Ντράπηκε και η ντροπή!! Οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν τις υπερωρίες!!

Toυ Χρόνη Πολυχρονίου

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό που συμβαίνει γύρω μας, η Κυβέρνηση του ΣΕΒ ‘’Μαξίμου ΑΕ’’, βρήκε την ευκαιρία, στα κρυφά, να ισοπεδώσει για άλλη μία φορά τα εργασιακά δικαιώματα και να εκχωρήσει την δυνατότητα στην εργοδοσία να μην δηλώνουν και φυσικά να μην πληρώνουν υπερωρίες, έως μία τουλάχιστον ώρα πέραν του κανονικού ωραρίου. Έχουν την ευχέρεια δηλαδή οι εργοδότες να κρατάνε τους υπαλλήλους των για ‘’υπερεργασία’’ αντί για οκτώ (8), εννέα (9) ώρες κάθε ημέρα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αναγγείλουν αυτή την υπέρβαση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

«Από την 29/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίστατε η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους …» κλπ., λέει η Κυβερνητική Απόφαση.

Με βάση τα όσα ίσχυαν στο παρελθόν, κάθε μία επιπλέον ώρα εργασίας πέραν του 8-ώρου λογιζόταν και πληρώνονταν με προσαύξηση 20% και κάθε επιπλέον υπερωρία πέραν του 9-ώρου αμειβόταν με προσαύξηση έως 40% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Μόλις ήλθε στην εξουσία η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρώτο πράγμα που έκανε, μεταξύ άλλων κατορθωμάτων, ήταν με το εργασιακό νομοσχέδιο Βρούτση, να θεσμοθετήσει πως για αυτές τις δύο (2) πέραν του 8-ώρου υπερωρίες τις οποίες έχουν ονόμασει (κακώς) ‘’υπερεργασία’’, η ‘’πληρωμή’’ τους θα γίνεται όχι με προσαυξήσεις επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου, αλλά με …συμψηφισμό των υπερωριών με …ρεπό, άδειες, κουπόνια, ή λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες ημέρες!! (ν. 4808/2021).

Τώρα ήλθε το δεύτερο απανωτό χτύπημα για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, μετά την πλήρη κατάργηση του 8-ώρου, του 5-ημέρου, του 35-ώρου, της αργίας του ΣΚ, των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της Διαμεσολάβησης, της απρόσκοπτης λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας και όλων των άλλων θεσμών του λεγόμενου…Ευρωπαϊκού κεκτημένου!! Οι δύο (2) ώρες λοιπόν αυτές κάθε ημέρα, δεν αναγγέλλονται και συνεπώς δεν πληρώνονται!!

Η κατάργηση αυτή (κατόπιν ρητής εντολής του ΣΕΒ) της ψηφιακής δήλωσης της υπερωρίας, η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ήταν το τελειωτικό χτύπημα της ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας της εργοδοσίας, απέναντι στους εργαζόμενους. Και έπεται η συνέχεια. Η άρνηση πληρωμής της υπερωρίας, πέραν των άλλων, είναι βιασμός της προσωπικότητας του εργαζόμενου. Υποδηλώνει διάθεση και χρήση ‘’ιδιοκτησίας’’ του εργαζόμενου από το …αφεντικό του. Είναι τόσο ντροπιαστική πράξη που ντράπηκαν για αυτή την Υπουργική Απόφαση όχι μόνο οι ίδιοι οι εργοδότες αλλά και αυτή η ίδια η …ντροπή. Σε κανένα δεν αρέσει να του λένε πως ‘’πίνει το αίμα των εργαζόμενων’’. Θα ακουστούν από τώρα και στο μέλλον πολλά σχετικά ‘’metoo’’από τους εργαζόμενους. Βλέπεις όμως ότι, είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλο το κέρδος της εργοδοσίας από το καθεστώς της μίας ώρας την ημέρα, τζάμπα δουλειά από όλους τους εργαζόμενους συνολικά!!

Ο άνθρωπος αυτός, ο Πρωθυπουργός μας δηλαδή, που βρήκε πρόσφατα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ‘’πολύ γερασμένα’’, δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Δεν ξέρει από πρησμένα πόδια. Τρώει από τα …’’έτοιμα’’. Καταλάβατε! Ο άνθρωπος αυτός, ο κυνικός αυτός Πρωθυπουργός, ο οποίος παρά την ‘’άρτια εκστρατεία’’ που οργάνωσε (…ΕΓΩ την οργάνωσα μας είπε στο 11ο διάγγελμά του), τα πράγματα δεν του πήγαν καθόλου καλά, με αποτέλεσμα. Να αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί την Υγειονομική κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές, τα πάντα όλα με όσα καταπιάστηκε. Μόνο στην ‘’επικοινωνία’’, στις μπίζνες, τις μίζες και την διαπλοκή τα πάει καλά. Είναι λάτρης των δεικτών της φιλελεύθερης οικονομικής ανάπτυξης, όχι όμως και των δεικτών των νεκρών και των δια σωληνωμένων από τον κορονοϊό. Ούτε για τους δείκτες της κοινωνικής δυστυχίας που σπέρνει απλόχερα γύρω του, ενδιαφέρεται. Στον φίλο του όμως τον καγκελάριο Κούρτ της Αυστρίας, άρθηκε η ασυλία. Για μικρότερα εγκλήματα. Στον δικό μας, πότε θα γίνει αυτό;