
Του Νίκου Λακόπουλου

Η παρέμβαση του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή ως ένθετο στην ομιλία του Ζελένσκι έδειξε προς στιγμήν πως η χώρα δεν είχε ούτε Πρωθυπουργό, ούτε Πρόεδρο Δημοκρατίας και την εξουσία ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής που έκανε ό,τι μπορούσε.
Ένας πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε να σώσει την τιμή της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για μεγάλο λάθος και έτσι έθεσε ανοιχτά το θέμα της αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη -γιατί αυτός ήταν και όχι ο Πρόεδρος της Βουλής που έκανε όχι ένα λάθος, αλλά ένα μεγάλο λάθος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την προηγούμενη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά να μην διαπραγματευθεί με “πειρατές” βρέθηκε να συζητά με τον Ερντογάν δειπνώντας στο Βόσπορο άγνωστο ακόμα τι και υπό ποιους όρους.
Το μόνο σαφές είναι πως ο σημερινός πρωθυπουργός χαράζει μια δική του εξωτερική πολιτική που απέχει πολύ από τους όρους και τις παραινέσεις δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας που δεν βλέπουν θετικά τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιθανότατα η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά να είναι η αρχή της αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια στιγμή που έχει χάσει την πολιτική του ηγεμονία και αν ελπίζει σε κάτι στις επόμενες εκλογές είναι να έλθει πρώτο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία και να συνεργασθεί με το Κινάλ- ΠΑΣΟΚ -υπό τους δικούς του όρους ή με ένα μεγάλο κομμάτι υπό το καθεστώς της “συμπερί΄ληψης” -όπως ανέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης προχθές.
Το βέβαιο είναι πως πολλοί βλέπουν την εποχή της Νέας Δημοκρατίας μετά τον Μητσοτάκη και φροντίζουν να πιάσουν στασίδι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα: σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Μανώλη Κοττάκη “θα είναι το τέλος της Νέας Δημοκρατίας όπως την γνωρίσαμε”.
“Τυχόν συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2023 λοιπόν” γράφει” θα οδηγήσει στο επισφράγισμα της πλήρους μετάλλαξης της κεντροδεξιάς παράταξης και στην οριστική αποκοπή της από τον ιστορικό πυρήνα των ψηφοφόρων της. Και ως συνέπεια αυτής της αλλαγής θα οδηγηθούμε στον λαϊκό μετασχηματισμό της αληθινής κεντροδεξιάς παράταξης σε κάτι άλλο από αυτό που είναι σήμερα”.
Το 30% των κρατικών αξιωματούχων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ των εκσυγχρονιστών -σύμφωνα με τον Κοτάκη. Η συνεργασία – συμμαχία με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα απελευθερώσει φιλελεύθερες Δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες στην Νέα Δημοκρατία αλλά δεν επιθυμούν να προδώσουν τον χώρο στον οποίο ανδρώθηκαν πολιτικά και ιδεολογικά από τα μαθητικά τους χρόνια. Η τυχόν συνεργασία θα έχει μία και μόνη συνέπεια:

“Να ξεχάσουμε τη Νέα Δημοκρατία όπως την γνωρίσαμε. Ένα ισχυρό τμήμα της θα παραμείνει συσπειρωμένο γύρω από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα είναι ο πρώτος αρχηγός που δεν πρόκειται να παραδώσει το κόμμα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων του μέλλοντος”.
Φαίνεται πως “οι πλάκες της ιστορίας έχουν αρχίσει ήδη να μετακινούνται” και πάμε σε μια νέα μεταπολίτευση -όπως ρισκάρει να προβλέψει ο διυθευντής της εφημερίδας “Εστία” ή πως οι επόμενες εκλογές θα είναι η αρχή για ένα νέο πολιτικό σκηνικό που μπορεί να οδηγ΄ήσει σε νέα κόμματα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Δένδιας
Για να επανέλθουμε στο παρόν ο Άδωνις Γεωργιάδης -ως ένα είδος παράλληλου πρωθυπουργού” δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη. “Εξ όσων γνωρίζω μελετάται να μειωθεί σε ορισμένα είδη στο 6%» όπως είπε -την ώρα που δημοσιεύματα φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη -που τον είχε προειδοποιήσει παλιότερα- να βγάζει “κόκκινη κάρτα” σε δύο υπουργούς – ο άλλος είναι ο Στ. Πέτσας.
Στο μεταξύ περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι και συζήτησε την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» -καμμιά σχέση με ΄ ότι λεγόταν όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλα δημοσιεύματα διαπιστώνουν διγλωσσία για East Med και ελληνοτουρκικά και διαφορετική προσέγγιση και ρητορική από το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ για τον East Med και την προσέγγιση ΗΠΑ με Τουρκία. Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών κας Νιούλαντ, που έκανε τόσο δρόμο ως εδώ για να κρίνει ασύμφορο και ασύμβατο τον East Med, μάλλον δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Νίκο Δένδια:
«Η κ. Νούλαντ εξέφρασε μια άποψη γιατί εγώ δεν τον είδα νεκρό τον EastMed. Είναι σωστή η εκτίμησή ότι ο EastMEd δεν είναι νεκρός ως πραγματικό έργο, αλλά ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα χρονική φάση, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες».
Όλα αυτά την ώρα που στην “συγκινητική” του παρέμβαση ο Ζελένσκι ξέχασε την Κύπρο αφού είχε ευχαριστήσει τον Ερντογάν λίγο πριν τη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία και την πώληση των F16,
“Η Τουρκία επανειλημμένως έχει απειλήσει την Ελλάδα. Άρα, πρέπει η Τουρκία να άρει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, το casus belli. Σαφώς έχουμε τοποθετηθεί στο αμερικανικό σύστημα υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα ήταν σύμφωνη με την παροχή όπλων στην Τουρκία. Αυτό δεν αλλάζει, είναι διαχρονική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» θα πει με νόημα ο Νίκος Δένδιας.
Ο ενθουσιασμένος Αμερικάνος πρέσβης
«Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα που υφίσταται εισβολή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία χώρα που υπέστη εισβολή. Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι οι θέσεις της Ελλάδας που έχει για το Κυπριακό πρόβλημα» είπε για να σποσθέσει πως “δεν είμαι ευχαριστημένος ως προς τη διατάραξη, μείζον πρόβλημα οι σχέσεις όλων των χωρών της ΕΕ, όλης της Δυτικής Συμμαχίας και της Ρωσίας”.
Μέσα στην εικόνα μπαίνει και ο πανταχού παρών Αμερικάνος πρέσβης να τονίσει τη σημασία του FSRU, του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, στην Αλεξανδρούπολη, απέναντι στον “ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό”.

Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας “για την οικοδόμηση της Αλεξανδρούπολης ως βασικό κόμβο για τα στρατιωτικά logistics βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε, προ ημερών, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Ελλάδα όπως αποκάλυψε ο Τζέφρι Πάιατ.
“Πολλά από τα έργα που έχετε δει από το 2017 στην Αλεξανδρούπολη μοιάζουν σαν να ήμασταν μάντεις και μπορούσαμε να δούμε το μέλλον όσον αφορά το πώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας προσπαθούν να απαντήσουν στην εισβολή στην Ουκρανία και στον γεωπολιτικό σεισμό που παράγει” θα προσθέσει αποκα΄λύπτοντας πως “να μέρος του στρατιωτικού υλικού που μετακινήθηκε μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έφτασε στην Πολωνία, απέδειξε ότι “ο διάδρομος αυτός λειτουργεί”.
Ο πρέσβης κατενθουσιασμένος με τον ήλιο της Ελλάδας και το πως κατάφερε να κάνει την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ φέρεται να βρίσκεται πίσω από την οργάνωση της παρέμβασης Ζελένσκι στη Βουλή, αλλά και το δείπνο Ερντογάν – Μητσοτάκη.
Το ερώτημα είναι πόσο ενθουσιασμένοι είναι άλλοι στη Νέα Δημοκρατία και το ακόμα πιο σοβαρό ερώτημα ποια θα είναι η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κόμμα των Καραμανλήδων και του Αντώνη Σαμαρά -του ήρωα κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη- καθώς “οι πλάκες της ιστορίας έχουν αρχίσει ήδη να μετακινούνται”.
