Ουμπέρτο Γκαλιμπέρτι: “Αναγκαία για την Ευρώπη η πολιτική ένωση”

Περισσότερη ή λιγότερη και κυρίως ποια Ευρώπη θέλουν οι πολίτες; Οι απαντήσεις θα δοθούν, σε λίγες ημέρες, στις ευρωεκλογές. Οι ευρωπαϊστές, όσοι υποστηρίζουν και εργάζονται για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, θα αντιμετωπίσουν λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα που (αυτο)αποκαλούνται «κυριαρχικά» γιατί μιλούν για υπεράσπιση και ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κάποια από αυτά αυξάνουν εντυπωσιακά τη δύναμή τους.

Για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το διακύβευμα των ευρωεκλογών μιλήσαμε με τον ιταλό φιλόσοφο, κοινωνιολόγο και ακαδημαϊκό Ουμπέρτο Γκαλιμπέρτι.

Ποια Ευρώπη θέλετε εσείς κ. Γκαλιμπέρτι;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποβάλλουμε ό,τι αρνητικό και επικίνδυνο, δηλαδή την Ευρώπη των «κυριαρχικών» κομμάτων, που είναι η Ευρώπη του Σαλβίνι, η Ευρώπη του Όρμπαν. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να εξαλειφθεί, γιατί διαφορετικά προετοιμάζεται ο φασισμός. Επίσης, θέλω μια Ευρώπη με

Δεν αρκούν η οικονομική ένωση και το κοινό νόμισμα, χρειάζεται κοινή πολιτική, κοινή φορολογική πολιτική, κοινή πολιτική άμυνας. Ή θα υπάρξει το θάρρος για αυτό το βήμα ή η Ευρώπη θα καταρρεύσει.

λιγότερη γραφειοκρατία, μια Ευρώπη που θα δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες των λαών. Δεν ξέρω αν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί συνασπισμοί, τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, τα σοσιαλιστικά, μπορούν να κάνουν αυτή την ανανέωση, δηλαδή να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες των λαών, γιατί είναι αρκετά γερασμένοι πολιτικοί οργανισμοί. Μπορούσαν να είχαν κάνει αυτή την ανανέωση νωρίτερα. Ίσως όμως τώρα, υπό τον φόβο των «κυριαρχικών» κομμάτων, να προσπαθήσουν.

Ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η πολιτική ένωση. Χωρίς αυτήν η οικονομική ένωση δεν θα αντέξει. Κανένα νόμισμα δεν μπορεί να αντέξει, αν δεν πλαισιώνεται από μια πολιτική αρχή. Συνεπώς, πρέπει να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν προχωρήσουμε σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, σε μια πολιτική πρωτίστως ένωση των ευρωπαϊκών κρατών, δεν γίνεται τίποτα. Σε μια ομοσπονδιακού τύπου ευρωπαϊκή πολιτική ένωση θα έμπαιναν στο περιθώριο τα «κυριαρχικά» κόμματα γιατί θα φαίνονταν αμέσως τα αποτελέσματα αποφάσεων που έχουν ισχύ για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν θα υπήρχε μια φορολογική πολιτική καλή για την Ιταλία, μια άλλη καλή για τη Γαλλία και μια τρίτη καλή για την Ολλανδία. Θα υπήρχε κοινή εξωτερική πολιτική και δεν θα είχαμε, για παράδειγμα, τη φιλονικία Γαλλίας-Ιταλίας για τη Λιβύη εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στην Total και την Agip.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αν νικήσουν τα «κυριαρχικά» κόμματα τελειώνει η Ευρώπη που είχαμε οραματιστεί. Και αυτό γιατί οι ηγέτες των κομμάτων αυτών είναι πολύ αυταρχικοί, έχουν μία βάση αρκετά φασιστική και κυρίως γιατί στόχος τους είναι να διαλύσουν την τωρινή Ευρώπη, που δεν είναι τέλεια είναι όμως κάτι καλύτερο από το να μην έχουμε Ευρώπη. Θέλουν να την καταστρέψουν θεωρώντας ότι κάθε ευρωπαϊκό έθνος μόνο του είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία. Όμως, τα μικρά ευρωπαϊκά έθνη είναι ασήμαντα στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Συνεπώς, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην πολιτική ένωση. Δεν αρκούν η οικονομική ένωση και το κοινό νόμισμα, χρειάζεται κοινή πολιτική, κοινή φορολογική πολιτική, κοινή πολιτική άμυνας. Ή θα υπάρξει το θάρρος για αυτό το βήμα ή η Ευρώπη θα καταρρεύσει.

*Τη συνέντευξη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο πήρε ο Αλέξης Ηλιάδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ