Ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει

.
Του Τάκη Ψαρίδη

Όσο χυδαίο προκλητικό και αλήτικο πολιτικά είναι, άλλο τόσο είναι και αποκαλυπτικό. «Ναι αλλά ο Πολάκης καπνίζει» απάντησε η ΝΔ και η κυβέρνηση στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κρίσης που έρχεται.

Έτσι αντιμετωπίζουν τους θεσμούς και έτσι αντιλαμβάνονται την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων που επικαλούνται πάνω στους νεκρούς της Μαρφίν, λίγες ώρες μετ’ά την επικοινωνιακή παράσταση μίσους και διχασμού που έστησαν προσβάλλοντας και την παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο εξής πλέον για ό,τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο η απάντηση θα είναι η ίδια. «Ναι αλλά ο Πολάκης καπνίζει».

Μαστίζει η κρίση την κοινωνία; «Ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει». Καλπάζει η ανεργία; «Ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει». Επανέρχονται οι τα σκάνδαλα και οι «μίζες»; «Ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει». Δεν έχουν να φάνε οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού; «Ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει».

Εξαγοράζεται η ενημέρωση, πνίγεται η φωνή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα δημοκρατίας; «Ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει».

Προφανώς και το θέμα δεν είναι ο Σύριζα και ο Πολάκης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως με τον απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, όποια και αν είναι αυτή, διχάζουν την κοινωνία. Πως έχουν κάνει σημαία τους την απαξία των πολιτικών αντιπάλων τους και αυτό αποκαλύπτει όχι μόνο την γύμνια τους σε επιχειρήματα, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται την ενότητα μπροστά στην κρίση και πώς αντιλαμβάνονται την δημοκρατία. Διότι απαξιώνοντας τους θεσμούς απαξιώνουν και την δημοκρατία.

Μας ενδιαφέρει επίσης ότι δεν σέβονται στοιχειωδώς ούτε τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους που τους μεταχειρίζονται ως άβουλα όντα που τα ποτίζουν επικοινωνιακά με μίσος για να τα συσπειρώνουν ώστε να μην τους φύγουν. Μας ενδιαφέρει επίσης και μας θλίβει πολύ ότι μια μερίδα φίλων μας και διανοουμένων της χώρας, δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι απαντά σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα, έστω και δια της σιωπής της, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο:

«Ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει».