FRESH

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα: “Σώστε τον πλανήτη!”

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη, με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους από την Αυστραλία έως τον Καναδά και την Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές δεν πήγαν χθες στο σχολείο για να κατηγορήσουν τους παγκόσμιους ηγέτες για την αδράνειά τους απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη τους.  
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Σαντιάγο της Χιλής και το Μόντρεαλ.  “Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι», ανέφεραν μαθητές σε μία επιστολή – μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian.

«Εμείς, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούμε πολύ για το μέλλον μας. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή προκαλεί την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών και το περιβάλλον παγκοσμίως βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι νέοι αποτελούμε πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης. Η γενιά μας μεγάλωσε με την κλιματική κρίση και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας συμπεριλαμβάνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ούτε σε τοπικό ούτε σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον χωρίς φωνή.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την αδικία. Διεκδικούμε δικαιοσύνη για όλα τα θύματα της κλιματικής αλλαγής και ξεσηκωνόμαστε. Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Άνθρωποι πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εμείς μπορούμε και θα σταματήσουμε αυτή την τρέλα. Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια», προειδοποιούν οι μαθητές.

SOS κι από τους μαθητές στην Ελλάδα

Πορείες ενάντια στην κλιματική αλλαγή έγιναν και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε». Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο. Στην Αθήνα μαθητές και φοιτητές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μια Γη, μία ευκαιρία» και «Σώστε τον πλανήτη».

Στη Θεσσαλονίκη, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία από το πλακόστρωτο της παραλίας μέχρι τον Λευκό Πύργο, με πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΑΠΘ. «Σταματήστε το έγ-κλιμα»«Σεβαστείτε την επιθυμία μας για ζωή»«Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο» ήταν μερικά από τα μηνύματα των διαδηλωτών.

«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής για εμένα κι όχι μόνο προστασία της ζωής των δέντρων αλλά των ανθρώπων. Η αλλαγή του κλίματος ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», τόνισε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 16χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ένα μικροσκοπικό κοριτσάκι με ξανθά κοτσιδάκια, είναι ο λόγος που χιλιάδες έφηβοι εδώ και 8 μήνες, κάθε Παρασκευή κατεβάζουν τα μολύβια κι «απεργούν» για το κλίμα ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή… είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε έχει λιακάδα. Η ίδια άντλησε έμπνευση για τη δράση της από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους.

Κόρη της Μαλένα Έρνμαν, μίας από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες της όπερας και του συγγραφέα και ηθοποιού Σβάντε Τούνμπεργκ, η Γκρέτα αν και ιδιαίτερα ευφυής, υπήρξε πάντα ένα εξαιρετικά εσωστρεφές άτομο. Πριν από τέσσερα χρόνια διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ και μάλιστα πάσχει από επιλεκτική αλαλία, γεγονός που την οδήγησε να μιλάει λιγότερο και να σκέφτεται περισσότερο. Έχοντας υπάρξει θύμα bullying, η ίδια δήλωσε σε μία συνέντευξή της πως: «Πάντα υπήρξα το κορίτσι εκείνο που καθόταν στο τελευταίο θρανίο και δεν μίλαγε. Τίποτα δεν συνέβαινε ουσιαστικά στη ζωή μου. Νόμιζα ότι δεν μπορώ να κάνω τη διαφορά γιατί είμαι πολύ μικρόσωμη».