Η οικονομία, τα εθνικά θέματα και ο “Μωυσής”: Η αντίστροφη μέτρηση για τον Μητσοτάκη άρχισε

Του Νίκου Λακόπουλου

Μόλις είχε φωτογραφηθεί στην Αντίπαρο με τον Τομ Χανκς -μετά συζύγων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πήρε -ως ραδιοταξί- κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- ένα στρατιωτικό ελικόπτερο για να πεταχτεί στην παράσταση στην Επίδαυρο όπου μπήκε με ύφος θριάμβου. Μόλις είχε κατατροπώσει τους Τούρκους στην θάλασσα με λιγότερη κινητοποίηση από ό,τι ο Ανδρέας Παπανδρέου -αφού το Oruc Reis δεν τόλμησε να βγει από το λιμάνι.

Κάπου αλλού, στο Μάτι, την έντονη αποδοκιμασία των κατοίκων θα γνωρίσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης -μόλις άρχισε να μιλάει για όσα έκανε η κυβέρνηση για τους πληγέντες στο μνημόσυνο για τα θύματα.

Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει και οι συνέπειες της ύφεσης που ήρθε πριν τον κορονοϊό θα φανούν με δραματικές εικόνες από το φθινόπωρο και μάλλον θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις: ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ανάπτυξη και φέρνει φτώχεια, λιτότητα και ανεργία.

Βέβαια για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Σουρνάρα υπάρχει ένα απροσδόκητα θετικό νέο: “το πακέτο ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ (Next Generation EU) θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία όχι μόνο να ανακάμψει από το βαρύ κτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά τα επόμενα χρόνια να δει το ΑΕΠ να ανεβαίνει με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που αρχικά προβλεπόταν”.

Ήταν αυτός που προέβλεπε ύφεση 5,5- 9,5% τον Μάιο και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2021, αλλά τώρα εκτιμά πως η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί γύρω στο 8% και “την επόμενη εξαετία τουλάχιστον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό ανάκαμψης κατά 2% επιπλέον, συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου που εμφάνιζε το εγχώριο ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια”.

Ωστόσο οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα μιλάνε για ύφεση έως 9,8% και ανεργία μέχρι 20,4% για να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% το 2021 -αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση επιχειρήσεις θα κλείσουν, οι άνεργοι θα αυξηθούν και πολλοί βλέπουν μείωση μισθών και συντάξεων, ακόμα και ένα μνημόνιο. Τα 70 δισ. είναι λεφτά που θάπαιρνε η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς, δάνεια -και μόλις 6,5 εκ -αν αφαιρεθεί η συμμετοχή της χώρας στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε και νέες “κασέτες” και να χρησιμοποιηθούν τα εθνικά θέματα για να αποφευχθεί η πτώση της δημοφιλίας του Μωυσή -που μας έσωσε από τον Τσίπρα”.

Ο “πόλεμος” που δεν έγινε

Το ερώτημα αν ο Ερντογάν “έκανε πίσω’ μόλις είδε τον ελληνικό στόλο ή αν αυτό έγινε μετά από ένα απλό τηλεφώνημα της Μέρκελ -με υποσχέσεις της Ελλάδας για “διάλογο’ είναι περιττό αν η Τουρκία εξαφάλισε ό,τι ήθελε χωρίς να χρειαστεί καν να βγάλει το Oruc Reis.

H εικόνα του πρωθυπουργού που δίνει εντολές για επιφυλακή, ενημερώνει τους αρχηγούς και μετά πάει στην Αντίπαρο και διακτινίζεται στην Επίδαυρο για να δει την παράσταση ‘Πέρσες” δημιουργεί άσχημες υποψίες αν ήξερε ήδη -από την Μέρκελ- πως ο τουρκικός στόλος δεν θα κινηθεί και οργάνωσε ένα σόου με τίτλο “Μολών Λαβέ”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Turk, «στην επίλυση της κρίσης σημαντική ήταν συμβολή της Γερμανίδας καγκελαρίου  η χώρα της οποίας ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ και επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλλοντας για τον λόγο αυτό προσπάθειες για την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Στις 21 Ιουλίου, μετά την τουρκική Naytex ο Έλληνας ΓΕΕΘΑ επέστρεψε από την Κύπρο στην Αθήνα. «Όταν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα τα ρολόγια έδειχναν 5.00 μ.μ.. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου έφτασε στο αποκορύφωμά του». Σε απάντηση, αναφέρεται, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έβγαλαν τα δικά τους πλοία για «επίδειξη σημαίας».

«Όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη επαφές μεταξύ των πρωτευουσών. Κατά τα μεσάνυχτα, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία όλο το βράδυ συνομιλούσε με τα εμπλεκόμενα μέρη, ήλθαν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης. Το Oruc Reis, μετά την επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν επέστρεψε στην Αττάλεια”.

H αλήθεια όμως είναι πως δεν έφυγε ποτέ από την Ατάλεια. Το «πάγωμα» του απόπλου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας “: «Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο. Υπήρξε ένας εποικοδομητικός ρόλος της κ. Μέρκελ, αλλά δεν αληθεύει ότι φτάσαμε στα όρια του πολέμου όπως υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος».

“Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονάς μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα όλα αυτά τα ζητήματα. Ο καθένας να συνεχίσει τις εργασίες στη δική του υφαλοκρηπίδα και στις διαφιλονικούμενες περιοχές ας κάνουμε από κοινού εργασίες΅”.

Διάλογος ή Πόλεμος

Το απόγευμα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Barbaros στην Κύπρο! Σε μια δεύτερη κίνηση καλής θέλησης ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως το φετινό Δεκαπενταύγουστο οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν κανονικά τη Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα’.

Από την ελληνική κυβέρνηση ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «ξεπαγώνουν» οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκία. «Από κει και πέρα, έχουμε πει ότι επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να συζητήσουμε το ζήτημα, το οποίο πολλές δεκαετίες τώρα ταλανίζει τις δύο πλευρές, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”.

Ο Νίκος Δένδιας θα προσθέσει πως “η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».

Η κυβέρνηση, όπως αρχίζει να υποψιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει σε ένα διάλογο όπου “η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες.

Οι δύο «σύμμαχοι» πρέπει να τα βάλουν κάτω και να τα βρουν -προς όφελος και των δύο -πράγμα που λέει και ο Ερντογάν. Καζάν -καζάν. Ο υπουργός Εξωτερικών του μάλιστα βρίσκει την συμφωνία με την Ιταλία ως… ιδανική- ειδικά στο κομμάτι που αποδέχεται μειωμένη επήρεια νησιών.

Μόνο που η συζήτηση δεν άρχισε επειδή οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στον πόλεμο, αλλά σε μια μυστική συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Κολίν.

Λίγες μέρες μετά ο Ερντογάν «αιφνιδιάζει» με τις έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, κινητοποιεί τον ελληνικό στόλο και μάλλον διασκεδάζει, αφού το πλοίο του μένει ακίνητο, όσο εκείνος οργανώνει το σόου με την νέα άλωση της Αγιάς Σοφιάς.

Προφανώς η Τουρκία “δεν έκανε πίσω”, αλλά η Ελλάδα οπισθοχωρεί όσο δεν ανακηρύσσει ΑΟΖ με την Κύπρο, ούτε δώδεκα μίλια όχι στο Αιγαίο, αλλά ούτε στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Έχουμε δηλαδή μια χώρα που θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της -έχοντας απεμπολήσει δικαιώματά της και πάει για διάλογο -μόνο για την υφαλοκρηπίδα- λέει ο Δένδιας- που δεν έχει ορίσει.

Η “αποφασιστική» Ελλάδα υπερασπίζεται μια κυριαρχία που δεν ασκεί, φωνάζει για επίθεση οπισθοχωρώντας και οδηγείται σε ένα διάλογο από τον οποίο δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε διεκδικεί άλλωστε, αλλά μόνο να χάσει.

Αν όμως κρίνουμε από τον Έβρο όπου δεν μπήκε η Τουρκία σε ελληνικά εδάφη, αλλά τα εδάφη …πήγαν στην Τουρκία ή τον θρίαμβο με τα 70 δισ. -που τελικά είναι δώδεκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται πως θα χάσουμε μεν, αλλά θα είναι σα να έχουμε κερδίσει.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς όρους. Ας εργαστεί ο καθένας στα εδάφη του, και ας διεξαχθούν κοινές εργασίες στα αμφισβητούμενα εδάφη» θα πει ο Καλίν.

Κανονικά θα έπρεπε να στηθεί ένα τρικούβερτο γλέντι, αφού ο ηγέτης -της “αθόρυβης διπλωματίας”- μετά το έπος στον Έβρο, μας έσωσε από τον κορονοϊό, ήρθε από την Ευρώπη με 70 δισ. -που τελικά είναι …6,42!- μας έσωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους “συμμορίτες” του και τώρα επιτέλους θα λύσει και τις διαφορές με την Τουρκία -με “καλή θέληση”.

Όμως η Τουρκία διέκοψε τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα -χάρη στην “δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ». Που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί ή να συνομιλήσει για όλα ή “να βγει στο πεδίο” όπως του είπε ο Ερντογάν.

Μπορεί όμως οι εξελίξεις σε συνδυασμό με την αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία να είναι τέτοιες που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε σε μια χώρα με τόσο μυθιστορηματική ιστορία. Το έργο “Ο Μωυσής και η Φωτεινή Ελλάδα” με το δραματικό δεύτερο μέρος -όχι μόνο λόγω κορονοϊού- αρχίζει το φθινόπωρο να φτάνει στο τέλος του.