Νέα παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου για τη χάραξη της ΑΟΖ

Του Βασίλη Σκουρή

Σε ανακοίνωσή του ο τομέας δημόσιου δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που είναι και Επίτιμος Καθηγητής του, θα συμμετάσχει ως κύριος εισηγητής σε νέα διαδικτυακή εκδήλωση.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο ότι, κατά τον τίτλο της εκδήλωσης όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τομέα, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αναλύσει το πώς και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία χάραξης της ΑΟΖ, συμπαριστάμενη σε ένα κράτος-μέλος.

Παρά το ότι περισσότερα θα γίνουν γνωστά την Πέμπτη το απόγευμα, εμείς βάζουμε στοίχημα ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα προτείνει νομική φόρμουλα, με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συρθεί» να στηρίξει Ελλάδα και Κύπρο για τη χάραξη της ΑΟΖ με Ισραήλ, Αίγυπτο και ιδίως Τουρκία. Διότι όσοι ξέρουν καλά τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας γνωρίζουν πως «έχει πάρει ανάποδες» με τις συνεχείς αλλά «άσφαιρες» δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας.

Για να το «κάνουμε λιανά», ο Προκόπης Παυλόπουλος μάλλον θα προτείνει στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να πουν, με νομικά επιχειρήματα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αδιανόητο αυτές να αγωνίζονται και για την δική της ΑΟΖ και εκείνη να «σφυρίζει αδιάφορα». Και ας θυμηθούμε πόσες φορές ο Προκόπης Παυλόπουλος τα είχε πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «έξω από τα δόντια» όσο ήταν στην Ηρώδου του Αττικού. Το ίδιο συνεχίζει και σήμερα με τον δικό του άψογο θεσμικό τρόπο, δηλαδή μέσω του Πανεπιστημίου.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR