Νίκος Ανδρουλάκης: Χαβάς

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο επικεφαλής του κόμματος που, στο ίδιο διάστημα, κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τον χαβά του: είμαι King maker. Μήπως να το κοιτάξουν στο ΠΑΣΟΚ;

Μας κάνει πλάκα ο Θεός της πολιτικής ή είναι πιο σοβαρό;

Θα περίμενε κανείς ότι με την οριστικοποίηση των εκλογών, κάτι θα έκαναν στο ΠΑΣΟΚ με τον αρχηγό τους.

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Να μην καταλαβαίνουν αποκλείεται: ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν δεν διολισθαίνει στη γραφικότητα, ακολουθεί περίεργες ατραπούς.

Σε νέα κρίση μεγαλείου, επέστρεψε -από τον Σκάι- σε συλλογισμούς που οδηγούν στην… Πρωθυπουργία του! Το περιέγραψε με τρεις φράσεις:

  • «Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι οι αρχηγοί, όλων των κομμάτων».
  • «Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον».
  • «Απέναντί τους έχω συγκριτικό πλεονέκτημα: δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω καταστρέψει τη χώρα».

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει…

Εκτός αν πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει κάποιον του χεριού του.

Το είχε επιχειρήσει ο Γ. Παπανδρέου το 2011: παραιτούμενος πρότεινε για διάδοχό του τον… εαυτό του, με το όνομα Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο Ανδρουλάκης έχει πλέον και ΙΧ Σύνταγμα: ως τρίτο κόμμα, «δεν έχει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές, δεν θα μετέχει στις διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας».

Ακόμη και αν δεν υποψιάζεται ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είναι τρίτο κόμμα, εκεί το οδηγεί…

Ποιος θα ψηφίσει κάποιον που καταργεί το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τη λαϊκή ετυμηγορία;

Ποιος θα του εμπιστευθεί την ψήφο του όταν… απειλεί -και μάλλον το πιστεύει- ότι αν πάρει πάνω από 10% στις εκλογές, θα μπορεί να επιβάλει τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς και το κυβερνητικό πρόγραμμα;

Ποιος θα πάρει στα σοβαρά πολιτικό που αποκαλεί δημοσίως τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο: «το άτομο αυτό»;

Επιχειρώντας να βρει μια άκρη μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας, αναρωτήθηκε: «Το μόνο πρόβλημα που έχει ο κ. Ανδρουλάκης για να κυβερνήσει με τη ΝΔ είναι o κ. Μητσοτάκης; Όχι η Δεξιά;»

Μάλλον είναι χειρότερο. Πίσω από τις πιρουέτες αφασίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναδύονται δυο άδηλες επιδιώξεις.

-Πρώτη. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τη ΝΔ, αρκεί να μην είναι Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, διασφαλίζει την ατιμωρησία του – για ό,τι ενδεχομένως προκύψει σε βάρος του.

Ποιο κόμμα θα στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο τον αρχηγό του, όταν μάλιστα εν τω μεταξύ έχει παραχωρήσει και την πρωθυπουργία;

-Δεύτερη. Εξαιρώντας τον Τσίπρα από την πρωθυπουργία, για στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξουδετερώνει τον κεντρικό αποδέκτη της λαϊκής εμπιστοσύνης στη Δημοκρατική παράταξη. Τυχαίο;

Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης δεν αυτοδιορίσθηκαν Πρωθυπουργοί. Υπήρξαν φορείς της λαϊκής εντολής και εμφανώς σε έναν από τους δυο θα δοθεί ξανά.

Αλλά ο επικεφαλής του κόμματος που, στο ίδιο διάστημα, κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τον χαβά του: είμαι King maker.

Μήπως να το κοιτάξουν στο ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR