Νεκρός στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι

Τον θάνατο του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στην φυλακή ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, το περιφερειακό τμήμα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς.

«Στις 16 Φεβρουαρίου στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος A.A. Navalny αισθάνθηκε άσχημα μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Αμέσως έφτασε το ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος και κλήθηκε ασθενοφόρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, τα οποία δεν έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου είναι υπό εξακρίβωση».

Ο 47χρονος Ναβάλνι κρατούνταν σε μια φυλακή περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε καταδικαστεί σε ποινή 19 ετών υπό «ειδικό καθεστώς». Σε ένα βίντεο από τη φυλακή τον Ιανουάριο, είχε εμφανιστεί λιπόσαρκος με ξυρισμένο το κεφάλι του.

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε εξαφανιστεί από μια φυλακή στην περιοχή Βλαντίμιρ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών με την κατηγορία του εξτρεμισμού και της απάτης, την οποία είχε αποκαλέσει «πολιτική τιμωρία» επειδή ηγήθηκε της αντικρεμλινικής αντιπολίτευσης της δεκαετίας του 2010. Δεν περίμενε να αποφυλακιστεί επί των ημερών του Πούτιν.

Ο Ναβάλνι τον Αύγουστο του 2020 δέχθηκε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα Novichok στη Σιβηρία. Όμως η ομάδα του τον μετέφερε αεροπορικώς στο Βερολίνο και ανάρρωσε σε διάστημα μηνών, ενώ επέστρεψε στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου 2021 και τέθηκε άμεσα υπό κράτηση.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με την αιτία θανάτου.