Νότης Μηταράκης: Απώθηση

Του Γ. Λακόπουλου

Ότι ο Νότης Μηταράκης, με τ’ όνομα, είναι υπουργός σε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας ενώ βαίνουμε προς την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, από μια άποψη ανήκει στην ανεκδοτολογία της πολιτικής. 

Υπάρχει ως κληροδότημα Σαμαρά – κάτι σαν  Βρούτσης και Κεραμέως μαζί – και ο Μητσοτάκης παραγκώνισε  τον Γ. Κουμουτσάκο για να του δώσει τη δουλειά. Το  ερώτημα είναι ποια ακριβώς είναι η δουλειά.

Σιγά- σιγά η υπουργία Μηταράκη φωτίζεται- σκιάζεται για να ακριβολογούμε. Κάτι συμβάσεις που υπογράφει χαρακτηρίζονται σκανδαλώδεις. Η Μόρια έδειξε εκτός από την ανατριχιαστική διαχείριση ψυχών και κάτι περίεργους υπολογισμούς με τις μερίδες φαγητού.

Έχει και χειρότερα. Από καιρό μεγάλα διεθνή ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις φωτίζουν μια δράση του υπουργείου Μετανάστευσης, διόλου  μεταναστευτική, σύννομη και ουμανιστική: τις επαναπροωθήσεις.

 Είναι σαν να έχεις βάλει υπουργό Μετανάστευσης τον Αδωνι και τον Μπογδάνο μαζί.  Ο Μηταράκης πήρε το δόγμα «να τους κάνουμε τη  ζωή δύσκολη για να φύγουν» και το μετεξέλιξε σε «να τους κάνουμε τη ζωή  δύσκολη  για να μην μπαίνουν». Μόνο δύσκολη;

Όταν οργανώνεις, ή καλύπτεις, την βίαιη παρεμπόδιση αποβίβασης σε ελληνικό έδαφος, ανθρώπων που έρχονται για να διεκδικήσουν άσυλο, το μόνο που δείχνεις να σε ενδιαφέρει είναι η ζωή τους.

 Θα φρίξει ο ντουνιάς αν επιβεβαιωθούν όσα ακούγονται για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο κατά των επίδοξων «εισβολέων». Ενίοτε με τη «Frontex» να κάνει στραβά ματιά. Εξ ου και οι κοινοτικές υπηρεσίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο αυτή την καθόλου θεάρεστη συνεργασία.

 Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά η διεθνής δημοσιογραφία στήνει στον τοίχο την Ελλάδα γι’ αυτό το θέμα… Και οι πληροφορίες της  επιβεβαιώνονται. 

Η ελληνική κυβέρνηση ενοχοποιείται από την έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις πολιτικές κράτησης των προσφύγων και τις τακτικές επαναπροωθήσεων που εφαρμόζει.

Υπάρχουν καταγγελίες για άσκηση βίας από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού- πέρα από το υβρεολόγιο. Σε ποιον ακριβώς κίνδυνο βάζει την ανθρώπινη ζωή  αυτή η πρακτική είναι προφανές. Όσο είναι εξευτελιστικές οι συνθήκες κράτησης, που επισημαίνει η έκθεση.

Ο Μηταράκης- έχοντας ίσως άγνοια του κινδύνου να καταλογιστεί στη χώρα ότι «πνίγει ανθρώπους»- υποστηρίζει ότι οι αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις επαναπροωθήσεις είναι «προπαγάνδα».

Αλλά η έκθεση τον καίει. Όπως του είπε ο Κ. Αρβανίτης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  σ’ αυτό το θέμα η χώρα «τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο» και εικόνα της είναι «ντροπιαστική».

 Ο Μηταράκης είναι υπό έρευνα από κοινοτικές υπηρεσίες, ανθρωπιστικούς οργανισμούς και διεθνή ΜΜΕ για τις «απωθήσεις» του.  

 Αλλά το ερώτημα γιατί δεν τον έχει “απωθήσει” ο Μητσοτάκης, πριν φτάσει  προσωπικά στον ίδιο ο διασυρμός.