Οι φίλοι που έγιναν “συνωμότες”: “Η “συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος”, ο ηθικός αυτουργός και τα “οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν την κυβέρνηση όμηρο”

Του Νίκου Λακόπουλου

Η χιονοστιβάδα από τις εξελίξεις για το έγκλημα των Τεμπών κατέληξε σε μια πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ που θα υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καλοδέχτηκε η κυβέρνηση βέβαιη πώς θα καταλήξει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτή η ενότητα της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά απέναντι σε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται να είναι απομονωμένη και με ρωγμές δεν θα κρατήσει πολύ αφού το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι δεν αναγνωρίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όλα άρχισαν με την αποκάλυψη πως έγινε αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας, τη μοιραία νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και για την εφημερίδα “το κύριο ζητούμενο είναι ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη και έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά”.

Η αστυνομία έσπευσε να δηλώσει πως “από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών».

“Αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί αλλά ότι, αντιθέτως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας».

Φαίνεται πως κάποιοι έτρεξαν λίγες ώρες μετά το δυστύχημα να αφαιρέσουν συνομιλίες του σταθμάρχη, να τις μοντάρουν, αλλά δεν ήταν η κυβέρνηση που έσπευσε απαντήσει στην εφημερίδα -κάτι που δεν έχει κάνει για άλλα δημοσιεύματα για το μπάζωμα.

Τα σενάρια συνωμοσίας

Το ΠΑΣΟΚ επικαλούμενο το δημοσίευμα σημειώνει πως «η καταγγελλόμενη λαθροχειρία έφτασε με στικάκι στην ΕΛ.ΑΣ. στις 3 Μαρτίου 2023 από υπάλληλο του ΟΣΕ χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, την οποία όμως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ περιέγραψε ψευδώς στην εξεταστική επιτροπή ότι έλαβε χώρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά «πώς και με ποια διαδικασία έλαβε η κυβέρνηση γνώση στοιχείων από την ποινική δικογραφία, στα οποία ουδείς άλλος (δικαιούται να) έχει πρόσβαση πλην του ανακριτή;» και ζητά εκλογές- με διεθνείς παρατηρητές θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης.

“Η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο” λέει ο Παύλος Μαρινάκης.

“Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν!”.

Η πρόταση δυσπιστίας

Η κυβέρνηση βλέπει σενάρια συνωμοσίας, ομίλους που θέλουν να την ανατρέψουν κι οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα κι αρπάζει την ευκαιρία να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

“Η στάση της αντιπολίτευσης -και μετά τις χτεσινές αποκαλύψεις για τα Τέμπη- δεν είναι σοβαρή. Η “απαίτηση” του Στέφανου Κασσελάκη να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές με παρουσία διεθνών παρατηρητών είναι ανάλογη της σοβαρότητας των αναρτήσεων στο TikTok” θα γράψει στο News 24 7 o Γιώργος Καρελιάς.

“Θεωρούμε αυτονόητο ότι μετά από αυτή την αποκάλυψη, πρέπει να κινηθεί άμεσα η δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της αδιανόητης λαθροχειρίας. Οτιδήποτε άλλο συνιστά συνέργεια στην συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας” έχει γράψει το Βήμα.

Αυτή η παράγραφος ήταν η αρχή για την χιονοστιβάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο με το βάρος να πέφτει στους “ηθικούς αυτουργούς” και τη προτροπή να κινηθεί άμεσα η Δικαιοσύνη που μάλλον δεν διαβάζει εφημερίδες.

Προφανώς αυτήν αφορά η φράση για “συνέργεια στη συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας”.

Ποιος μπορεί να είναι ο ηθικός αυτουργός που επιχειρεί συγκάλυψη αν και δεν αναφέρεται στο άρθρο το διάβασε ανάμεσα στις γραμμές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αποκάλυψε πως τα “οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να την καταστήσουν -την εκλεγμένη κυβέρνηση- όμηρο των δικών τους σχεδιασμών”.

Το πρόβλημα για την αντιπολίτευση -και ιδιαίτερα την αξιωματική- είναι πως η πρόταση δυσπιστίας ευνοεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να συσπειρώσει τους βουλευτές που εκφράζουν δυσαρέσκεια για την συγκάλυψη.

Κατά βάθος οι εκλογές που ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να είναι αυτό που ο Μητσοτάκης επιδιώκει καθώς η κυβέρνηση φθείρεται, αλλά δεν κερδίζει τίποτα η αντιπολίτευση,