Ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει την πρόταση για κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων

Του Βασίλη Σκουρή

Συνεχή ανοίγματα της Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη. «Κάντο όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία» το «δόγμα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Την πρόταση που τόσο είχε ζυμώσει πριν την κρίση του κορονοϊού, για κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας την  Τετάρτη, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, φάνηκε να θεωρεί πιθανές πρόωρες εκλογές υπό την πίεση που ασκεί ήδη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η κατάσταση στην οικονομία και τα μέτρα που προγραμματίζει να λάβει στην οικονομία. 

«Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές, όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει», εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας και στις νέες συνθήκες την πολιτική του πρόταση:

«Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για την διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Προανήγγειλε δε πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση αυτής της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας: «Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για την διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Δεύτερο και τρίτο κόμμα, τουλάχιστον

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές πως επιδιώκει να μεταφέρει στην Ελλάδα το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου έχουν συγκροτηθεί κυβερνήσεις συνεργασίας σοσιαλιστών-αριστεράς, που άντεξαν στο χρόνο, ξεκίνησαν όμως με τη δημιουργία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αποτελούνταν από τις δυνάμεις του δεύτερου και τρίτου κόμματος.

Ο αποδέκτης της πρότασης και η πίεση

Προνομιακός αποδέκτης της πολιτικής πρότασης της Κουμουνδούρου είναι ασφαλώς το Κίνημα Αλλαγής, καθώς χωρίς αυτό δεν μπορεί να συγκροτηθεί  προοπτικά μια τέτοια πλειοψηφία. Η εκτίμηση προφανώς είναι πως η Χαριλάου Τρικούπη, παρά την ύπαρξη ισχυρής αντιΣΥΡΙΖΑ –και συνάμα ίσως και «φιλομητσοτακικής»- ομάδας στο εσωτερικό της, κάτω υπό το καθεστώς πίεσης από το Μέγαρο Μαξίμου-που κατά κοινή ομολογία έχει ως στόχο του τον διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ- θα συμβάλλει στη συγκρότηση μιας τέτοιας πλειοψηφίας, εφόσον οι εκλογικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.

Το ΚΚΕ αρνείται ακόμα και την παραμικρή συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η θεώρησή του είναι πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν στις στρατηγικές τουλάχιστον επιλογές τους, ενώ το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με τις πολιτικές του κατευθύνσεις, υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες, δεν χωρά σε μια τέτοια συμμαχία. Εφόσον, βεβαίως, δεν γίνουν πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι,  η αντιπολιτευτική δράση θα φέρει πιο κοντά τα κόμματα του προοδευτικού τόξου.

Η αποκατάσταση σχέσεων

Είναι φανερό πως η στρατηγική τω προγραμματικών συγκλίσεων αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τη στρατηγική του περαιτέρω διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ και να εργαστεί σκληρά για μια ειλικρινή αποκατάσταση των σχέσεών του με τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και για τη δημιουργία προσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.

Προϋπόθεση η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών

Τέλος, είναι απολύτως σαφές πως για να υπάρξει βάση για προώθηση της πρότασης της Κουμουνδούρου για συγκρότηση πολιτικής προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, με κυβερνητική πολιτική, προϋπόθεση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Διαφορετικά, η πρόταση δεν  θα μπορεί να περπατήσει πειστικά.

ΑΠΟ ΤΟ iEidiseis.gr