Νότης Μηταράκης: Ντροπή

Του Γ. Λακόπουλου

Μηταράκης…. Νότης Μηταράκης. Μεσοβδόμαδα ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματά του-και την ευχαρίστησε «για τη συμβολή της». Έφυγε με μια γραβάτα δώρο.

Η πρώην δικαστικός, επαίρεται για τις ευαισθησίες της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά έδειξε να μην γνωρίζει- ή να μην αντιλαμβάνεται- ότι ο επισκέπτης της είναι «επικίνδυνο πρόσωπο» σε αυτόν τον τομέα. Καθιστά την Ελλάδα «ανεπιθύμητη χώρα» στην Ευρώπη.

Πυκνώνουν οι καταγγελίες που τον θεωρούν υπόλογο για παραβιάσεις δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών στο Αιγαίο. Ακόμη και για απώλειες ζωής μεταναστών, που «επαναπροωθούνται» βίαια.

Την επόμενη της ανταλλαγής φιλοφρονήσεων του χαμηλοβλέποντος υπουργού με την ανυποψίαστη Πρόεδρο, η Ευρώπη ανατρίχιασε με ένα βίντεο του Spiegel: η ελληνική ακτοφυλακή μεταφέρει και εγκαταλείπει μετανάστες καταμεσής του Αιγαίου.

Δεν είναι απλώς σκάνδαλο – είχε άλλα στην καμπούρα του ο Μηταράκης.

Είναι έγκλημα για το οποίο μιλούν όλο και πιο ηχηρά διεθνείς οργανισμοί, μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα και τα ευρωπαϊκά όργανα.
Πλην του αντιπροέδρου της Κομισιόν που προστατεύει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Τη σημαία κατά της Ελλάδας για παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών σηκώνει η σπουδαία ΄Ιλβα Γιόχανσον, επίτροπος Μετανάστευσης. Χωρίς περιστροφές.

«Στον Έλληνα υπουργό έκανα σαφές-ότι δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι’ αυτό το θέμα. Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τις αξίες μας, την ισχύ του νόμου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Τα pushbacks συνιστούν παραβιάσεις δικαιωμάτων και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Είναι απάνθρωπες πράξεις με πολιτικές και ποινικές συνέπειες για τους αυτουργούς.

Όταν δέκα κορυφαίοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αποκαλύπτουν εικόνες από πρακτικές εκτός διεθνούς – αλλά και ελληνικού- δικαίου με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει..

Προφανώς ο Μητσοτάκης έχει εκχωρήσει στην μεταναστευτική πολιτική στο δόγμα Πλεύρη και Άδωνι: «να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη».
Έτσι εκθέτει τη χώρα διεθνώς και στη στέλνει στο ευρωπαϊκό εδώλιο.

Η Κομισιόν καταγγέλλει και αξιώνει έρευνα. Αλλά ο Μηταράκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει ή όντως δεν καταλαβαίνει.

Διαψεύδει και ισχυρίζεται ότι ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Ένωσης.

Εκτός από τα στοιχεία που τον διαψεύδουν, ο λόγος του απέναντι στο λόγο της Γιόχανσον διεθνών ΜΜΕ και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Άλλα λέει, άλλα κάνει, άλλα υπογράφει. Ο Τσακαλώτος κατήγγειλε τον συγχρωτισμό με τις χώρες Βίζεγκραντ.

Ο Μηταράκης υπέγραψε μαζί τους κείμενο που «εργαλειοποιεί, για πολιτικούς ακροδεξιούς σκοπούς πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας να επιτραπεί η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα pushbacks καταργούν παραβίαση της ελληνικής υποχρέωσης να διασώσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα και να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου τους.

Αυτά που καλύπτει ο Μηταράκης είναι ντροπή για την Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR