Όταν ο Κυβερνήτης αποφασίζει πώς θα λειτουργεί η Βουλή: η δικαιοσύνη είναι υπόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κι ούτε σκάνδαλο υπάρχει, ούτε συγκάλυψη

Του Νίκου Λακόπουλου

«Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα».

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών στη συνέντευξή του στους Sunday Times αποκάλυψε μια άλλη διάσταση στο σκάνδαλο:

«Αν κάποιος ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει πετύχει» είπε ο Πρωθυπουργός.

Η υπόθεση με το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι μια ακόμα σκευωρία -όπως της Novartis- με πιθανούς οργανωτές τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Πούτιν και τον… Βαξεβάνη. Το θέμα έκλεισε -αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ακόμα… την ουσία της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών αλλά παρά ταύτα απέπεμψε δύο πρόσωπα που ο ίδιος είχε τοποθετήσει όχι γιατί είχαν κάποιες ευθύνες, αλλά γιατί δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις!

Βέβαια η αρχική εξήγηση ήταν άλλη για τους δύο αποπεμφέντες κι όχι παραιτηθέντες, αλλά, όπως παρατηρεί το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, “αλλάζοντας τις εκδοχές σαν τα πουκάμισα, τώρα ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το ζήτημα των υποκλοπών έχει να κάνει με κάποιον που επιδίωξε να επιβαρύνει τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής”.

»Ποιος; Ο ανιψιός και στενότερος συνεργάτης του; Ο εκλεκτός του στην ΕΥΠ, διορισμένος μάλιστα με αλλαγή των κριτηρίων επιλογής;”.

Όταν ο Πρωθυπουργός απονέμει Δικαιοσύνη

Ο Πρωθυπουργός αντί να πάει στην Εξεταστική Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις ποδοπάτησε τον κοινοβουλευτισμό, τις επιτροπές της Βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές και αντί για κατηγορούμενος -με ποινικές εκτός από πολιτικές ευθύνες- εμφανίζεται περίπου ως αυτοκράτορας που αποδίδει ευθύνες δίνοντας κάθε φορά μια άλλη εκδοχή στην υπόθεση.

Πώς ήταν σφάλμα η “επισύνδεση” σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη αφού δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεκαθαρίσει την υπόθεση; Kαι γιατί θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος μια υπόθεση για την οποία είναι ο μόνος πολιτικός υπεύθυνος ως προιστάμενος της ΕΥΠ;

Στα κοινοβουλευτικό καθεστώτα ο Πρωθυπουργός ελέγχεται, δεν ελέγχει και κυρίως δεν είναι αυτός που αποδίδει ευθύνες για κάτι που ευθύνεται ο ίδιος και η ευθύνη του δεν μεταβιβάζεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο αφού πρώτα διόρισε τον ανηψιό του σε μια κρίσιμη θέση, τον απέπεμψε αρχικά λόγω “τοξικού κλίματος” -χωρίς κάποια κατηγορία.

Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Δημητριάδης -που δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει- ανέλαβε μια ευθύνη που είχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και τώρα αποκαλύπτεται πως έφυγε γιατί δεν έδωσε “επαρκείς εξηγήσεις” -άγνωστο για ποιο πράγμα αφού όλα ήταν νόμιμα -όπως ΄έσπευσε να πει ο Πρωθυπουργός χωρίς να έχει… ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

Όταν η Βουλή λειτουργεί με αποφάσεις της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πρόταση για μια Εξεταστική που δεν ψήφισε και λειτούργησε με μονοκομματικό προεδρείο, “έκοψε» τους μάρτυρες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο και αποδέχτηκε -αν δεν επέβαλε- το «απόρρητο» για ΄όσους κατέθεσαν.

Πρόκειται για μια έρευνα όπου οι εμπλεκόμενοι δεν καλούνται να καταθέσουν και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ καλείται, αλλά δεν αναγνωρίζει στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής – δηλαδή στην ίδια την Βουλή το δικαίωμα για ενημέρωση.

Προφανώς ο πρώην διοικητής έχει καταθέσει ψευδώς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -όταν έλεγε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρακολουθείται. Και αν στην Εξεταστική επικαλέσθηκε το απόρρητο δεν θα μπορέσει να το κάνει σε μια άλλη επιτροπή στο μέλλον -που θα καλέσει και τον ίδιο τον Μητσοτάκη που δεν είναι ως πρωθυπουργός πάνω από το ν΄όμο.

«Για να διευκολύνουμε το έργο τους θα ήταν ευχερέστερο αν τους παρείχαμε το πλεονέκτημα της ενημέρωσης και της μηνυτήριας αναφοράς» θα πει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης- που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο όσοι συμμετέχουν στην εξεταστική -όχι από ένα κόμμα, να «κατέθεταν σε βάρος των κυριών και των κυρίων που κοροϊδεύουν το σύμπαν και έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία ρωγμή στο σύστημα εξουσίας».

Για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «ανεξαρτήτως των πορισμάτων της Εξεταστικής η υπόθεση αυτή δεν θα τελειώσει γιατί δεν πρέπει να τελειώσει και θα πρέπει να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης”.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση εκκρεμεί μια προανακριτική στην επόμενη Βουλή αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στα ερωτήματα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, ούτε γιατί δεν ελέγχεται η εταιρεία που εμπορεύεται το Predator κι απέφυγε οτιδήποτε αφορά τον ανηψιό του και πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού και γιατί τε΄λικά αποπέμφθηκε.

Η Δικαιοσύνη είναι υπόθεση της πλειοψηφίας

Η φράση «κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιον ακούει η ΕΥΠ – Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ» είναι παιδαριώδης δικαιολογία ενός πρωθυπουργού που δεν αισθάνεται πως ελέγχεται από την Βουλή.

Η νέα δήλωση πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα την υπόθεση υποκρύπτει την κατάργηση της Βουλής και της Δικαιοσύνης αφού ο ίδιος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μια υπόθεση που είναι ο βασικός κατηγορούμενος.

Πιθανόν ορισμένα από τα πρόσωπα που απέκλεισε ως μάρτυρες η πλειοψηφία της Εξεταστικής να είναι αυριανοί κατηγορούμενοι, αλλά πώς θα φτάσουμε σε ένα πραγματικό δικαστήριο για ένα έγκλημα κατά της δημοκρατίας;

H “επισύνδεση” σε βάρος ενός ευρωβουλευτή τότε και σήμερα αρχηγού κόμματος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ένα “σφάλμα” που δεν έπρεπε να γίνει αντίθετα με την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου -που δεν ήταν σφά΄λμα και χιλιάδων άλλων πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που δεν γνωρίζει- δημιούργησε μέσα στο κράτος ένα παρακρατικό μηχανισμό με μια μυστική υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ που προφανώς δεν έγινε μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει έναν ευρωβουλευτή και έναν δημοσιογράφο.

Η νέα υπόθεση είναι πλέον η συγκάλυψη του σκανδάλου με την εργαλειοποίηση της Βουλής που αδυνατεί να παίξει τον ελεγκτικό της ρόλο και την αδρανοποίηση της Δικαιοσύνης που παρακολουθεί την υπόθεση με μια φρικτή διαπίστωση: αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πάλι στη Βουλή θα πρέπει να φτάσει για να αποφασίσει αν θα πάει τελικά σε ένα ειδικό δικαστήριο.

Αν υπάρχει κάποιος που ουσιαστικά μεθόδευσε την δημιουργία ενός καθεστώτος καταργώντας το Σύνταγμα με νόμους και νυχτερινές τροπολογίες ή απόρρητες πρωθυπουργικές αποφάσεις έπιασε την αντιπολίτευση στον ύπνο.

Οι δημοσκοπήσεις λένε πως ο λαός δεν ενδιαφέρεται για μια υπόθεση για… λίγους όπως είναι τελικά η δημοκρατία. Η Δικαιοσύνη είναι υπόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κι αν αυτή η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταφέρει να επανεκλεγεί ούτε σκάνδαλο υπάρχει ούτε συγκάλυψη.

Θα μπορεί δηλαδή ένας κυβερνήτης να αποφασίζει ποιους θα παρακολουθεί και πώς, πώς θα λειτουργεί η Βουλή και ποιους μάρτυρες θα εξετάζει. Ενδεχομένως να αποφασίζει και πώς θα συγκροτείται η Βουλή, ποιος θα είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης και πώς θα λειτουργεί η Δικαιοσύνη.