Ο Μητσοτάκης κατάφερε να εξευτελίσει το Σύνταγμα και την Δικαιοσύνη, αλλά και τη Βουλή, ως κηδεμόνας του πολιτεύματος με στόχο μια προσωπική “κυβερνητική δημοκρατία”

Του Νίκου Λακόπουλου

Mε τον Μάκη Βορίδη να εμφανίζεται ως διώκτης του φασισμού και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπλέει μαζί του η χώρα οδηγείται σε εκλογές με βασικό ερώτημα αν οι ψηφοφόροι θα δώσουν μια νέα τετραετία σε έναν επίδοξο “κυβερνήτη”.

Η ίδια η απαξίωση της απλής αναλογικής -δηλαδή τελικά της δημοκρατίας- στο όνομα της “ισχυρής” κυβέρνησης από τον επίδοξο κυβερνήτη δείχνει πως οι εκλογές με αυτό το σύστημα βλάπτουν την χώρα -αφού εμποδίζουν την επανεκλογή του Μητσοτάκη.

Υπάρχει ένα σύστημα πιο αποτελεσματικό από την δημοκρατία που θέλγει τον Μητσοτάκη κι’ αυτό είναι η… μοναρχία, αλλά στην περίπτωσή του θα πρέπει να πάρει την μορφή μιας “κυβερνητικής δημοκρατίας” όπου η Ελλάδα δεν θα έχει πρωθυπουργό, αλλά Κυβερνήτη.

Υπάρχει και λειτουργεί η Βουλή, η κυβέρνηση κάνει νόμιμες “υποκλοπές”, απαγορεύει κόμματα και υπαγορεύει δικαστικές αποφάσεις και το κυβερνητικό κόμμα λειτουργεί ως προσωπική επιχείρηση.

Με την τελευταία του παρέμβαση στην Βουλή και την Δικαιοσύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε με την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει το Σύνταγμα για να εμποδίσει την κάθοδο στις εκλογές ενός κόμματος που θα μπορούσε να του στερήσει την αυτοδυναμία.

Πρώτα με μια τροπολογία κι ύστερα με μια διόρθωση της τροπολογίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει την Δικαιοσύνη κριτή των πολιτικών κομμάτων και υπαγορεύει και ποια απόφαση πρέπει να πάρει.

Ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να ελέγξει αν ο ηγέτης ενός κόμματος είναι άλλος από αυτόν που εμφανίζεται, προφανώς με την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών -που ελέγχει, και να απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές προσωπικά στον Κασιδιάρη.

Φαίνεται πως η τροπολογία δεν ήταν αρκετή και ένας υπουργός διπλάρωσε τον πρόεδρο του τμήματος του Αρείου Πάγου που θα έπαιρνε την απόφαση σε… καφενείο -εντελώς θεσμικά δηλαδή για να μάθει τις προθέσεις του.

Η παρέμβαση στην Δικαιοσύνη

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος επιβεβαίωσε την συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σημειώνοντας στο ieidiseis.gr, ότι κυβερνητικοί παράγοντες του ζήτησαν να βοηθήσει στον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, με αντάλλαγμα πιθανή αξιοποίησή του με θέση σε Αρχές!

«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!»

Η κυβέρνηση δηλαδή δεν αρκέστηκε σε πιέσεις, αλλά επιχείρησε να εξαγοράσει την απόφαση -οδηγώντας τον δικαστικό σε παραίτηση. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη, αλλά το κάνει απροκάλυπτα – δημιουργώντας ερωτήματα για το πόσες φορές και σε ποιες υποθέσεις το έχει ξανακάνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν τις εκλογές και τη στιγμή που οι δημοσκοπ΄ήσεις δείχνουν πως το κόμμα του Κασιδιάρη μπαίνει στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφυπνίζεται για να ‘προστατεύσει την δημοκρατία’ -καταργώντας την.

Η “κυβερνητική δημοκρατία”

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούσε να «έχει προστατεύσει την δημοκρατία» με τον νόμο που ψήφισε, αλλά ήθελε ένα κόμμα που θα περιορίσει τη δύναμη άλλου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αρκεί να μην έμπαινε στη Βουλή.

Δεν θέλει να αντιμετωπίσει τον νεοναζισμό -με μια τροπολογία!- αλλά να μην μπει το κόμμα Κασιδιάρη στη Βουλή πράγμα που θα της στερήσει όπως φαίνεται εφτά-οχτώ έδρες αν καταφέρει να το εμποδίσει να κατέβει στις εκλογές.

Πιθανόν οι έδρες να είναι περισσότερες αν ένα μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη στραφεί στην Νέα Δημοκρατία, αλλά οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες αν το κόμμα καταφύγει σε ενστάσεις ή το ευρωπαϊκό δικαστήριο -με τον κίνδυνο ακόμα και να ακυρωθούν οι εκλογές.

Στο μεταξύ είναι άγνωστο πόσες ενστάσεις θα κατατεθούν για άλλα κόμματα που “δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”, αλλά ΄ήδη ανακοινώθηκε μία από το κόμμα του Τζήμερου κατά του ΚΚΕ.

Η ουσία είναι ότι η Δικαιοσύνη θα ελέγχει επί της ουσίας αν η δράση των κομμάτων εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και μέσα σε δυο μέρες.

Με τη νέα τροπολογία θα αποφασίσει η Ολομέλεια του τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι πέντε δικαστές καθώς «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» -όπως θα πει ο υπουργός Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση δηλαδή θα αποφασίσει με την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης για το αν ένα κόμμα θα συμμετέχει στις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να απαγορεύσει ένα άλλο κόμμα που μπορεί να είναι νεοναζιστικό, αλλά να μην έχει την συγκεκριμένη ηγεσία και πολύ περισσότερο ένα κόμμα μεταναζιστικό.

Στο μεταξύ ο Κασιδιάρης γελά στο κελί του και οργανώνει την υπεράσπιση του… Συντάγματος και της δημοκρατίας -με ένα τρόπο που είχε συμβεί με τον Χίτλερ πολλές δεκαετίες πριν όταν αποφυλακίστηκε και έγινε κοινοβουλευτικός.

Ο Μητσοτάκης για λίγες έδρες κατάφερε να εξευτελίσει το Σύνταγμα και την Δικαιοσύνη, αλλά και τη Βουλή ως κηδεμόνας του πολιτεύματος που αν καταφέρει τον στόχο του θα είναι πλέον κυβερνητική δημοκρατία.