Υπόγειες διεργασίες: Το τέλος του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στο τέλος της Φώφης

Του Γ. Λακόπουλου

Προ καιρού πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε μυστική συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στο σπίτι παλαιού συνεργάτη του πρώτου. Προκλήθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό λόγω της… ανησυχίας του για την -φημολογούμενη τότε- δίωξη κατά του Γιάννου Παπαντωνίου

Προτού εξακριβωθούν από τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ αυτές οι πληροφορίες, οι δυο πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν εκ νέου κάτ’ ιδίαν – αλλά επισήμως αυτή τη φορά. Κατά τις ανακοινώσεις η συζήτησή τους αφορούσε τρέχοντα πολιτικά θέματα.

Ωστόσο, οι ενημερωμένοι επιμένουν ότι εξαντλήθηκε σε ένα πρόσωπο: Φώφη Γεννηματά. Για την ακρίβεια έθεσαν σε κίνηση την κλεψύδρα για την τύχη της ως επικεφαλής κόμματος.

Οι αντιφάσεις της Φώφης σε ότι αφορά το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, την καθιστά ευάλωτη καθώς, είτε πρέπει να συγκρουστεί με όσους θέλουν τη διάλυση του κόμματος που την ανέδειξε είτε να… προσχωρήσει στις θέσεις τους, οπότε θα την εγκαταλείψει η παρασιτική βάση του Κινήματος.
Στη δεύτερη περίπτωση η αποπομπή της θα ολοκληρωθεί στο τρίτο συνέδριο στις αρχές του επιμένουν έτους που θα επισφραγίσει τη σύσταση κόμματος με την επωνυμία «Δημοκρατική Συμπαράταξη», ή κάτι παρεμφερές.

Το ενδιαφέρον του Κώστα Σημίτη να «λήξει» το ΠΑΣΟΚ και στη θέση του να υπάρξει ένα νέο κόμμα είναι καταγεγραμμένο. Ο ίδιος θεωρήθηκε -και στο παρελθόν- υποκινητής πρωτοβουλιών εξαφάνισης του κόμματος που τον έκανε Πρωθυπουργό. Π.χ. για πολλούς είχε αναμιχθεί και στην ίδρυση του Ποταμιού, από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Επίσης ήταν παρών στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου με άλλους, όταν εξετάσθηκε το θέμα του νέου κόμματος και ο Θόδωρος Πάγκαλος πρότεινε ως επικεφαλής τον… Γιάννη Στουρνάρα.

Εκ παραλλήλου, η επιμονή του Βαγγέλη Βενιζέλου να δώσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ τέλος στη ύπαρξη του, εναλλάσσεται με τις πληροφορίες για αποχώρηση του, ή για την ίδρυση νέου κόμματος πότε με τον… εαυτό του και πότε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι προθέσεις των δυο ανδρών να συμβάλουν την εξαφάνιση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρ’ ότι οι ίδιοι υπήρξαν επικεφαλής του, φαίνεται ότι αναζωπυρωθήκαν μετά τις πρωτοβουλίες της σημερινής προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κινήσει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε… τρία διαφορετικά συνέδρια, στα οποία όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοικτά, καθώς η ίδια δεν έχει αποσαφηνίσει τις θέσεις της.

Οι δυο προκάτοχοί της είναι δυσαρεστημένοι για τις κινήσεις της. Ειδικά ο Κώστας Σημίτης και γιατί, σε ότι αφορά το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ξηλώθηκε από τη θέση του ο εκλεγμένος Γραμματέας της Κ.Ε. Και οι δυο συγκλίνουν πάντως στην επιδίωξη να αξιοποιηθεί αυτή η κινητικότητα με στόχο, όχι μόνο να συγκροτηθεί νέος φορέας στη θέση του ΠΑΣΟΚ αλλά και να αποκλειστεί ως επικεφαλής του η Γεννηματά.

Το πρώτο βήμα του σχεδίου «νέο κόμμα χωρίς τη Φώφη» θα γίνει στο συνέδριο που οργανώνεται για το τέλος του μηνά για ορίσει το πλαίσιο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Εκεί, πρόσωπα και «κινήσεις» του «χώρου» θα επιδιώξουν να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου ονόματος και νέων συμβολών του προς ίδρυση κόμματος και η… αυτοδιάλυση των κομμάτων που θα συμπράξουν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει διάλυση του ΠΑΣΟΚ, καθώς άλλα υπαρκτά κόμματα σ’ αυτή την υπόθεση δεν υπάρχουν.

Εφόσον εξασφαλιστεί αυτή η προοπτική, το δεύτερο στάδιο προβλέπει απομόνωση της Φώφης Γεννηματά στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από τους εσωκομματικούς της αντίπαλους. Η ίδια φέρεται να το γνωρίζει και καταλογίζει στον Κώστα Σημίτη ότι είναι ο πραγματικός υποκινητής της αμφισβήτησης της στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, λόγω των σχέσεων που έχουν μαζί του ο Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ωστόσο, οι αντιφάσεις της Φώφης σε ότι αφορά το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, την καθιστά ευάλωτη καθώς, είτε πρέπει να συγκρουστεί με όσους θέλουν τη διάλυση του κόμματος που την ανέδειξε είτε να… προσχωρήσει στις θέσεις τους, οπότε θα την εγκαταλείψει η παρασιτική βάση του Κινήματος.

Στη δεύτερη περίπτωση η αποπομπή της θα ολοκληρωθεί στο τρίτο συνέδριο στις αρχές του επιμένουν έτους που θα επισφραγίσει τη σύσταση κόμματος με την επωνυμία «Δημοκρατική Συμπαράταξη», ή κάτι παρεμφερές. Με προσχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και της κίνησης «Ώρα αποφάσεων» των Γιάννη Ραγκούση – Άννας Διαμαντοπούλου – Γιώργου Φλωρίδη, και εκλογή επικεφαλής από τη βάση.

Ο συνασπισμός όσων θα έχουν επιβάλει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ θα έχει εύκολη δουλειά στην οριστική εξουδετέρωση της Φώφης χάριν της ανανέωσης!

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι εφόσον η Φώφη Γεννηματά ταχθεί υπέρ της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ θα υπογράψει τον εξοβελισμό της από την ηγεσία. Θα έχει ταχθεί εναντίον όσων της εξέλεξαν για να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ και όχι να συμπράξει στην εξαφάνιση του. Το τέλος του ΠΑΣΟΚ ισούται και με το δικό της τέλος.

Αντίθετα πολλοί πιστεύουν ότι η αντεπίθεση της με σημαία την οριστική επιλογή τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με το όνομά του και τα σύμβολα του στις επικείμενες εκλογές -συμμαχώντας με άλλες δυνάμεις, κατά το πρότυπο της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο- θα εξασφαλίσει την είσοδό της και στην επόμενη Βουλή.

Πρωτίστως θα λειτουργήσει ως αφετηρία ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ ώστε να υποδεχθεί την παλιννόστηση δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προτίθενται να επιστρέψουν στα χέρια εκείνων εξ αίτιας των οποίων έφυγαν! Από αυτή τη άποψη η διάλυση του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.