Οι πιο αλλόκοτες και κρίσιμες εκλογές και το σύνδρομο του δεύτερου, αλλά αριστερού, κόμματος

Του Νίκου Λακόπουλου

 Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσβλέπει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση με στελέχη άλλων κομμάτων, τον Αλέξη Τσίπρα σε “προοδευτική κυβέρνηση” και τον Νίκο Ανδρουλάκη σε “σοσιαλδημοκρατική” κυβέρνηση με άλλα κόμματα χωρίς… τους αρχηγούς τους η Ελλάδα οφηγείται στις πιο παράξενες και κρίσιμες εκλογές που θα γίνουν για να βγει κυβέρνηση από τις επόμενες.

Οι εκλογές αυτές θα είναι διπλές όπως θεωρεί δεδομένο ο Πρωθυπουργός καθώς η απλή αναλογική δεν θα βγάλει κυβέρνηση και πολλοί μιλούν ακόμα και για τρίτες εκλογές προκειμένου να σχηματισθεί αυτή η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αλλά με στελέχη άλλων κομμάτων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αφού η επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη -αν υπάρξει- δεν θα στηριχθεί σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αποκλειστικά σε ποια στελέχη και ποιών κομμάτων μπορεί να στηριχθεί. Έχουν ήδη βρεθεί ή θα αναζητηθούν την επόμενη των εκλογών με την έμμεση πρόταση του Μητσοτάκη σε αποστασία;

Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί στις προηγούμενες εκλογές όταν στελέχη του Κινάλ κατέβηκαν στις εκλογές με τη σημαία του και βρέθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η «συμβουλή» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πως “πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας» πρέπει να αναλυθεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Πώς θα είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας -αφού το άλλο κόμμα δεν επιθυμεί να συνεργασθεί σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη; Τι σημαίνει η φράση “δεν μπορεί να εγκλωβιστεί η χώρα σε εσωκομματικά παζάρια για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων».

Πώς προεξοφλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως αν τα κόμματα της «δημοκρατικής παράταξης» συγκεντρώσουν πάνω από το 50% των εδρών στις εκλογές με απλή αναλογική η άρνηση δεν θα σχηματισθεί κάποια κυβέρνηση -που μπορεί να είναι και κυβέρνηση ανοχής με πλειοψηφία 120 εδρών;

Οι εκλογές και το νεο-ΠΑΣΟΚ

O Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει -όπως λέει- να σχηματισθεί κυβέρνηση -“σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση”- από τις πρώτες εκλογές χωρίς τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα. Τα δύο κόμματα θα διαθέσουν -σύμφωνα με αυτό το σενάριο- τις έδρες τους -ή το ένα από τα δύο- για να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό ένα άλλο πρόσωπο που δεν θα είναι κάποιος τεχνοκράτης ή κοινής αποδοχής και μπορεί να είναι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ έχει λόγους να θέλει να σχηματισθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακ΄ή αφού μέχρι την δεύτερη Κυριακή το κόμμα του θα απειληθεί από την προαγγελθείσα αποστασία και αν πάμε σε δεύτερη και τρίτη αναμέτρηση θα ψάχνει την ψήφο του.

Η απλή αναλογική εμφανίζεται ως μια σπουδαία ευκαιρία για κυβέρνηση δημοκρατικής συνεργασίας. Πάνω από όλα οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν όμως το μέλλον του νεο-ΠΑΣΟΚ που παρά την δημοκοπική του άνοδο θα βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Την επόμενη των εκλογών -και ιδιαίτερα των μεθεπόμενων εκλογών, δεν θα έχει κριθεί η ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, αλλά αν αυτή μπορεί να είναι συνεργασία δύο κομμάτων ή αν θα πρέπει να συγκροτηθεί μέσα στο ίδιο κόμμα μια πραγματικά Προοδευτική Συμμαχία.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα κόμματα προσβλέπουν σε συμμαχικές κυβερνήσεις, αλλά η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με απλή αναλογική -που οδηγεί σε “αστάθεια”.

Ωστόσο μόνο μια συνεργατική κυβέρνηση τουλάχιστο δυο κομμάτων μπορεί να δώσει μια ισχυρή κυβέρνηση. Η “αυτοδύναμη” κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας -αν υπάρξει- θα είναι μια κυβέρνηση ευάλωτη που μπορεί να οδηγεί σε…τέταρτες εκλογές.

Το σύνδρομο του δεύτερου κόμματος

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση συνεργασίας ανατινάζεται από τη στιγμή που το νεο- ΠΑΣΟΚ έχει θέσει βασικό στόχο του το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές με την βεβαιότητα ότι θα είναι εκείνο το δεύτερο κόμμα -που δεν στηρίζεται πουθενά.

Μάλλον σύντομα θα γίνουν οι πιο αλλόκοτες εκλογές όπου θα ψηφίσουμε για να βγει κυβέρνηση από τις… επόμενες. Με τον κίνδυνο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίσουν οι πολίτες με το μυαλό τους στις επόμενες και τις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι πολιτικές διεργασίες θα αρχίσουν την επόμενη εκλογών και θα αφορούν κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή:

Τα ποσοστά που χρειάζεται για μια μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας είναι πολύ κοντά για μια να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Θα πρέπει να απαλλαγεί όμως από το σύνδρομο του “δεύτερου”, αλλά αριστερού κόμματος, τις ενοχές του και την ιδέα της “επιστροφής” που τον κ΄άνει κόμμα του παρελθόντος- ενώ θα έπρεπε να είναι κόμμα του μέλλοντος.