Ντιμπέιτ κατώτερο των προσδοκιών – Η πλατφόρμα Λοβέρδου, οι χαμηλοί τόνοι Ανδρουλάκη και η τακτική του Β΄ Γύρου

Toυ Βασίλη Σκουρή

Αψιμαχίες και διαξιφισμοί για μετεκλογικές συνεργασίες, εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή, Συμφωνία των Πρεσπών και ελληνοτουρκικά, αλλά και για το «νόμο και την τάξη»! Στόχος η αποφυγή του λάθους και πολιτικού κόστους. Αισθητή η απουσία Παπανδρέου.

Κατώτερο των προσδοκιών υπήρξε κατά κοινή ομολογία το ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς ο έκτος, ο Γιώργος Παπανδρέου, επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Με εξαίρεση τον Ανδρέα Λοβέρδο, που παρουσίασε μια σχεδόν ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, αλλά σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από την πολιτική που ακολουθούσε το ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά, οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλούς τόνους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, που μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον -απόντα- Γιώργο Παπανδρέου διεκδικούν την είσοδο στον Β΄ Γύρο, επέλεξε στα περισσότερα θέματα να μην ανοίξει τα χαρτιά του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σαφές πως κινήθηκε με πολυσυλλεκτική τακτική «δεύτερης Κυριακής», τη στιγμή που ο Ανδρέας Λοβέρδος κινείται με στρατηγική «εθνικού ακροατηρίου», ενώ οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης επιχείρησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ντιμπέιτ.

Αίσθηση προκάλεσε ότι στο γύρο που υπήρχε η δυνατότητα για απευθείας ερωτήσεις του ενός υποψηφίου προς όποιον συνυποψήφιό του επιλέξει, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος δεν επέλεξαν να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους, αλλά να χτίσουν κλίμα συνεργασιών για τη δεύτερη Κυριακή: Ο Ν. Ανδρουλάκης με τον Χάρη Καστανίδη και τον Παύλο Γερουλάνο και ο Ανδρέας Λοβέρδος πρωτίστως με τον Παύλο Γερουλάνο.

Στα αξιοσημείωτα του ντιμπέιτ:

– Ο Ανδρέας Λοβέρδος όχι απλώς υπεραμύνθηκε της άποψης να μην περάσουν από τη Βουλή τα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τάχτηκε και εναντίον της στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βορείου Μακεδονίας από την Αθήνα. Άφησε μάλιστα αιχμές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

– Ο Α. Λοβέρδος, πέραν της γνωστής θέσης του για «καμιά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», εμφανίστηκε οπαδός του δόγματος «νόμος και τάξη», με αποτέλεσμα να έχει μια σφοδρή αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες με τον Χάρη Καστανίδη και, δευτερευόντως και με τον Παύλο Χρηστίδη. Αίσθηση δε προκάλεσε η έμμεση αιχμή του προς τον Ν. Ανδρουλάκη, με τον χαρακτηρισμό «νεόγερος»!

– Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα ορίσει ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που εκλεγεί, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να παραμείνει ευρωβουλευτής. Ο Α. Λοβέρδος, πάντως, αμφισβήτησε το δικαίωμα του Ν. Ανδρουλάκη να ορίσει τον επικεφαλής, λέγοντας πως αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

– «Άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα μέσα σε πέντε μέρες και μίλησε για επιβολή στους αρμούς της εξουσίας» δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει το θέμα των συμμαχιών.

Γενικότερα οι τοποθετήσεις είχαν ως κύριο στόχο, ιδίως για τα δυο φαβορί για την είσοδο στον Β΄ γύρο, την αποφυγή του πολιτικού κόστους και τη δημιουργία συνεργασιών, παρά μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση που να εμπνέει τους πολίτες. Υπό αυτή την έννοια, μάλιστα, ίσως και να δικαιούται και ο Γιώργος Παπανδρέου να υποστηρίξει πως ένα τέτοιο ντιμπέιτ λίγα είχε να προσφέρει στους πολίτες.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR