Νίκος Κοτζιάς: Κατέβηκε από το τρένο ή μήπως πήρε τη θέση του μηχανοδηγού;

Του Νίκου Γαλάτη

«Πάντα εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά, δεν θεωρούμε όμως ότι είμαστε κομμάτι άλλων». Ο Νίκος Κοτζιάς αφού παραιτήθηκε ξεκαθάρισε πως είναι κομμάτι του κινήματος- όχι του κόμματος- που κυβερνά. Τώρα πια σχεδιάζει τη διάσκεψη του Πράττω, υπενθυμίζοντας πως έχει 130 δημοτικές κινήσεις και θα πάρει μέρος στις εκλογές- υποστηρίζοντας στην Αθήνα τον Παύλο Γερουλάνο.

Με την παραίτησή του ο Νίκος Κοτζιάς συνειδητά ή όχι είναι πλέον αυτός κι όχι ο Πάνος Καμμένος που κρατά την κυβέρνηση στα χέρια του. Ίσως γι΄αυτό η κάλυψη που ζήτησε από τους υπουργούς και δεν πήρε έρχεται τώρα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πρόεδρο της Βουλής, όσους εξαίρουν την ηθική του ακεραιότητα και το πόσο καλός υπουργός Εξωτερικών, σα να λένε “Νίκο, γύρνα πίσω!”. Έγινε λάθος.

Πολλοί έσπευσαν να πουν πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ελέγχει τέσσερις πέντε βουλευτές και μπορεί αυτός να ρίξει την κυβέρνηση τη στιγμή που εξασφάλισε τη στήριξη του Πάνου Καμμένου, αλλά στη συνεδρίαση του Πράττω βρέθηκαν μόνο δύο. Η κ. Γεννιά και ο ίδιος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτός που έλεγε “όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο” τώρα χαρακτηρίζει ακατανόητη την παραίτηση Κοτζιά, με την οποία ασχολούνται όλα τα διεθνή μέσα. H παραίτηση ήταν μία βόμβα που τώρα προσπαθούν να απασφαλίσουν. Ακόμα και με δυο έδρες ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να κρίνει κρίσιμες ψηφοφορίες.

Ο Νίκος Κοτζιάς, θεωρητικός του ΚΚΕ όταν ήταν γραμματέας ο Χαρίλαος Φλωράκης, διανοούμενος, καθηγητής από εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και από κει ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου που φιλοτέχνησε την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει αποδείξει ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα» είχε πει κι ύστερα δήλωσε πως δεν θα πάει διακοπές για να λύσει και το θέμα των σχέσεων με την Αλβανία με την ΑΟΖ. Τι συνέβη και ξαφνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντί να διαρρήξει τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο στέλνει αδιάβαστο τον υπουργό Εξωτερικών που ο ίδιος εξαίρει για την συμβολή του στο διεθνή ρόλο της Ελλάδας;  

Την προηγούμενη μέρα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών αντάλλασσε κατηγορίες με τον υπουργό Άμυνας για τα μυστικά κονδύλια των δύο υπουργείων. Προφανώς η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για “προσωπική στρατηγική” τον αφορά, όσο και οι αναφορές του σε “όσους βάζουν εμπόδια στην ομαλή πορεία της χώρας”. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν μίλησε όταν τον παρέκαμψε ο Πάνος Καμμένος, αλλά περίμενε το υπουργικό συμβούλιο για να τα βάλει ευθέως μαζί του συνεχίζοντας τώρα με τη δήλωση “όσοι πετάνε λάσπη, έχουν βρώμικα χέρια”.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν λένε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι για να προχωρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος, ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα που έχουν να κάνουν με τις βίζες και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με άλλε δημοσιεύματα είπε ενώπιον όλων των υπουργών: «Βλέπετε τι τραβάω με τον Καμμένο και τον Κοτζιά. Είναι μπελάς»!

Ο υπουργός Εξωτερικών είδε μάλλον έκπληκτος πολλούς υπουργούς να παίρνουν το μέρος του Καμμένου όταν μάλλον αψυχολόγητα έφυγε για να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του να παραιτηθεί και -σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες να εξετάσει τις νομικές συνέπειες της απόφασής του για την τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία μόνο αυτός από την κυβέρνηση έχει υπογράψει. Ο κύβος είχε ριφθεί.

Οι διαρροές από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών έκαναν έξω φρενών τον Αλέξη Τσίπρα που πλέον μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ζήτησε ουσιαστικά από τον Νίκο Κοτζιά να κατέβει από το τρένο. Η φράση “ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου» που τουίταρε μετά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών -μαζί με τον στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου “βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση.

Ο Νίκος Κοτζιάς  μάλλον εννοεί περισσότερα από όσα λέει ο ποιητής. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την στήριξη της ομάδας των ΑΝΕΛ, αλλά μπορεί να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν τεθεί ζήτημα πρότασης μομφής ή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα δείξει στα Χανιά όπου θα μιλήσει τις προθέσεις του, αλλά μάλλον η κυβέρνηση απέχτησε αντιπολίτευση από τα αριστερά της.

Η Γεωργία Γεννιά -η οποία είχε καταψηφίσει τον περασμένο Οκτώβριο το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλλου- είναι η μόνη βουλευτής που βρέθηκε στη συνεδρίαση του Πράττω. Ο Νίκος Τόσκας απουσίασε. Ο Γιώργος Ντζιμάνης, αντιστράτηγος ε.α. υπασπιστής του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου άλλοτε και βουλευτής Κοζάνης που φέρεται να πρόσκειται στην κίνηση, αναχώρησε για την περιφέρειά του, αντί να πάει -όπως λεγόταν- στην συνεδρίαση του Πράττω κι ανέβασε στο facebook αναρτήσεις με δηλώσεις του Χουλιαράκη, του Φλαμπουράρη κι ένα ποστ για τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο του 1925!

Αν κρίνουμε από μια ανάρτηση με άρθρο ότι “Τα παίρνει πάνω του ο Τσίπρας και καλά κάνει” μάλλον δεν θα πρέπει να αθροίζεται στη δύναμη του Πράττω -που όμως ως κόμμα διαθέτει νεολαία και στελέχη τα οποία συλλογικά θα αποφασίσουν την πορεία τους- όπως δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αστός κομμουνιστής, -ο πατέρας ήταν αντιπρόσωπος της LM ERICSSON- μεγαλωμένος στα Βόρεια Προάστια, απόφοιτος της Σχολής Μωραίτη είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερο ψυχισμό. Εγκατέλειψε το ΚΚΕ το βρώμικο ’89, προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών με αίτηση, εξελέγη καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και δηλώνει πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός.

Η κατηγορία για “προσωπική στρατηγική” που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχόμενος μια παραίτηση που μάλλον προκάλεσε παραπέμπει σε παλιότερες κρίσεις στις σχέσεις τους με αποκορύφωμα την απέλαση Ρώσων διπλωματών, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Όλοι παρατήρησαν ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Μόσχα, όπως και ο Πάνος Καμμένος- χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσκεψη του Κοτζιά, όσο ήταν ακόμα υπουργός και οι θεωρίες συνωμοσίας βλέπουν στην παραίτηση δάκτυλο της υπερδύναμης, αλλά τα πράγματα μπορεί να είναι πιο απλά. Ο Αλέξης Τσίπρας ενοχλήθηκε από την σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο την ώρα που εκείνος έριχνε τα μούτρα του για να εξασφαλίσει την στήριξη της κυβέρνησης.

Η ξαφνική επίσκεψη του υπουργού στον Πρόεδρο Δημοκρατίας, οι διαρροές στον τύπο εξόργισαν τον πρωθυπουργό και όλα όσα ακολούθησαν έγιναν εν θερμώ. Από χθες είναι εμφανής η προσπάθεια των στελεχών της κυβέρνησης να “τα μαζέψουν”, να πέσουν οι τόνοι και η δήλωση του Νίκου Κοτζιά “είμαστε κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά” δείχνει πως ο δρόμος για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο ανδρών είναι ανοιχτός.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τι σημαίνει το ότι ένας πανίσχυρος πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι πια αρχηγός κόμματος -που με την δική του αποχώρηση μετά την παραίτηση Τόσκα δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ο Νίκος Παππάς είπε χθες ότι “ο Κοτζιάς δεν θα γίνει Βαρουφάκης”. Προφανώς, αφού είναι ο Νίκος Κοτζιάς με μεγαλύτερο εκτόπισμα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και θα ακούσουμε νέα του πολύ σύντομα.

Όσοι μέτραγαν ψήφους σε μια πιθανή ψηφοφορία για την τύχη της κυβέρνησης- κι ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Κοτζιάς που προκαλούσε τον Καμμένο “να πάμε στη Βουλή”  αν δεν πρέπει να αφαιρέσουν δύο, τουλάχιστον πρέπει να τους υπολογίζουν καλά σαν αυτούς που τώρα πια -εκτός από τους ΑΝΕΛ-μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Αν πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας είπε “βλέπετε τι τραβάω με τον Καμμένο και τον Κοτζιά” αν είχε έναν “μπελά», τώρα έχει δύο. O Νίκος Κοτζιάς κατέβηκε με δυσφορία από το τρένο, αλλά μπορεί με την κίνησή του αυτή να πήρε το τιμόνι του μηχανοδηγού από τον Πάνο Καμμένο, ως κρίσιμος παράγων για την κυβερνητική πλειοψηφία, ως “κομμάτι του λαϊκού κινήματος που κυβερνά”. Που κυβερνά, όχι αυτού που δεν κυβερνά.