Οι μαθητευόμενοι μάγοι… και της ενέργειας

Του Δήμου Βαρβιτσιώτη

Προσπαθώντας μάταια να κερδίσει χρόνο η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά την παταγώδη αποτυχία τόσο των προβλέψεων όσο και των ανακοινώσεων για την επιτυχία του διαγωνισμού πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, τόσο για τη μονάδα της Μεγαλόπολης όσο και για τη μονάδα της Μελίτης, ανακοίνωσε ότι προβλέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός πώλησης περιμένοντας τι άραγε.

Η μοναδική επιδίωξη είναι να μεταφερθεί ο χρόνος και να μην της χρεωθεί η αδυναμία της επιτυχίας του διαγωνισμού πώλησης,  ο οποίος ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με παταγώδη αποτυχία, οδυνηρά αποτελέσματα προσφορών και μεγάλες αποχωρήσεις. Μόλις στο 5% του κόστους με το οποίο κατασκευάστηκαν οι μονάδες της ΔΕΗ κινήθηκε η μοναδική οριστική προσφορά μετά την αποχώρηση και την μη ύπαρξη ενδιαφέροντος από μεγάλους ομίλους της παγκόσμιας αγοράς του Ενεργειακού χώρου.

Προσπαθούν με τον τρόπο αυτό τόσο η Κυβέρνηση με το αρμόδιο Υπουργείο όσο και η Διοίκηση της ΔΕΗ να σύρουν την κατάσταση έως τις εκλογές για να αποφύγουν όσο μπορούν την κατακραυγή της απόλυτης αποτυχίας τους.

Η παταγώδης και καταστροφική αυτή εξέλιξη οδήγησαν το αρμόδιο υπουργείο σε μία βουβή άγνοια σχετικά με την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της προσαρμογής στους ευρωπαϊκούς κανόνες και μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τη δημιουργία ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η Δημοκρατική Ευθύνη έχει ήδη από πολύ νωρίς ανακοινώσει το πρόγραμμά της με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, που θα άρουν το καταστροφικό αδιέξοδο που οδηγείται η ΔΕΗ και έχει από καιρού σημειώσει ότι οι προσπάθειες που γίνονταν δεν είχαν πραγματική πρόθεση να βάλουν σε αναπτυξιακή τροχιά τη λειτουργία των μονάδων καθιστώντας τις βιώσιμες. Απλά προσπαθούσαν και συνεχίζουν οι χειριστές της υπόθεσης, με διάφορα τερτίπια να συνεχίσουν μία πολιτική που έφερε τη ΔΕΗ στην καταστροφή και βασίζονται στη συνταγή της αποτυχίας του ανελέητου κρατισμού και δημαγωγίας.

Δυστυχώς οι προβλέψεις μας και οι αναφορές που έχουμε κάνει σε διάφορα δημοσιεύματα μας, επιβεβαιώθηκαν κατά τον χειρότερο τρόπο από την πρόσφατη εξέλιξη της αποτυχίας του διαγωνισμού.

Είναι ξεκάθαρο και ουδείς πλέον μπορεί να αμφιβάλλει ότι απαιτούνται ειλικρινείς πολιτικές με βάση τους κανόνες βιωσιμότητας, κοινά αποδεκτοί από την αγορά, χωρίς πολιτικές κρατισμού και παρεμβατισμών, ώστε να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά οι Μονάδες παραγωγής ενέργειας της χώρας μας και να ξαναδημιουργήσουν ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης.

Η παράταση των προβληματικών διοικήσεων, οι αλλοπρόσαλλες και χωρίς σχεδιασμό πολιτικές των υπευθύνων Υπουργών και Διοικήσεων θα συνεχίσουν να οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα, συνεχώς επιδεινώνοντας την ήδη κακή κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ.

Απαιτείται ειλικρίνεια προς όλους, γνώση αποφασιστικότητα και σωστός προγραμματισμός, για να μπορέσουν δεκάδες αποτυχημένων ενεργειών να αναστραφούν και να οδηγήσουν εκ νέου σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό δρόμο τις ενεργειακές μονάδες και την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας, για όφελος τελικά του ιδίου του καταναλωτή και τη διασφάλιση της τροφοδοσίας του με ενέργεια.

*Συντονιστή του Τομέα Ενέργειας της Δημοκρατικής Ευθύνης