ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Σήμερα, Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Από τη διαδικασία θα απέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι μόνοι που θα ψηφίσουν για το αίτημα των 30 βουλευτών της ΝΔ είναι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ανησυχία υπάρχει και για διαρροές, όπως συνέβη και στην προηγούμενη ψηφοφορία για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής με βάση τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί παρέμβασης του Δ. Παπαγγελόπουλου στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis. 

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της πρότασης με τις εισηγήσεις των ομιλητών των πολιτικών κομμάτων, αλλά και βουλευτών. Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που επί μιάμιση ώρα αποδομούσε τις κατηγορίες που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα, ενώ προχώρησε και σε σημαντικές αποκαλύψεις. Σημειώνεται πως από τη συζήτηση απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και στην προηγούμενη ψηφοφορία της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου. Η απουσία του ερμηνεύεται ως προσπάθεια να απεμπλακεί απο μια υπόθεση που «τρέχει» η ομάδα Σαμαρά. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «φιάσκο» της προανακριτικής που αποφάσισε η ΝΔ, καθώς οι αποκαλύψεις στην επιτροπή έφεραν σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα επιβεβαιώνοντας το μέγεθος του σκανδάλου Novartis.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εγκλωβισμένος στην παράδοση της παράταξής του να καταφεύγει στα ειδικά δικαστήρια και τον πολιτικό ρεβανσισμό και στην παράδοση της οικογένειάς του απέναντι στον κύριο Σαμαρά. Και είναι δύσκολο να έρχεται εδώ και να δηλώνει υποταγή στους σχεδιασμούς της ακροδεξιάς πτέρυγας» είπε ο κ. Τσίπρας και προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι στη Βουλή ούτε στο μέλλον, «όταν θα έρθει η προσχεδιασμένη πρόταση παραποπμπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο» όπως είπε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, αποτελεί  άλλη μια απόδειξη, εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας προκειμένου η ΝΔ να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητα αλλά παράλληλα είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματος της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis.

«Στη προειλημμένη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει στον πιο χυδαίο αντιπερισπασμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, από ότι φαίνεται, προέκυψαν κάποιες μικρές δυσκολίες. Δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ότι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού. Δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία. Και επειδή όταν η πραγματικότητα και η αλήθεια, δεν σας βοηθά, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα και την αλήθεια. Αποφασίσατε να μη κολλήσετε σε αυτές τις μικρές  λεπτομέρειες. Αφού βρήκατε τον κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μόνο που από μόνη της η επιλογή σας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ. Σας είχα προειδοποιήσει πως ό,τι και να κάνετε, δε μπορείτε να παραγράψετε το «σκάνδαλο Νοβάρτις». Γιατί είναι υπαρκτό. Γιατί είναι πανθομολογούμενο από κάθε πολιτική πτέρυγα, σε ανύποπτο χρόνο και κυρίως γιατί είναι ορατό σε όλη την ελληνική κοινωνία. Και οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS