Ξένη Δημητρίου: “Οι παιδόφιλοι τρυπώνουν στη φτώχεια, τη μοναξιά, τα κενά γονεϊκής και κοινωνικής μέριμνας”

Συνέντευξη στο Κόκκινο

«Δεν κακοποιήθηκε μόνο η 12χρονη, αλλά και η ανηλικότητα με κάθε τρόπο και κάθε μέσο» λέει η πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου και για χρόνια Εισαγγελέας Ανηλίκων

Την ανησυχία της για το πώς διεξάγεται η έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των παιδοβιαστών του Κολωνού εξέφρασε, μιλώντας στο «Κόκκινο» και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που είχε διατελέσει επί σειρά ετών και Εισαγγελέας Ανηλίκων, Ξένη Δημητρίου.

Μιλώντας για όλα τα φρικώδη που εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες, η κ. Ξένη Δημητρίου υπογράμμισε ότι στην υπόθεση αυτή «δεν κακοποιήθηκε μόνο η 12χρονη, αλλά και η ανηλικότητα με κάθε τρόπο και κάθε μέσο». 

«Οι παιδόφιλοι τρυπώνουν στα κενά της γονεϊκής μέριμνας, της κοινωνικής μέριμνας, στη φτώχεια, στην μοναξιά των παιδιών», επισήμανε μεταξύ άλλων η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για να προσθέσει ότι «θα έπρεπε να είχαμε κουλτούρα προστασίας των ανήλικων». 

Εξάλλου, η ίδια υπογράμμισε ότι εδώ και χρόνια «υπάρχουν όλα τα εργαλεία για μία φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «η εξέταση του κακοποιημένου παιδιού σε όλες τις χώρες γίνεται με τελείως άλλο τρόπο». 

«Χρειάζονται προϋποθέσεις για να πάρουμε την κατάθεση ενός τραυματισμένου παιδιού», εξήγησε, σημειώνοντας ότι ακόμη και ο χώρος παίζει τον ρόλο του. «Η Αστυνομία ανηλίκων είναι δικό μου έργο, τη θεωρώ παιδί μου, αλλά από το ’85-’86 που την κάναμε, δεν έχει αλλάξει τίποτα», επισήμανε, εμφανώς απογοητευμένη, η Ξένη Δημητρίου ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και η δημιουργία των «σπιτιών του παιδιού», που είχε νομοθετηθεί από το 2017, έχει «κολλήσει». 

«Δεν έχει γίνει τίποτα από το 2017», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ άλλων επέμεινε ότι η εξέταση παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση «πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους συνεντευκτές». 

«Στις ΗΠΑ, τέτοιοι συνεντευκτές ειδικεύονται μήνες πριν αναλάβουν αυτό τον ρόλο», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει «ειδικός ψυχολόγος» σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Σε άλλες χώρες γίνεται τελείως διαφορετικά η σεξουαλική αγωγή στα παιδιά, ακόμη και από την νηπιακή ηλικία», κατέληξε η Ξένη Δημητρίου. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ