“Δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε, αρκεί να μην χάσουμε την εξουσία”: Μια κυβέρνηση με υπουργούς και υφυπουργούς που δεν συμφωνούν… μαζί της

Του Νίκου Λακόπουλου

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων» όπως αναφέρει το κεντρικό θέμα του Guardian καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πανηγυρίζουν. Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης με την οποία ο Μητσοτάκης έβαλε σε ένα σέικερ όλα τα κόμματα και ταρακούνησε.

Φαίνεται πως η κίνηση αυτή είχε ένα υψηλό ρίσκο καθώς το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής του ομάδας καταψήφισε το νομοσχέδιο ή απείχε, αλλά χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν ένας μεταρρυθμιστής ηγέτης που τολμά να αναλάβει πολιτικό κόστος για να περάσει ένα νόμο -κόντρα στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και την Εκκλησία.

Προφανώς ο μεθοδικός Μητσοτάκης δεν θα έφερνε ποτέ το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή αν αυτό επρόκειτο να διασπάσει το κόμμα του, αν δεν είχε διακομματική στήριξη με μια πρωτοφανή πρόταση πρωθυπουργού σε κυβερνητικούς βουλευτές αντί να καταψηφίσουν να πάνε για.. καφέ και να απέχουν από την ψηφοφορία.

Μια κυβέρνηση πλέον μπορεί να αποτελείται και από υπουργούς και υφυπουργούς που δεν συμφωνούν μαζί της ή θεωρούν αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο και να στηρίζεται σε ψήφους άλλων κομμάτων, αλλά η καινοτομία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ακριβώς αυτή: δεν έχει σημασία τι πιστεύει ένας βουλευτής αρκεί να μην απειλεί με την ψήφο του την παραμονή του κόμματος στην εξουσία.

“Μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες»

Τελικά μετά την ψηφοφορία μεγαλύτερο πρόβλημα έχει το ΠΑΣΟΚ καθώς έντεκα βουλευτές του δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που ο αρχηγός του επέβαλε κομματική πειθαρχία σε ένα νόμο που φέρνει η κυβέρνηση -που δεν απαιτεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το αντίθετο.

Μπορείς να είσαι στη Νέα Δημοκρατία ό, τι θέλεις. Ακραίος, δεξιός, φιλελεύθερος, κεντρώος ή κεντροαριστερός αρκεί να υποστηρίζεις ένα κόμμα -νέου τύπου όπου η ιδεολογία και οι αρχές υποχωρούν μπροστά στο μόνο στόχο του κόμματος που είναι η κατάκτηση και νομή της εξουσίας.

Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άλλαξαν απόψεις ή απείχαν γιατί δεν θέλαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό που παραμένει ηγέτης τους ακόμα και αν δεν… συμφωνούν μαζί του.

Κι έτσι τελικά το πρόβλημα έχουν τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και απειλούν με διαγραφές όσους διαφοροποιούνται σε μια δραματική αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα περιθωριοποιεί και τα μετατρέπει σε δορυφόρους του με μια πολιτική όπου το συντηρητικό κόμμα είναι πιο προοδευτικό από κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του ΠΑΣΟΚ και του “οπισθοδρομικού” ΚΚΕ, όπως όρισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διαφορά μεταξύ συντηρητικού -που είναι προοδευτικός και οπισθοδρομικού.

Πόσο ειλικρινές είναι το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και των παιδιών τους μπορεί να προκύπτει από την ανάρτησή του μετά την ψηφοφορία:

«Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε

Το νομοσχέδιο που θα μπορούσε να περάσει χωρίς τυμπανοκρουσίες έγινε λάβαρο σε μια στιγμή που η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερωτήματα για το πόσο δημοκρατική χώρα και τις απειλές που δέχεται το κράτος δικαίου.

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα με υποκλοπές, έλλειμμα δικαιοσύνης, απειλούμενη ελευθερία του τύπου, αλλά μια χώρα προοδευτική, δημοκρατική, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες. Και η Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα όπου συνυπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις με βουλευτές που δεν ψηφίζουν με βάση τις απόψεις τους, αλλά την διατήρηση της εξουσίας.

Την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση έχει αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς που βλέπει το κόμμα του να μεταλλάσσεται σε εργαλείο για την κατάκτηση της εξουσίας και απορεί:

Η ΝΔ έχει ήδη εκφραστεί – και υπό την παρούσα ηγεσία της μάλιστα, το 2018 – ΚΑΤΑ της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Όταν το σχετικό νομοσχέδιο το είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ… Δηλαδή, τότε δεν δεχθήκαμε την “αναδοχή” – που σημαίνει κάτι πολύ μικρότερο και λιγότερο δεσμευτικό – και τώρα δεχόμαστε ξαφνικά κάτι πολύ πιο σοβαρό και βαρύ, την πλήρη τεκνοθεσία;”.

“Και συ έχεις δίκιο” θα μπορούσε να πει ο σοφός -κατά τον Άκη Σκέρτσο- Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το κόμμα του προτίμησε να πει: “Ουδέν σχόλιον”. Κι ο Μάκης Βορίδης θα επιβεβαιώσει πως η Νέα Δημοκρατία -με μεταγραφές από την Ακροδεξιά και το Κέντρο είναι ένα κόμμα όπου μπορείς να διαφωνείς αφού οι αρχές δεν έχουν σημασία όσο η κυβέρνηση και ¨ο πρωθυπουργός μας” -δηλαδή η εξουσία:

«Τη διαφωνία μας θα τη λύσουμε. Η Βουλή θα αποφασίσει και αυτή τη διαφωνία δε θα την αφήσουμε να κλονίσει την παράταξη μας, την κυβέρνηση μας και τον πρωθυπουργό μας, τον οποίο περιβάλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη”.

Δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε, αρκεί να μην χάσουμε την εξουσία.