Ντόρα Μπακογιάννη: Προσοχή, τώρα είναι η αρχηγός της οικογένειας

Του Γ. Λακόπουλου

Ως το 2009 η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν για τους περισσότερους σίγουρη διάδοχος του Κώστα Καραμανλή, μέλλουσα αρχηγός της ΝΔ και ως εκ τούτου πρωθυπουργός εν αναμονή.

Όχι αδίκως. Ήταν η πρωτότοκη του Κώστα Μητσοτάκη, την είχε εκπαιδεύσει ο ίδιος, δίπλα του, με αυτή την προοπτική, είχε πολιτικό εκτόπισμα και πολιτική πείρα, είχε οικονομική στήριξη, είχε τσεκαριστεί ως δήμαρχος Αθηναίων και ήταν υπουργός Εξωτερικών με έντιμη σχέση με τον Καραμανλή. Κυρίως, όμως, είχε ως αντίπαλο κάποιον που έρχονταν από το περιθώριο, καθώς τον «ακολουθούσε» η ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ προς όφελος οικονομικών παραγόντων, κατά το… Μητσοτακικό κατηγορητήριο.

Η παγίδα και η ήττα

Τα είχε όλα. Και τα έχασε όλα. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Πρώτον, έβαλε αψυχολόγητα απέναντι της τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που ήταν καθοριστικός παράγων, ως ενδιαφερόμενος και ο ίδιος. Δεύτερον έπεσε την παγίδα του και δέχθηκε τη -μη καταστατική- διαδικασία εκλογής από τη βάση, λόγω της υπέρμετρης αυτοπεποίθησης της ότι αφού έχει στο τσεπάκι τα στελέχη του κόμματος έχει και τους οπαδούς του.

Τη συνέχεια την ξέρουμε. Ο Σαμαράς τη διέγραψε με αφορμή ότι τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου, δεν τη αποκατέστησε όταν δικαιώθηκε και επέστρεψε στη ΝΔ, την είχε στον πάγο για δύο χρόνια, δεν τη έστειλε στην Κομισιόν και το χειρότερο πήρε όμηρο τον αδελφό της, που την ξανάδειασε, χάριν του υπουργείου από τον οικογενειακό εχθρό.

Όταν ο Σαμαράς ξόφλησε, η Ντόρα ευκόλως θεώρησε ότι ήλθε επιτέλους η σειρά της και ότι πάντως έχει δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία. Γι’ αυτό επιφυλάχθηκε να το ασκήσει συντασσόμενη με την άποψη -που έβρισκε σύμφωνο και τον Καραμανλή- «ας πάμε τώρα με τον Μεϊμαράκη και βλέπουμε», ήτοι η εκλογή του 2015 ήταν ενδιάμεση.

Η… μαχαιριά

Εκείνη τη στιγμή ο μικρότερος Μητσοτάκης τη «μαχαίρωσε». Κατά την οικογενειακή μυθολογία πήγε στον πατέρα τους και ζήτησε «αδελφομοιρασιά» για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Τα νεύρα της Ντόρας έγιναν τσατάλια. Ο πατήρ Μητσοτάκης πήγε να το χειριστεί πονηρά: Παρήγγειλε δημοσκόπηση για να προκύψει τι συμφέρει την οικογένεια. Φυσικά προέκυψε Ντόρα με διαφορά. Αλλά την ίδια μέρα ο υιός Μητσοτάκης ανήγγειλε την υποψηφιότητά του.

Η Ντόρα κατέρρευσε, καθώς η ίδια ως τύπος τηρεί τις συμφωνίες της. Φυσικά δεν τον υποστήριξε.  Συγκρατήθηκε από όσους έλεγαν «άστον να καεί να τελειώνουμε». Και την πάτησε σαν τον Βενιζέλο του 2004 που έλεγε για τον Γιώργο Παπανδρέου «άστον να ασκήσει το κληρονομικό του δικαίωμα να τελειώνουμε».

Ο Κυριάκος όμως ήταν αποφασισμένος και έριξε πολλά στη μάχη του. Από οικονομικά μέσα μέχρι σχέσεις με τη διαπλοκή, πατέντες πολιτικού μάρκετινγκ, στημένα κόλπα, φημολογίες και μια ομολογουμένως καλή επίσημη προεκλογική καμπάνια. Προηγουμένως, βέβαια, το σύστημα Σαμαρά τίναξε στον αέρα τις αρχαιρεσίες του Νοέμβριου και του εξασφάλισε χρόνο και τον… Άδωνι ως λαγό.

Η Ντόρα το κατάπιε κυρίως γιατί θα έπρεπε να τα βάλει και με τον πατέρα της. Αλλα η «μαχαιριά» είχε συνέχεια. Τις πρώτες εβδομάδες της συνέστησαν από το γραφείο του «προέδρου» να μην κάθεται δίπλα του στη Βουλή γιατί «το κόμμα το κέρδισε ο Κυριάκος όχι η οικογένεια».

Λίγο αργότερα της «έκοψε τα πόδια». Της πήρε τον τομέα Εξωτερικών που ήταν το γερό χαρτί της, ήταν καλή και είχε πλήθος διεθνών διασυνδέσεων, οι οποίες πλέον ήταν άχρηστες. Λέγεται ότι αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι στη πρώτη επίσκεψη τους στη Μέρκελ, η καγκελάριος έβαλε την Ντόρα απέναντι της και όχι τον αρχηγό του κόμματος.

Εν πάση περιπτώσει, της έδωσε ένα τομέα από τον οποίο αποκλείεται να πάρει χαρτοφυλάκιο, καθώς ο  πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι «κατά του νεποτισμού». Προετοιμάζονταν για είκοσι χρόνια και τώρα μένει στο ράφι.

Η «ανακωχή» και το χρίσμα για τον δήμο της Αθήνας

Έχουν λεχθεί πολλά για το πως τα πήρε όλα αυτά η Μπακογιάννη. Το τελευταίο διάστημα πάντως η ίδια έλεγε ότι δεν τη χωρίζει τίποτε με τον Κυριάκο, ότι τον στηρίζει και θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της για να ενισχύσει την πρωθυπουργική προοπτική του.

Δεν έκρυβε όμως το ενδιαφέρον της να πάρει το χρίσμα για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ο υιός της Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι πέρα από τις αποδεδειγμένες ικανότητες του στην αυτοδιοίκηση δεν μετακομίζει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κάποιοι διέκριναν και την επιστροφή της επιθυμία της να εγκατασταθεί έστω και με καθυστέρηση στο Μπερλεμόντ -αν και όλοι ξέρουν ότι αν στυλώσει τα πόδια ο Αβραμόπουλος κανείς δεν τον κουνάει από μια δεύτερη θητεία- με αντιπροεδρία ίσως…

Η ουσία είναι ότι η Ντόρα έκλεισε εσχάτως όσα ρήγματα υπήρχαν με τον αδελφός της κάνοντας έστω την ανάγκη φιλοτιμία και πάντως, σύμφωνα με πρόσωπο του την ξέρει καλά, «όσο και αν είναι χολωμένη δεν θα τού κάνει ατιμία». Αρα βαδίζαμε προς εξομάλυνση των σχέσεων και θα ρίξει το βάρος της χωρις επιφυλάξεις στις επιδιώξεις του Κυριάκου.

Ομως όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα περί της οικογένειας αυτά συνέβαιναν υπό το άγρυπνο βλέμμα -και προς ικανοποίηση- του πατρός Μητσοτάκη που είχε ως την τελευταία στιγμή τον τελευταίο λόγο.  Πρόσωπο που έχει σχέση με την οικογένεια έλεγε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ότι, «ο Κυριάκος πηγαίνει κάθε πρωί στον πατέρα του και τον συμβουλεύεται». Θα μπορούσε να το πει κανείς και αλλιώς, πως τον είχε από κοντά.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άλλαξε τους
εσωτερικούς οικογενειακούς συσχετισμούς υπέρ της Ντόρας

Η απώλεια του Κώστα Μητσοτάκη είχε άμεση ευεργετική επίδραση στην οικογένεια, καθώς γράφτηκαν ύμνοι για τον βίο και τη πολιτεία του. Επιπλέον έδωσε την ευκαιρία στα δύο παιδιά του, που είναι στην πολιτική, να βγουν στο προσκήνιο, ο Κυριάκος με οσα είπε στη Μητρόπολη και η Ντόρα με οσα είπε στα Χανιά. Αλλά τώρα που πέρασε ο συναισθηματικός φόρτος, φαίνεται ότι ο θάνατος του έχει βαθύτερες συνέπειες.

Για την ακρίβεια, οι εσωτερικοί οικογενειακοί συσχετισμοί αλλάζουν τώρα υπέρ της Ντόρας. Μπορεί ο Κυριάκος να είναι αρχηγός στο κόμμα, αλλά η ίδια είναι κατά την αδιατάρακτη παράδοση αρχηγός στην οικογένεια- που δεν έκρυψε ποτέ ότι λειτουργεί με εσωτερική ιεραρχία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ενίοτε το δεύτερο μετράει πιο πολύ. Κατά συνέπεια σε κάποια θέματα το πάνω χέρι το έχει η Ντόρα.

Αν αυτό σημαίνει κάτι και αν πρόκειται να έχει πολιτικές συνέπειες και να επιφέρει αλλαγές στη ΝΔ θα κριθεί από ένα στοιχείο: από το αν η Ντόρα εκτός από αρχηγός της οικογένειας Μητσοτάκη και αδελφή του Κυριακού Μητσοτακη είναι και δελφίνος του προέδρου της ΝΔ. Η ίδια, ή ο γιος της… Ο  πόλεμος των Ρόδων -ή κατ’ αλλους, η σαπουνόπερα της οικογένειας – τώρα αρχίζει.