Ο Γενάρης θα είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς απωλειών

Του Παναγιώτη Τζανετή

Ο ταχύτερος βιολογικός κύκλος της νέας παραλλαγής οδήγησε στο καινοφανές φαινόμενο του να κλιμακώνεται το κύμα των λεγομένων σκληρών δεικτών

Διάτρητο φύλλο συκής

Ο Γενάρης θα είναι ο χειρότερος μήνας της πανδημίας από πλευράς απωλειών! Πρόκειται για έργο της πολιτικής αναλγησίας και του τυχοδιωκτισμού που είδαμε να εκτυλίσσονται σε δημόσια θέα κατά τις τελευταίες 45 ημέρες.

Η νοσηρότητα και η θνητότητα που ήδη παράγει ο τεράστιος όγκος του μισού εκατομμυρίου κρουσμάτων των τελευταίων τριών εβδομάδων, επιπίπτει επί του ΕΣΥ σήμερα και κατά τις επόμενες δυο εβδομάδες  

Ο ταχύτερος βιολογικός κύκλος της νέας παραλλαγής οδήγησε στο καινοφανές φαινόμενο του να κλιμακώνεται το κύμα των λεγομένων σκληρών δεικτών μόνον αφού το κύμα των κρουσμάτων (διασποράς) έχει ήδη αποκλιμακωθεί (εξίσου ραγδαία μείωση με την αύξηση). Αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε σύγχυση.

Το ότι η κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια την υγεία και την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων είναι πασιφανές Απομένει να φανεί τις επόμενες δυο εβδομάδες το ακριβές ύψος του τελικού λογαριασμού ή όπως λέει η γλώσσα των ημερών το ποσοστό θνητότητας της σαφώς ηπιότερης παραλλαγής omicron (παγκοσμίως απροσδιόριστο ακόμη).  

Αλλιώς, θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο ακριβώς πράγμα λέγοντας ότι περιμένουμε να δούμε αν η ζαριά του τυχοδιώκτη ήταν τελικά εξάρες ή ντόρτια.

Δυστυχώς, η καμπύλη της θνητότητας, ασχέτως του πόσο ψηλά θα φθάσουν οι ημερήσιες απώλειες, θα έχει την ίδια οξυκόρυφη μορφή που είχε και η μητρική καμπύλη της διασποράς.

Ως συνήθως… επικοινωνία

Εγκαταλείπεται η αρχική γραμμή του σιωπητηρίου. Είναι ματαιοπονία να τυρβάζουν περί άλλων, δεδομένου ότι όπως πάνε τα πράγματα κι ιπτάμενος δίσκος πάνω από τον Λυκαβηττό να εμφανιστεί, η προσοχή όλων δε θα φύγει από το επίδικο.

Επιχειρείται με στρεψοδικία να αποσυνδεθούν οι δύο καμπύλες, η μητρική της διασποράς και η θυγατρική της θνητότητας. Το κυβερνητικό μήνυμα είναι: «καλά τα πήγαμε μέχρι τώρα, κοιτάξτε όμως να προσέξετε να μην γίνει της κακομοίρας στην συνέχεια». Ουδέν ψευδέστερο! Όσα εκτυλίσσονται αυτές τις ημέρες είναι απότοκα όσων έγιναν ή δεν έγιναν κατά το τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου έτους. Άρα η ανευθυνότητα βαρύνει όσους πήραν τις αποφάσεις τότε.

Για όσους δεν πειστούν από το φοβερό επιχείρημα παρόμοιο εκείνου που πέφτει από τον ουρανοξύστη και λίγο πριν την πρόσκρουση μονολογεί μέχρι εδώ καλά πάμε, διατίθεται και τρίτη γραμμή άμυνας.

 Αυτή αξιοποιεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ασθενούν πολύ βαρύτερα οι ανεμβολίαστοι κι οι ανοσοκατασταλμένοι. Επιχειρεί την καπηλεία της αξίας του εμβολιασμού, την αμφισβήτηση της εμβολιοφροσύνης όλων των υπολοίπων και ειδικότερα την υπερπροβολή της προσφοράς του «προστίμου» στον αντιπανδημικό αγώνα. Αν και πρόκειται εμφανώς για φύλλο συκής, ας το εξετάσουμε πιο διεξοδικά.

Το φύλλο συκής του προστίμου

Ο κ. Σκέρτσος επανεμφανίστηκε περιχαρής για το φύλλο συκής (πρόστιμο) και το καθοριστικό ρόλο που επιτέλεσε στον εμβολιασμό.  

Κατ’ αρχάς μόνο ένας στους τρεις Έλληνες έχει κάνει την τρίτη δόση και μόνο 2 στους 3 από όσους έχει έρθει η σειρά τους. (μιλάμε για 2:3 σε ανθρώπους που υπήρξαν στο παρελθόν πλήρως εμβολιασμένοι!).  

Αυτό δημιούργησε μεγάλη ζήτηση κι η κυβέρνηση του εμβολιαστικού «θαύματος» αντί να την ικανοποιήσει προλαβαίνοντας το κύμα των εορτών έδινε ραντεβού για τέλη Γενάρη ή και Φλεβάρη! Κυριολεκτικά κατόπιν εορτής κι ας χρειάστηκε να μετατρέψει κι ολόκληρο νοσοκομείο σε εμβολιαστήριο. Δεν θα το έλεγε κανείς και θαύμα …

Όσον αφορά στο πρόστιμο, με όλα τα προβλήματα που είχε και τα οποία εν πολλοίς παραδέχθηκε κι ο κ Μητσοτάκης, η όποια ευοδωτική του επίδραση συνέπεσε με τον τρόμο της πρωτοφανούς θνητότητας του Δεκεμβρίου από delta.

Στις 45 ημέρες από την εξαγγελία του (αρχές Δεκέμβρη) οι άνω των 60, που ήταν εμβολιασμένοι τότε κατά 80% έφθασαν στο 85% (+5%)  Αυτό δείχνουν οι παρατιθέμενοι πίνακες του ECDC

Τι έγινε στην ίδια περίοδο στον πληθυσμό τον μη απειλούμενο με πρόστιμο; Στον γενικό πληθυσμό το 62% έγινε 67% (+5%) Η σύμπτωση της αύξησης και στις δύο ομάδες κατά 5%, είτε δηλαδή υπήρχε είτε όχι η απειλή προστίμου, δείχνει ότι την δουλειά την έκανε κυρίως η τρομάρα κι αυτό η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά.

Ένα ακόμη ψεύδος είναι ότι το 85% έλυσε το πρόβλημα. Καμία χώρα της δυτικής Ευρώπης δεν έχει στους άνω των 60, ποσοστό μικρότερο του 90% ενώ αρκετές χώρες έχουν ποσοστά πολύ κοντά στο 100% (Δανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία κά). Ακόμη και ο μέσος όρος όλης της ΕΕ είναι 91%!

Προκειμένου να συγκριθεί λοιπόν με την Ευρώπη ο κ Σκέρτσος αθροίζει όχι μόνο τις πρώτες δόσεις αλλά και τα ραντεβού, κατά την ίδια στιγμή που ο επίσημος Υπ.Υγ. κ Πλεύρης διαβεβαιώνει ότι ο μη έχων τρίτη δόση είναι πρακτικώς αλλά και διαδικαστικώς ανεμβολίαστος.  

Διάτρητο λοιπόν το προτασσόμενο φύλλο συκής, οπότε θα καταφύγουν ελλείψει της παραμικρής πειστικότητας αποκλειστικώς στην δαιμονοποίηση του αντιπάλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ