Οι εκλογές για τον νέο φορέα βγάζουν τον νέο ηγέτη του …ΠΑΣΟΚ!

Του Νίκου Γαλάτη

Αν υπήρχαν μερικά ερωτηματικά για τις εκλογές για τον νέο φορέα οι πρώτες δημοσκοπήσεις- αν και ασαφείς  ξεδιαλύνουν το τοπίο, αλλά δημιουργούν πολλά νέα. Από τους δέκα υποψήφιους ξεχωρίζουν ήδη οι μισοί από αυτούς- αλλά μέσα σε θολό σκηνικό που προσδιορίζεται από δύο εσωτερικές αναμετρήσεις.

Η πρώτη από αυτές αφορά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και την εσωκομματική του πάλη: οι πολλοί υποψήφιοι δημιουργούν ένα σκηνικό αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά που αν πάει με υποψήφιο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ- με την βοήθεια των νεοεισεχομένων- θα χάσει.

Η δεύτερη αφορά την αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις που ορίζονται ευθέως ως αντιπαπανδρεϊκές ή αντι-πασοκικές και αντιφωφικές εν τέλει. Η μάχη αυτή θα δοθεί σε δύο γύρους με το εκπληκτικό συμπέρασμα πώς αν η Φώφη Γεννηματά πάει στο δεύτερο γύρο με εξωπασοκικό υποψήφιο μπορεί να το νικήσει -σε ένα ντέρμπι. Αλλά αν πάει εκεί με αντίπαλο εσωκομματικό με επικρατέστερο τον Νίκο Ανδρουλάκη- μάλλον θα χάσει!

Ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές πήραν ως Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,28 -ήτοι 341.390 ψήφους. Το Ποτάμι 4% -ήτοι 222.166 ψήφους. Υπάρχουν κάπου 152. 557 ψήφοι (2,47%) του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών- του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου- το οποίο δεν  κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- κλίνοντας υπέρ του …ΣΥΡΙΖΑ.  Άρα οι ψήφοι αυτοί δεν μπορούν  να αθροιστούν γιατί -αν δεν έχουν χαθεί, έχουν αθροιστεί ήδη-, αλλά πού;

Είτε νικήσει, είτε χάσει η Φώφη- ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε πλώρη, αν όχι ακόμα για την ηγεσία του νέου φορέα, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- με ένα μελλοντικό σενάριο να βρεθεί η Φώφη στην ηγεσία του νέου φορέα- ή όχι, αλλά να χάσει την ηγεσία του κόμματος.

Το άθροισμα του ΠΑΣΟΚ τον Γενάρη του 2015 (4,68%-289. 482 ψήφοι) μαζί με αυτό του ΚΙΔΗΣΟ (2,47) συν της  ΔΗΜΑΡ- του Κουβέλη (0,49) με 29.830 ψήφους πλησιάζει το 8%. Όμως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου φτάνει ελαφρώς μειωμένο (6,28%) στην Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ χωρίς Κουβέλη). Πού πήγαν οι ψήφοι του ΚΗΔΙΣΟ;

Το Ποτάμι από 373.935 ψήφους τον Γενάρη (6,ο5%) έχασε τον Σεπτέμβρη όταν πήρε 222.166 ψήφους (4,09%) πάνω από το ένα τρίτο της δύναμής του. Το ίδιο κι ο ΣΥΡΙΖΑ που λόγω της αποχής διατήρησε το ποσοστό με 320.000 ψήφους λιγότερους. Πώς εξατμίστηκαν περίπου μισό εκατομμύριο ψήφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς;

Aν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις τα τρία κόμματα -ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι- υποχώρησαν κάτω από το 10%  και πολύ περισσότερο κάτω από το 13, 5% που είχαν πριν μαζί με το ΚΙΔΗΣΟ. Το ζητούμενο των εκλογών για το νέο φορέα είναι ακριβώς αυτό. Αν θα συσπειρώσει ξανά το ποσοστόαυτό ή αυτό που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη πρώση του 12,3%- ή όχι.

Γιατί αν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κινείται σε ένα ποσοστό 17% -ή και μικρότερο όπως δείχνουν μερικές δημοσκοπήσεις- η συνένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς- αν ξεκινήσει από το εφαλτήριο του 13,5%- μπορεί εύκολα να τον ξεπεράσει και να βρεθεί πράγματι στη θέση του δεύτερου κόμματος. Αν κάθε ψήφος που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προστεθεί σ΄αυτές του νέου φορέα- αρκεί να αποσπάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο παραπάνω από 100. 000 ψήφους ή να επαναφέρει στις κάλπες ένα ποσοστό από όσους απέχουν.

Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει κληρονόμος του Ανδρέα Παπανδρέου και διαβάζει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την Κεντροαριστερά και τις εκλογές του Νέου Φορέα. Μια από αυτές -της Alco- δίνει την πρώτη θέση στην Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 32,3% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 20,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%.

Μια άλλη δημοσκόπηση -από την Prorata- δείχνει πως  εκκινούν από την ίδια αλλά πολύ χαμηλή αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%) κι ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης (12%), ο Στ. Θεοδωράκης (8%), ο Γ. Ραγκούσης (6%), ο Γ. Μανιάτης (5%) και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%).

Οι δυο δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκλίνουν ότι στο δεύτερο γύρο θα βρεθεί η Φώφη Γεννηματά με πιθανότερο αντίπαλο τον Γιώργο Καμίνη- αν δεν ενισχυθεί η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές. Το κρίσιμο και εκπληκτικό συμπέρασμα είναι πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κέρδιζε πιθανότατα τη Φώφη Γεννηματά στο δεύτερο γύρο.

Αυτό σημαίνει πως αν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ υποστηρίξουν την Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο θα τις εξασφαλίσουν μια άνετη νίκη- με κρίσιμο παράγοντα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν όμως η εσωκομματική αντιπολίτευση -με πρώτο τον Ανδρουλάκη- υποστηρίξει- με τους νεοεισελθόντες- τον αντίπαλο της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ηγέτη της παράταξης που  δεν θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς ο δεύτερος γύρος θα είναι ντέρμπι που μπορεί να λήξει με την εκπόρθηση του νέου φορέα από τον Καμίνη ή αντι-ΠΑΣΟΚικές δυνάμεις. Στην περίπτωση αυτή θα τεθεί ένα ζήτημα την επόμενη των εκλογών -πως μπορεί ο ηγέτης να μην προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα -που είναι το ΠΑΣΟΚ. Ή πως αυτός θα συνυπάρξει με την Φώφη Γεννηματά που παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- τουλάχιστο ως το δικό του συνέδριο.

Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν νέο ηγέτη για το ΠΑΣΟΚ, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις,  θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης -με πιθανό αντίπαλο τον επαναπατρισθέντα Γιάννη Ραγκούση ή τον Παύλο Γερουλάνο. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσους ψηφοφόρους θα συσπειρώσει το εγχείρημα “νέος φορέας” και ποιος μπορεί να τις εκπροσωπήσει. Ποιος θα είναι ο Αλαβάνος του Νέου Φορέα;

Το ερώτημα πόσα κόμματα θα μείνουν σ΄αυτόν μετά τις εκλογές αιωρείται. Η κυριαρχία “παλαιοκομματικών” δυνάμεων στο νέο φορέα μπορεί να είναι βέβαιο ότι κόμματα -με φιλοδοξίες ή αλλεργία στο ΠΑΣΟΚ- να πάρουν τις έδρες τους και να συνεχίσουν ως …πιο νέος φορέας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται με τις πολλές υποψηφιότητες από την Φώφη Γεννηματά -με πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη- είναι ισοδύναμες ή υπέρτερες από την ίδια. Το ερώτημα είναι αν θα πάνε ενωμένες στον δεύτερο γύρο κι αν θα επιλέξουν την ρήξη με τη Φώφη Γεννηματά ή θα την υποστηρίξουν.

Με άλλα λόγια η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- δεν αποτελεί επιλογή του μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων- και δεν θάχει μια άνετη νίκη. Αν περάσει ο Γιώργος Καμίνης στο δεύτερο γύρο θα δυσκολευθεί να κερδίσει η Φώφη. Αν ο αντίπαλός του είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης -με την υποστήριξη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και των “νεοεισερχομένων” -ως νέο πρόσωπο- μάλλον θα κυριαρχήσει.

Σε κάθε περίπτωση – είτε νικήσει, είτε χάσει η Φώφη- ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε πλώρη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πού σημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί η Φώφη στην ηγεσία του νέου φορέα, αλλά να χάσει την ηγεσία του κόμματος.

Y.Γ.  Με το θέμα αυτό είχαμε ξανασχοληθεί στο ΑΠ στις 24 Απριλίου 2017 με το άρθρο “Νίκος Ανδρουλάκης- Δούρειος Ιππος ή ο επόμενος πρόεδρος;”.http://ΕΔΩ

Νίκος Ανδρουλάκης: Δούρειος Ίππος ή επόμενος Πρόεδρος;