Νίκος Ανδρουλάκης: Δούρειος Ίππος ή επόμενος Πρόεδρος;

Του Νίκου Γαλάτη

«Αυτο που γίνεται είναι πρωτοφανές για ένα δημοκρατικό κόμμα. Ακούγαμε για ένα ανοιχτό συνέδριο χωρίς μηχανισμούς και σε αυτό συμφωνούμε με την πρόεδρο. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφωνία, ότι έχουμε την απόφαση του συνεδρίου του 2015. Αν δεν θέλουν τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη το κατανοούμε. Ας κάνουμε συνδιάσκεψη και να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης. Και τώρα ακούω για τρίτο συνέδριο, του ΠΑΣΟΚ, που θα προηγηθεί  του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν πιστεύω σε συνέδρια μπάμπουσκες. Κάποιοι εδώ δεν σταματούν να είναι αμετανόητοι».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αιφνιδίασε την Φώφη Γεννηματά και την ομάδα της όταν με τον γραμματέα της Κ.Ε. Στέφανο Ξεκαλάκη αμφισβήτησαν την διαδικασία του επερχόμενου Συνεδρίου της Δημοκρατικής παράταξης. Το κλίμα ήταν τόσο έντονο που στελέχη και βουλευτές που είναι κοντά στην κυρία Γεννηματά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να μην υπάρχει απαρτία στην ψηφοφορία.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ), ως εκφραστές μιας νεότερης γενιάς στελεχών, πρότειναν να γίνει είτε ιδρυτικό συνέδριο είτε συνέδριο ανοιχτό,  με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Έδωσαν γραμμή να φύγουν. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνωνόταν επειδή υπήρχαν επίπλαστες ομοφωνίες. Υπάρχουν  τρεις προτάσεις. Η απόφαση συντρόφων να φύγουν από το προεδρείο δεν τιμά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η ΚΕ. Εισηγούμαι να διαβιβάσω στην πρόεδρο την άμεση σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ και να πάρουμε οριστική απόφαση σε επόμενη ΚΕ» λέει έξαλλος ο Ξεκαλάκης.

Η ομάδα Ξεκαλάκη – Ανδρουλάκη έστειλε κείμενο με την πρότασή της στην κυρία Γεννηματά. Ο Σκανδαλίδης μπήκε στη μέση ως γεφυροποιός. Να γίνουν δυο συνέδρια, ένα του ΠΑΣΟΚ κι ένα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Μιχάλης Τζελέπης που προήδρευε επιχείρησε να τεθεί σε ψηφοφορία μόνο η εισήγηση της Φώφης. Και τότε έγινε …της Φώφης. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε τρίτη πρόταση να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την πρότασή του στήριξαν ο Μιχάλης Κατρίνης και 14 μέλη της ΚΕ, αλλά δεν μπήκε σε ψηφοφορία.

«Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης” ανακοίνωσε η ηγεσία. “Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων”. Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη  στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα . Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα».

Ο Τζελέπης είπε ότι γίνεται δεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση της προέδρου και αποχώρησε μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες. «Όταν πας να κάνεις εκπτώσεις σε δημοκρατικές διαδικασίες καταλήγεις εδώ. Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση του γραμματέα Ξεκαλάκη» θα πει ο Παύλος Γερουλάνος. Κι ο Πάνος Αναστασιάδης: «Έχουμε ζήσει τα μαρτύρια του Χριστού. Ζητώ καταλαγή. Αν βγουν προς τα έξω αυτά που γίνονται εδώ τελειώσαμε».

Από καιρό συζητιέται στο ΠΑΣΟΚ πως νέο κόμμα σημαίνει και νέο αρχηγό- άφθαρτο.  Νέο κόμμα με παλιό αρχηγό δεν περπατάει. Η Φώφη Γεννηματά κατηγορείται ευθέως ότι επιχειρεί να ελέγξει το κόμμα και να το οδηγήσει σε ουρά του Μητσοτάκη. Κατηγορείται για την επιλογή της επιστροφής του …ασώτου, πρώην προέδρου του, Γ. Παπανδρέου που στις επόμενος εκλογές ψήφιζε …ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορείται ότι δεν “τραβάει”. Τα ποσοστά του κόμματος- παρά την αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ- είναι καθηλωμένα.

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να εκφράζει μια νέα γενιά στελεχών που αγωνιούν για το κόμμα. Ο κοντός νεαρός με το μούσι είχε εκλεγεί στη δεύτερη θέση στο 80 συνέδριο, πίσω από την Γεννηματά.«Μπορεί να έχουμε 100 Τσίπρες στο ΠαΣοΚ, όπως είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης, έχουμε όμως έναν Αλαβάνο;». Έκτοτε απέχτησε το παρατσούκλι ο Πράσινος Τσίπρας όταν έγινε ο νέος γραμματέας του ΠαΣοΚ. Είναι όμως:

«Ο Τσίπρας είναι επιλογή της ηγεσίας του κόμματός του. Εγώ βγήκα δεύτερος στο συνέδριο και ήμουν επιλογή της βάσης. Η δική μου προοπτική είναι πιο γνήσια» είχε πει τότε. Άρα; Άρα δεν είμαστε στο τέλος. Είμαστε στην αρχή. Η Γεννηματά έσπευσε ήδη τον κατηγορήσει ως Δούρειο Ίππο του …ΣΥΡΙΖΑ:

 Μηχανισμοί στελεχών που ενώ εμφανίζονται ως «νέα», διέπονται και χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων, δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Επέλεξαν να μετατραπούν – απροσχημάτιστα πια – σε δούρειους ίππους έξω – παραταξιακών συμφερόντων επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ”.

Η απειλή είναι ευθεία όταν η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι “θα αναληφθούν άμεσα οι επιβεβλημένες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Την απάντηση στην προσπάθεια ναρκοθέτησης της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως φορέα διεύρυνσης , μετεξέλιξης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, θα δώσουν οι προοδευτικοί πολίτες, η μεγάλη πολιτική και κοινωνική βάση της παράταξης’.

Το αν ο Δούρειος Ίππος αν υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή του ….Μητσοτάκη θα το αποφασίσει πράγματι η “μεγάλη κοινωνική βάση”. Μόνο που αυτό θα πρέπει -κάτι που αποφεύγει η Φώφη Γεννηματά, να το αποφασίσει ένα συνέδριο που θα αφορά και την εκλογή προέδρου. Πού σημαίνει ότι η εσωκομματική πάλη που γίνεται ανάμεσα σε ομάδες σε κομματικές συγκεντρώσεις, όπου οι μεν αποχωρούν για να μην έχει απαρτία- θα γίνει σε ανοιχτό πεδίο, στον …κάμπο. Κι ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει…