Οι σοπρακόμιτοι* του Κ. Μητσοτάκη

Του Κώστα Πουλακίδα

1) Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) “μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον πρωθυπουργό”. Αυτό αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα 81/8-7-2019 ΦΕΚ 119.

2) “Στον πρωθυπουργό μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας”, στην οποία υπάγονται ΕΡΤ και Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η υπαγωγή της ΕΡΤ στον Κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως υποκρύπτει ότι ετοιμάζεται στη… ζούλα η νέα διοίκηση αρεσκείας Μαξίμου.

3) Πρόεδρος της Βουλής θα αναλάβει ο Κώστας Τασούλας επειδή, σύμφωνα με το κυβερνητικό ρεπορτάζ, υπερασπίστηκε τις θέσεις της Ν.Δ. κατά την αναθεώρηση του συντάγματος. Προφανώς, ξεχάστηκε ποια πρόσωπα και με ποιον τρόπο την ώρα της καταμέτρησης των υπό αναθεώρηση άρθρων έδωσαν -πάλι στη ζούλα- ψευδές αποτέλεσμα, εκθέτοντας τα προσκείμενα στη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

4) Υφυπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και γενικός διευθυντής της Σχολής Δικαστών Δημήτρης Κράνης, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώμα στις 30 Ιουνίου. Η Ν.Δ. συνεχίζει την κακή παράδοση -για την οποία η ίδια κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ- δικαστές να γίνονται υπουργοί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι έτσι υποβαθμίζονται το κύρος και η αντικειμενικότητα των δικαστικών λειτουργών.

5) Υπουργός Εργασίας ορκίστηκε “δόξα και τιμή” ο Γιάννης Βρούτσης, που εφηύρε τον ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους έως 25 ετών και κατέβασε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ. Το λες και “ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος”…

6) Ο νέος υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης είχε καταδικαστεί το 2017 διότι πρώην υπάλληλος στο γραφείο του την τετραετία 2011-2015, εργαζόταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε σούπερ μάρκετ φίλου του. Ο Ν. Μηταράκης υποχρεώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να καταβάλει στην πρώην υπάλληλό του συνολικά 6.601,94 ευρώ με τον νόμιμο τόκο. Αν δεν βάλεις αρμόδιο στην κοινωνική ασφάλιση κάποιον που έχει παραβιάσει τον ασφαλιστικό και εργασιακό νόμο, ποιον θα βάλεις;

7) Ο Κώστας Αχ. Καραμανλή είναι ο άνθρωπος που είχε ποζάρει χαρούμενος για μια πασχαλινή φωτογραφία στο αυτοκίνητο μαζί με την Ελίζα Βόζεμπεργκ όχι απλώς χωρίς ζώνες ασφαλείας αλλά και με «κόφτη», ώστε να μην ακούγεται ο ήχος όταν κάποιος ξεχνά να τη φορέσει. Προφανώς με αυτό το κριτήριο ο Κ. Αχ. Καραμανλής διορίστηκε υπουργός Μεταφορών.

8) Η υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής Φωτεινή Αραμπατζή το 2015 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών για μη καταβολή δεδουλευμένων σε δύο από τους υπαλλήλους της στον τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο, στον οποίο ήταν ιδιοκτήτρια και διευθύντρια.

* Ο σοπρακόμιτος, εκτός από ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα του Διονύσιου Ρώμα, ήταν ο φεουδάρχης στον οποίο ο δόγης και η γερουσία της Βενετίας ανέθεταν την κυβέρνηση μίας γαλέρας για ένα έτος. Τον τίτλο τον μοιράζονταν μόνο εκατό αριστοκρατικές οικογένειες…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ