Οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του Σύριζα, μετά τις δύο οδυνηρές ήττες στις εκλογές και την άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έχει πυροδοτήσει εσωκομματικά εξελίξεις, όπου μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις της πολιτικής γραμματείας, αποφασίστηκε ο νέος πρόεδρος να προκύψει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, από την βάση του κόμματος μέσα από διαρκές συνέδριο, ενώ πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, αναλαμβάνει μετά από σχετική εισήγηση ο Σωκράτης Φάμελλος για να υπάρχει εκπροσώπηση του κόμματος στο κοινοβούλιο.

Είναι βέβαιο πως ο Σύριζα περνά την πρώτη του μεγάλη κρίση από τότε που έγινε κόμμα εξουσίας και κατάφερε να κερδίσει την διακυβέρνηση της χώρας, γεγονός που θα κρίνει όχι μόνο την πορεία του αλλά και την επιβίωσή του στο μέλλον, ως ένα κόμμα κεντροαριστερό που φιλοδοξεί κάποια στιγμή να κυβερνήσει ξανά την χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις και οι συσχετισμοί είναι η ευχή και η κατάρα του κόμματος ταυτόχρονα. 

Πιο συγκεκριμένα, έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάληψη της εξουσίας για σχεδόν πέντε χρόνια, όταν ο Σύριζα ήταν παλαιότερα ένας μικρός πυρήνας διαμαρτυρίας του συστήματος. 

Από την άλλη όμως, ο λαός έχει συνδέσει τον πολιτικό Αλέξη Τσίπρα με τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας της χώρας, με μια παραλίγο έξοδο από την ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, καθώς και για ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο πολλών δις ευρώ που χρεώθηκε η χώρα.

Η νέα ηγεσία και ο νέος πρόεδρος του κόμματος, οφείλει να κινηθεί σε μία λεπτή διαχωριστική γραμμή, που είναι αφενός ο συγκερασμός με το παρελθόν και αφετέρου με την χάραξη μιας νέας ιδεολογικής γραμμής, πιο κοντά στην σοσιαλδημοκρατία και το κέντρο με στόχο να απευθυνθεί στην ίδια εκλογική βάση, που αντλεί ψήφους κυρίως το ΠΑΣΟΚ.

Η εσωστρέφεια, ακόμη και μετά την εκλογή νέου αρχηγού στον Σύριζα, είναι αναπόφευκτη καθώς θα χρειαστεί η συνένωση πολλών ιδεολογικών συνισταμένων, ώστε να κρατηθεί το κόμμα σε ανεκτά δημοσκοπικά επίπεδα και να μην καταρρεύσει εν όψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, των δημοτικών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών, που θα κρίνουν πολλά για την πορεία, την ταυτότητα και το μέλλον του κόμματος.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός