Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιβάλλον

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ποιοι αποτελούν λοιπόν το «πρωθυπουργικό περιβάλλον;». Οι επώνυμοι συνεργάτες του; Η οικογένειά του; Προσωπικοί φίλοι του;

«Πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος»… Είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η τελευταία αναφορά σ’ αυτή την πανίσχυρη «οντότητα», έγινε από τον δημοσιογράφο, Θανάση Κουκάκη, θύμα της διπλής τηλεφωνικής παγίδευσης.

Μια νομίμως από την ΕΥΠ με «αίτημα ξένης υπηρεσίας» – όπως φέρεται να είπε στη Βουλή ο επικεφαλής της – και μία από το λογισμικό Predator, όταν οι κυβερνητικοί κοριοί αποσύρθηκαν – επειδή αποκαλύφθηκαν.

«Η εταιρία Intellexa που εμπορεύεται το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, έχει συναλλαγές με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος», είπε στη Βούλα Κεχαγιά, -στο «Κόκκινο» – ο δημοσιογράφος.

Τι είναι εν τέλει αυτό το «πρωθυπουργικό περιβάλλον; Γιατί διαθέτει τόσο ισχύ, γιατί βρίσκεται κάτω από οποιαδήποτε πέτρα σκανδάλου σηκώνεται και πρωτίστως: ποιοι το αποτελούν;

Στη διεθνή πολιτική και δημοσιογραφική πρακτική, ως «περιβάλλον» των ηγετών θεωρούνται οι… ίδιοι – που εμφανίζονται να δρουν μέσω συνεργατών τους.

Είναι μέθοδος ανεπίσημης διάχυσης επικοινωνίας, χωρίς τίποτε μεμπτό. Αφορά κυρίως πληροφορίες και με την αναφορά στο «περιβάλλον» όλοι ξέρουν για ποιους πρόκειται.

Στην Ελλάδα, επί των ημερών της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, ο όρος «πρωθυπουργικό περιβάλλον», εμπεριέχει ενίοτε κάτι μυστηριώδες, σκοτεινό και σε κάποιες περιπτώσεις παράνομο.

Δεν πρόκειται μόνο για διακίνηση πληροφοριών, αλλά και για δράσεις οιονεί παρακρατικού χαρακτήρα.

Αφορά παρεμβάσεις, αποφάσεις και επιλογές, τις οποίες ο όρος «περιβάλλον» διαχωρίζει μεν από τον Πρωθυπουργό, αλλά τις υποδηλώνει ως ισχύουσες και οριστικές.

Πουθενά στον δυτικό κόσμο το «περιβάλλον» δεν δρα «αντ’ αυτού», όπως φαίνεται από πολλές ενδείξεις να συμβαίνει στη σημερινή Ελλάδα.

Δεν πρόκειται για διαβίβαση προθέσεων, ούτε για τροχιοδεικτικές κινήσεις, αλλά για οριστικές διευθετήσεις, από κάποιο απροσδιόριστο παρασκηνιακό κέντρο εξουσίας.

Ποιοι αποτελούν λοιπόν το «πρωθυπουργικό περιβάλλον;». Οι επώνυμοι συνεργάτες του; Η οικογένειά του; Προσωπικοί φίλοι του;

Κατά το οργανόγραμμα του πρωθυπουργικού γραφείου φυσικό περιβάλλον του Πρωθυπουργού είναι πρόσωπα με θεσμοποιημένους ρόλους.

Οι υπουργοί Σκέρτσος και Γεραπετρίτης, ο διευθυντής του γραφείου του – και συγγενής του – Δημητριάδης, ο πορτ παρόλ του Οικονόμου, ο κύκλος των επισήμων συμβούλων του, κατά θέμα.

Επίσης επιλεγμένοι μετακλητοί υπάλληλοι – που έρχονται αδιάλειπτα σε επαφή μαζί του, για υπηρεσιακούς λόγους – οι ειδικοί που τον «σκηνοθετούν» και βεβαίως, η σύζυγός του και τα αδέλφια του.
Σ’ αυτούς αναφέρονται όσοι μιλούν για «πρωθυπουργικό περιβάλλον; Αυτοί αποφασίζουν -μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά – για λογαριασμό του, κατ’ εντολή του, η… ερήμην του;

Σ’ αυτούς πρέπει να αποδοθούν ρόλοι συνδέσμων με πρόσωπα και διεργασίες, εντός και εκτός νομιμότητας;

Αν υπάρχει κάποιο «μυστικό», είναι το πρώτο για το οποίο πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση – στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τις υποκλοπές…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR