Οι Έλληνες αδυνατούν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις λόγω φτώχειας

Η Ελλάδα, λοιπόν, βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την ικανότητα των πολιτών να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, είτε λόγω φτώχειας, είχε λόγω μεγάλης αναμονή.Αυτό ανέφερε χτες σε εκτενές ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα healthstat.gr, επικαλούμενη τα στοιχεία της Eurostat για το 2022.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2022 η Ελλάδα – μαζί με την Φιλανδία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που δεν μπόρεσαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις για είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής είτε εξαιτίας της απόστασης.

Πιο αναλυτικά, οι χώρες της ΕΕ που ανέφεραν τις υψηλότερες τιμές ήταν: η Ελλάδα (16,7%), η Φινλανδία (9,6%), η Ρουμανία (7,9%) και η Λετονία (7,1%). Οι χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%).

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ που ανέφεραν ότι αυτές οι ανεκπλήρωτες ανάγκες έφτασαν σε ποσοστό 6,1%, διπλάσιο από εκείνους που δεν κινδυνεύουν (2,8%).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στις 14,5 μονάδες υψηλότερο μεταξύ των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινδυνεύουν (14,3%).