Να κλείσουν οι εφημερίδες. Των άλλων.

Του Γ. Λακόπουλου

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα

Κ. Τριπολίτης

Προβεβλημένος αρθρογράφος, φανατικός υποστηρικτής του πάλαι ποτέ ένδοξου Σημιτισμού -να ζήσουμε να τον θυμόμαστε- προέβλεψε -από ραδιοφώνου- ότι ως τον επόμενο Σεπτέμβρη θα εξαφανιστούν ένα κανάλι- η ΕΡΤ- και τρεις εφημερίδες: η Αυγή, η Νέα Σελίδα και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Πώς το ξέρει; Μπορεί να είναι ο ίδιος μάντης Κάλχας. Μπορεί να το είπανε οι μάγισσες κι όλες οι χαρτορίχτρες. Μπορεί απλώς μια επιθυμία να διατυπώνει. Γούστο του και καπέλο του. Μήπως δεν υπάρχουν άνθρωποι στη Θύρα 7, που θέλουν να εξαφανιστεί ο Παναθηναϊκός; Αν και αυτό το κάνει μόνος του, σαν το ΠΑΣΟΚ.

Να κλείσουν. Εφημερίδες των άλλων είναι, σκασίλα που την είχαμε. Είναι πολλοί οπαδοί του νεομητσοτακισμού που “φτιάχνονται” με το στίχο: “τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες”- προς ανατριχίλα προφανώς των Μικρούτσικου – Νταλάρα -Τριπολίτη. Αφού έχουμε τα δικά μας ΜΜΕ, τι χρειάζονται τα υπόλοιπα;

Αλλά γιατί ως τον Σεπτέμβρη; Προφανώς γιατί ο αρθρογράφος γνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη προκήρυξε εκλογές για τις 26 Μαΐου. Και θεωρούν αμφότεροι βέβαιο ότι θα τις κερδίσει.

Αν συνδυαστεί η πρόβλεψη του ενός με την βεβαιότητα αμφοτέρων, προκύπτει κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: ότι η πρόβλεψη μπορεί να είναι …προαναγγελία. Η πληροφορία: τα εν λόγω ΜΜΕ δεν θα κλείσουν ακριβώς, αλλά θα τα κλείσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη- μακριά από μας. Ελπίζουμε μόνο όχι με το τρόπο που υποδεικνύουν οι κοντοκουρεμένες κεφαλές της ασύδοτης δημοσιογραφίας.

Πάντως να μαλώσουμε και τον Κωστή Χατζηδάκη που είναι υπεύθυνος από τη ΝΔ, γιατί δεν αναφέρει και το κλείσιμο εφημερίδων στο πρόγραμμα που συνέταξε; Εκτός αν υπάρχει και πρόγραμμα Β, που επιμελείται ο Άδωνις.

Α, να ρωτήσουμε και τον αρθρογράφο, αν θα βρεθεί στις επάλξεις για να αντισταθεί στην εξόντωση και τη φίμωση του Τύπου”, που παραλίγο να συμβεί στην περίπτωση του ΔΟΛ, αν το μαγαζί του Ψυχάρη κατέληγε στον Σαββίδη- που θα το γύριζε υπέρ του Τσίπρα; Ευτυχώς που κατέληξε στις τράπεζες -από τις οποίες το πήρε ο Μαρινάκης με δημοπρασία- και ο Ψυχάρης στο σπίτι του.

Να κάνουν το σταυρό τους ορισμένοι που η υγεία του πρώην ιδιοκτήτη του ΔΟΛ δεν του επιτρέπει να δείξει σε ορισμένους ευνοούμενους του, που υ “τον έδωσαν’ πίσω από τη πλάτη του για χάρη του Μητσοτάκη, τι εστί πληρωμή με το ίδιο νόμισμα. Αν και ποτέ δεν ξέρεις. Ένα βιβλίο που γράφει μπορεί να έχει ωραίες περιγραφές για κάποιους.

Να γυρίσουμε στο κλείσιμο. Το πράγμα αρχίζει να γίνεται συναρπαστικό. Πώς ακριβώς κλείνει ένα ΜΜΕ; Για την ΕΡΤ ξέρουμε. Υπάρχει τεχνογνωσία Σαμαρά. Χραπ, μια κυβερνητική απόφαση και σε ένα βράδυ πέφτει το μαύρο. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Επίσης και για την Αυγή ξέρουμε. Υπάρχει τεχνογνωσία Βορίδη: απαγορεύονται οι κομμουνιστικές εφημερίδες. Πάει κι αυτή. Άλλωστε της έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Από εκεί και κάτω όμως τι γίνεται;

Η Εφημερίδα των Συντακτών-μια από τις δυο καλύτερες εφημερίδες στη χώρα, η άλλη είναι η Καθημερινή- γιατί να κλείσει; Είναι αυτοδιαχειριζόμενη εφημερίδα, βγαίνει χάρη στην πίστη του προσωπικού της στη δημοσιογραφία και την ενημέρωση -και όχι στα φράγκα. Και έχει το κοινό της, το οποίο προφανώς όπως τη συντηρεί επί Τσίπρα θα τη συντηρεί και επί Μητσοτάκη, αν ο μη γένοιτο. Πώς θα την κλείσουν; Πώς κλείνεις εφημερίδες που δεν υπάρχουν χάρη στα δάνεια που δεν πληρώνουν; Θα απαγάγουν τον Νικόλα Βουλέλη; Ή θα ρίξουν στα μπουντρούμια τον Τάσο Παππά και τον Καρελιά; Ας περιμένουμε.

Να πάμε και στη Νέα Σελίδα. Πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση και ο ιδιοκτήτης της Ηλίας Λιβάνης και πείρα έχει ως ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες της χώρας και οικονομική δυνατότητα να κρατήσει την εφημερίδα, που έχει το κοινό της και μια χαρά πάει. Θα συλληφθεί ο Λιβάνης; Καλή ιδέα. Αν όχι επειδή εκδίδει αντι-ΝΔ εφημερίδα, οπωσδήποτε γιατί πήγε στη γιορτή του πατέρα του ο Τσίπρας και κακοκαρδίστηκε η Φώφη. Είναι κι αυτό ένας τρόπος , αν λάβουμε υπόψη τους διαταραγμένους εγκεφάλους που εκστασιάζονται με τον νεομητσοτακισμό.

Και πάμε στα περίεργα. Ο αρθρογράφος ανέφερε ότι στα ΜΜΕ που θα εξαφανιστούν είναι κάποιος “Ντοκουμέντος”. Τέτοια εφημερίδα δεν υπάρχει. Εκτος αν εννοούσε ότι θα εξαφανιστεί – ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης. Προφανώς, ορισμένοι αν μπορούσαν θα τον είχαν εξαφανίσει ήδη, με τα χουνέρια που τους κάνει σκαλίζοντας στις ντουλάπες τους. Αλλά πώς εξαφανίζεις έναν άνθρωπο; Ελπίζουμε να μην κυκλοφορούν ιδέες βγαλμένες από παρελθόν της Δεξιάς. Και με τους αναγνώστες του τι γίνεται; Έχει γούστο… ας μη συνεχίσουμε…

Έχουμε και λέμε. Εκλογές τον Μάη, Μητσοτάκη και 4-5 ΜΜΕ καπούτ. Οπότε θα μείνουν τα σωστά, τα ωραία και τα Μητσοτακικά. Αλλά σ’ αυτά τα ΜΜΕ που θα κλείσουν, κοίτα να δεις κάτι πράγματα, υπάρχουν εργαζόμενοι. Με αυτούς τι γίνεται; Δεν ισχύει ότι “θα χάσουν τη δουλειά τους τόσοι άνθρωποι και θα δυστυχήσουν τόσες οικογένειες”, όπως θα συνέβαινε αν ο Ψυχάρης ασκούσε το δικαίωμά του να πουλήσει τις εφημερίδες του σε όποιους ήθελε, ή να υποστηρίζει πολιτικά όποιον του κάπνιζε; Λέμε τώρα.. Αλλά τι να πούμε.

ΥΓ. Μήπως η Μαρία Αντωνιάδου θα εξασφάλιζε την ευγνωμοσύνη του δημοσιογραφικού κλάδου ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αν άρπαζε από το αυτί -αν αποδοκίμαζε δηλαδή- μέλος της που “προβλέπει” με χαρούλες -αν δεν προωθεί κιόλας- το κλείσιμο εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών;