Οι μπαρούφες των μυαλοφυγόδικων

Του Τάσου Παππά

Ένα από τα καλαμπούρια που έχει δώσει στην κυκλοφορία η αντιπολίτευση λέει ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος». Στην αρχή οι διακινητές δεν προσδιόριζαν τον χρόνο εκκίνησης: χειρότερη εντάξει, αλλά από πότε; Ετσι ξεκίνησε μια φιλότιμη προσπάθεια, κυρίως από τους φωνακλάδες της Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα.

Κάποιος είπε ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μερικοί συνάδελφοί του και ορισμένοι δημοσιολόγοι έσπευσαν να υιοθετήσουν την άποψη. Γρήγορα τους μάζεψαν και τους ανακάλεσαν στην τάξη, γιατί κατάλαβαν ότι με τέτοιες αρλούμπες δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να πείσεις τους σοβαρούς και μετριοπαθείς πολίτες. Στη συνέχεια τοποθέτησαν την αφετηρία στην περίοδο μετά τον Εμφύλιο, που γι’ αυτούς ήταν συμμοριτοπόλεμος. Προώθησαν για λίγο καιρό τη συγκεκριμένη θέση, αλλά όταν άρχισαν να ξεμυτίζουν ενοχλητικές απορίες (χειρότερη και από τις κυβερνήσεις των Αποστατών, χειρότερη και από τις κυβερνήσεις της χούντας;) αναδιπλώθηκαν. Τελικώς έριξαν άγκυρα στη μεταπολίτευση: είναι η χειρότερη κυβέρνηση από το 1974.

Μάλιστα. Δημιουργήθηκε έτσι μια βάση συζήτησης. Ποιο είναι όμως το πεδίο σύγκρισης; Η οικονομία; Μόνο η οικονομία; Είναι η σημερινή κυβέρνηση η χειρότερη της μεταπολίτευσης και σε άλλους τομείς; Για παράδειγμα έχουμε σήμερα λιγότερη δημοκρατία; Οι θεσμοί δεν λειτουργούν; Στο ερώτημα αν η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη που γνώρισε ο τόπος την περίοδο της μεταπολίτευσης στον τομέα της οικονομίας απαντά με στοιχεία ο οικονομολόγος Κ. Καλλωνιάτης με το άρθρο του στην «Εφ.Συν.» (20-5-2019). Αλλά δεν χρειαζόμαστε τα νούμερα που παραθέτει ο Καλλωνιάτης. Τα γεγονότα βοούν. Πώς γίνεται η σημερινή κυβέρνηση να είναι χειρότερη από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στον ζυγό της αυστηρής επιτροπείας; Πώς γίνεται η σημερινή κυβέρνηση να είναι χειρότερη από τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο τα οποία προκάλεσαν πτώση του ΑΕΠ κατά 25%, εκτίναξη της ανεργίας στο 28%, μαζικά φαινόμενα φτώχειας, πετσόκομμα συντάξεων, κουτσούρεμα μισθών, κατάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κύματα μετανάστευσης νέων επιστημόνων;

Ακόμη κι ένας φανατικός αντισυριζαίος δύσκολα θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της κρίσης. Αλλά ψάχνοντας και στα υπόλοιπα πεδία (δημοκρατία, θεσμοί, διαφθορά) ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα πράγματα. Για παράδειγμα: η σημερινή συμπολίτευση δεν έχει εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βεραμάν ψηφοδέλτια. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει να διοικήσουν τη χώρα χαρτορίχτρες, καφετζούδες και ξεματιάστρες. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει συνδέσει τη διαδρομή της με σκάνδαλα σαν αυτά του Κοσκωτά, της Siemens, των δομημένων ομολόγων, του Χρηματιστηρίου, των τηλεφωνικών υποκλοπών πολιτικών αντιπάλων της, της Novartis, δεν είδε κορυφαία στελέχη της να παραπέμπονται, να καταδικάζονται, να φυλακίζονται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για μίζες.

Ο σημερινός πρωθυπουργός πηγαίνει τακτικά στη Βουλή και όχι όπως ορισμένοι προκάτοχοί του που εμφανίζονταν στη χάση και στη φέξη και είναι βέβαιο ότι αν θα χάσει τις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν χωρίς βία και νοθεία κι ας λένε τις μπαρούφες τους μερικοί μυαλοφυγόδικοι στη Ν.Δ., θα παραδώσει κανονικά το μέγαρο Μαξίμου στον διάδοχό του σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο πριν απ’ αυτόν πρωθυπουργός.

Ανάγωγα

Σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή εφημερίδα «New Europe», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη «μόνο για 10 λεπτά». «Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να γράψει βιβλία και βιβλία και βιβλία. Αλλά δεν ήταν εκεί. Δεν έπαιξε κανέναν ρόλο». Μα τι είναι αυτά που λέτε, αγαπητέ πρόεδρε. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα τον χαρακτηρίζει μοιραίο άνθρωπο και του έχει τάξει Ειδικό Δικαστήριο αν έρθει στην εξουσία. Θα είστε πάντως καλός μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάνη όταν οι μόνιμοι ιδιοκτήτες της χώρας θα τον σύρουν σιδηροδέσμιο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πηγή: efsyn.gr