Οι αλητήριοι της Κυριακής 

Του Ιωάννη Δαμίγου

 

Ολοταχώς για όλες τις Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά, μας πάει ο υπουργός εργασίας …  κος Βακάκης, ο γνωστός επιχειρηματίας της εργασιακής γαλέρας του Mr Jumbo. Προχωρά επίσης και στην πρόταση για μείωση ή και κατάργηση των αργιών, εμπρός σε υπουργό που βρισκόταν (!) στη γενική συνέλευση της εταιρείας. Η απάντηση που ήρθε μετά από ερώτηση του … υπουργού – συνεργάτη προφανώς, ήταν: «Εμείς πρέπει να το κάνουμε όπως η Κύπρος. Έλληνες είναι και αυτοί, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να έχουν λιγότερες μέρες αργιών. Θα πάρει καιρό μέχρι να γίνει το αυτονόητο στην Ελλάδα, οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τέτοιες επιλογές κόντρα σε συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί μετά δεν θα τους ψηφίσουν».

Αρωγός βέβαια η εμπορική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εξυπηρετεί όπως τους σπόνσορες και χρηματοδότες της, ευθέως και ανερυθρίαστα, στον κοινό σκοπό του υπερκέρδους. Οι αλητήριοι της Κυριακής, ως κοινοί κουρσάροι, λεηλατούν την αργία, την ξεκούραση, την συνεύρεση οικογένειας, το διάλλειμα από την εξόντωση του δωδεκάωρου, που καταστρατηγείται χωρίς βάρδιες και χωρίς τις ανάλογες αμοιβές. Έλεγχος, αλίμονο δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα την παραγωγή σύγχρονης εργασιακής δουλείας. Και όπως είναι φυσικό, το αλόγιστο καταναλωτικό κοινό, αγκαλιάζει αυτή την κατάχρηση εις βάρος του όρθιου επί ωρών εργαζόμενου , επισκεπτόμενο ως θύτης τις Κυριακές την αγορά, μια και τις υπόλοιπες ημέρες της εργάσιμης εβδομάδας δεν … προλαβαίνει. “‘Ήτανε στραβό το κλίμα το έφαγε και αλητήριος κουρσάρος, γιατί ο γάιδαρος είναι ένα συμπαθές ζώο”.

Η ΓΕΣΕΕ φυσικά βρίσκεται σε συνεχή “αργία”, τα κόμματα συμπάσχουν, η κοινωνία ακολουθεί σε αδιαφορία και οι λογής Βακάκηδες και λοιποί υπουργοί της κυβέρνησης μας εκσυγχρονίζουν δείχνοντας τον δρόμο της προσαρμογής στα κελεύσματα των συμφερόντων τους.

Τέλος και η εκκλησία φαίνεται να συμμερίζεται την εργασία της Κυριακής και να συμφωνεί με αυτή, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε σχετική ενάντια ανακοίνωση, για το αγοραστικό ενδιαφέρον των Jumbo χριστιανών της, τις Κυριακές του … εκκλησιασμού. 

Ίσως να υπάρξει και πρόταση για παρεκκλήσι στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, για να μπορεί και ο χριστιανός καταναλωτής της Κυριακής να ανάβει ένα κερί υπέρ της άγιας αγοράς, μεγάλη να είναι η χάρη της. Υπέρ των  αγίων αλητήριων  της Κυριακής, πρόσχωμεν.