Ποιους φοβάται η Δικαιοσύνη; Οι δύο όψεις του σκανδάλου Νοβάρτις, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο… Καβάφης!

Toυ Γ. Λακόπουλου

Το σκάνδαλο Νοβάρτις ως νόμισμα με δυο όψεις: Να δούμε πρώτα αυτή που  επικράτησε τελικά  στην  ελληνική Δικαιοσύνη. Αν  πάρουμε τοις μετρητοίς όσα έλεγαν όσοι επιδίωξαν να  επικρατήσει  η ιδέα του … μη σκανδάλου τα πράγματα έγιναν ως εξής:΄ 

  Ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  ο υπουργός   Παπαγγελόπουλος, συνωμότησε με την Εισαγγελία Διαφθοράς και ειδικά την άμεμπτη επικεφαλής της  Ελένη Τουλουπάκη και αφού έβαλαν στο παιχνίδι του δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου κατέστρωσαν εξης σχέδιο:

Να  βρουν μερικούς ψευδομάρτυρες, να τους βάλουν κουκούλες  και να τους θέσουν υπό προστασία για να καταθέσουν ότι δέκα εξαίρετοι πολιτικοί  δωροδοκήθηκαν από την πρωταθλήτρια στις δωροδοκίες εταιρία στο χώρο του φαρμάκου. Μιλάμε για κανονική “συμμορία”.

Η “σκευωρία “που οργάνωσε τελούσε υπό την υψηλή εποπτεία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήθελε να εξουδετερώσει   συγκεκριμένους πολιτικούς του αντιπάλους του,  λόγω του φόβου του να τους αντιμετωπίσει.

Τους ακρογωνιαίους λίγους της πολιτικής Λυκουρέτζο,  Κουτρουμάνη Σαλμά. Τους Σαμαρά και Βενιζέλο που είχε συντρίψει στις εκλογες και τα κόμματά τους τους ΄απομάκρυναν.

Τον τελειωμένο στην πολιτική Στουρνάρα,  τον προσωπικό φίλο της  οικογένειας Μητσοτάκη Πικραμένο, τον εσωκομματικό αντίπαλο του Κυριάκου Αδωνι Γεωργιάδη, τον  περιθωριακό του ΚΙΝΑΛ Λοβέρδο και τον εκτός Ελλάδας Αβραμόπουλο.   

Ωστόσο όπως συνέβη και με την απόπειρα να υποδουλωθεί ο Τύπος -αν το Συγκρότημα Λαμπράκη επέστεφε στην παραδοσιακή αντιδεξιά γραμμή του, έτσι στη εν λόγω σκευωρία η αστική δημοκρατία άντεξε.

Η σκευωρία αποκαλύφθηκε και οι πρωτεργάτες βρίσκονται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης,  μαζί με έναν εκ των συκοφαντηθέντων-καθώς οι φάκελοι των υπολοίπων αρχειοθετήθηκαν.

Η “μεγαλύτερη σκευωρία του αιώνα”;

Όποιος θέλει μπορει να πειστεί από αυτή την αφήγηση, μπορεί να το κάνει. 

Πάμε τώρα την άλλη όψη του νομίσματος, έτσι όπως ήταν γνωστή στους παροικούντες:

Η δικαστική ερευνα για τις δωροδοκίες της Νοβάρτις για τους οποίες  μιλούσαν και οι πέτρες, που διερευνούσε η Εισαγγελία Διαφθοράς,  εμπλουτίστηκε με τις καταθέσεις προσώπων που θα μπορούσαν να γνωρίζουν- και γι’ αυτό η πολιτεία τους έθεσε υπό προστασία. 

Αλλά η ικανότατη εισαγγελέας Τουλουπάκη έπεσε σε ένα εμπόδιο που είχε τεθεί εκ των προτέρων: δεν μπορούσε να προχωρήσει την έρευνα για τους πολιτικούς γιατί όφειλε να στείλει του φακέλους τους στη Βουλή, χωρίς έρευνα. Όταν τους πήρε πίσω οι εμπλεκόμενοι είχαν οργανωθεί.

Η πιάτσα βοά ότι υπό την καθοδήγηση του ικανότατου -όταν πρόκειται για το κακό- νομομαθούς Βενιζέλου, οργανώθηκε όχι μόνο η άμυνα στην έρευνα -κατηγορία δεν διατυπώθηκε –  αλλά και η αντιστροφή της. Με την ανάποδη χρήση του εργαλείου της δικαιοσύνης “προστασίας  μαρτύρων”.

Με γενικό συναγερμό στα ΜΜΕ και τη συνδρομή Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά.

Η πολιτική μεταβολή του 2019 διευκόλυνε την επιχείρηση, παρότι η εισαγγελέας Τουλουπάκη με εντυπωσιακά υψηλό αίσθημα ευθύνης, είχε θέσει στο αρχείο εφτά υποθέσεις. Ερμηνεύοντας υπέρ των ερευνώμενων, το ενδεχόμενο να μην στηρίξει η Πολιτεία με ακλόνητες αποδείξεις κατηγορίες στο δικαστήριο εναντίον τους.

Κοντολογίς η “σπίλωση πολιτικών αντιπάλων” στήθηκε από τους ερευνώμενους με τρομοκράτηση μαρτύρων και αθέμιτες επιθέσεις στους εισαγγελείς που απλώς έκαναν τη δουλειά τους.

Ως τώρα η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να πει ότι δεν τα γνώριζε επισήμως αυτά. Τώρα όμως ο δημοσιογράφος  Κώστας Βαξεβάνης, δεν τα είπε, ή τα έγραψε απλώς, αλλά τα κατέθεσε στη ίδια τη Δικαιοσύνη. Ενόρκως και υπευθύνως. Προσκομίζοντας μάλιστα και αποδεικτικό υλικό.

Αν είναι έτσι όπως τα λέει 4-5 μεγαλοπολιτικοί πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Και οι ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ να κρυφτούν.

Είναι όμως;  Ή καλώς ένας πρώην υπουργός, τρεις δημοσιογράφοι και ολόκληρη η εισαγγελία Διαφθοράς διώκονται, ενώ ευλόγως οι ερευνηθέντες  διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τη “μεγαλύτερη σκευωρία του αιώνα”;

Να μιλήσει η Δικαιοσύνη

Ένας τρόπος υπάρχει να το μάθουμε και αυτός δεν περνάει από τα κόμματα και δυστυχώς ούτε από τα ΜΜΕ.  Ουδόλως ενδιαφέρει τι λέει η ΝΔ -ειδικά.

Πρέπει να μιλήσει η Δικαιοσύνη, που μέχρι στιγμής δείχνει να μην πήρε είδηση ότι υπάρχουν νέα στοιχεία στην υπόθεση. 

Για να το αντιληφθεί πρέπει να το αναλάβει ο κατά νόμο αρμόδιος: ο  εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο Βασίλης Πλιώτας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της σταδιοδρομίας του. Αν δεν διατάξει να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος Νοβάρτις, θα ταυτιστεί ιστορικά με τη πλευρά  που κανείς δικαστικός λειτουργός δεν θα ήθελε.

Δεν του ζητείται παρά να κάνει το χρέος του. Έχει έναν επιπλέον λόγο -από αυτούς που επιβάλλει η θεσμική ιδιότητα του- για να ανταποκριθεί: να μην του καταλογιστεί ότι φοβάται τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, τον άγριο Ποσειδώνα….

 Ξέρουμε, όπως από την Καβάφη, ότι δεν θα τους βρει μπροστά του αν δεν τους “κουβανεί” εντός του.

Αυτοί θα τον βρουν…..