του λαϊκισμού, καθώς δεν εκλέχθηκε μέσα από μία ατελείωτη παροχολογία αλλά μέσα από μεστό λόγο χωρίς στρογγυλεύσεις, με ξεκάθαρη άποψη και στρατηγική τόσο για την Γαλλία όσο και  την Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει μία πραγματικά σημαντική ευκαιρία ν’αναθεωρήσει μία σειρά από πολιτικές όσον αφορά την ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών καθώς και την ισόρροπη ανάπτυξη ιδίως για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.

Η σταδιακή και διαφαινόμενη προσέγγιση του Γαλλογερμανικού άξονα, ίσως τερματίσει τις τάσεις απομονωτισμού που έρχονται ως καταιγίδα μέσω της πολιτικής Τραμπ από τις ΗΠΑ, με στόχο ν’αναδείξει το δυναμικό πρόσωπο της  Ένωσης  που έχει την δυνατότητα να τρέξει τόσο σημαντικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής όσο και μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής με απώτερο στόχο το μέρισμα ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.