Γιώργος Κύρτσος: Σφήνα

Του Γ. Λακόπουλου

Το στόχο τον έχει: να συνενώσει τις διάσπαρτες ομάδες που δρουν πέριξ της ΝΔ και τις λοιπές φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της.

Αν ήταν μέλος του ζωικού βασιλείου, θα μπορούσε να είναι ποντίκι – υπό την προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν γάτα.

Αλλά στα μάτια του Γιώργου Κύρτσου δεν είναι.

Ο παλιός δημοσιογράφος -που από την ΚΝΕ Λονδίνου, πέρασε τα καλύτερά του χρόνια στα ενδότερα της ΝΔ- δεν θεώρησε ποτέ ότι ο γιος του Κώστα Μητσοτάκη έχει το δικό του επίπεδο πολιτικής κατάρτισης.

Δεν θα μπορούσε να συζητήσει μαζί του ένα θέμα με θεωρητικές αξιώσεις.

Άλλωστε ο Κυριάκος, σχεδόν «σπασίκλας», δεν έχει χιούμορ – το σήμα κατατεθέν στον φλεγματικό λόγο του Κύρτσου.

Όταν πήρε την έδρα στην Β’ Αθήνας, πίστευε ότι θα ασκήσει για μια-δυο τετραετίες το κληρονομικό του δικαίωμα και θα εξαφανιστεί. Στη σκιά που άφηνε παιδιόθεν επάνω του η Ντόρα.

Έχοντας πρόσβαση στο Μητσοτακέικο, ήξερε πόσον τελικά τον θεωρούσε η Μαρίκα – σχεδόν ακατάλληλο για την πολιτική.

Δεν εξεπλάγη όμως όταν ο υιός του πατρός τα κατάφερε.

Είχε εγκαίρως ενημέρωση για τους Αμερικανούς γκουρού του πολιτικού μάρκετινγκ.

Όπως και για τις επαφές του με επιχειρηματικούς κύκλους – από τότε που έσπασε την οικογενειακή βεντέτα ακολουθώντας τον Σαμαρά…

Ο Κύρτσος είναι συναξαριστής της ΝΔ και έπαιξε ρόλο στις μεταβολές της – και ως επιχειρηματίας στα μίντια…

Είναι καλές σχέσεις με τον Μεσσήνιο ιντριγκαδόρο, αλλά και με τον Έβερτ – ενώ την εποχή που κλιμακώνονταν η αναμέτρησή τους, ο ίδιος ήταν δίπλα στον Κώστα Μητσοτάκη.

Επαίρεται ότι στήριξε τον Καραμανλή να πάρει τη ΝΔ από τον Έβερτ. Αλλά, επί των ημερών του, βρέθηκε στο περιθώριο του κομματικού παρασκηνίου.

Το 2012 κατέφυγε στον Γιώργο Καρατζαφέρη, για να μπει στην πολιτική, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ.

Απέτυχε. Αλλά εν συνεχεία ο Σαμαράς τον διευκόλυνε να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί τον βρήκε η επικράτηση Μητσοτάκη στη ΝΔ.

Δεν επιδίωξε παρτίδες μαζί του – άλλωστε δεν συμμερίσθηκε τον ενθουσιασμό που είχαν άλλοι για τις ικανότητές του.

Λέγεται όμως, ότι διατηρούσε την προσδοκία κάποιου ρόλου στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη. Όταν αυτό έκλεισε, βγήκε στον κλεφτοπόλεμο.

Τους τελευταίους μήνες, λογχίζει τον Πρωθυπουργό πιο ενοχλητικά από κάθε άλλον.

Όταν το περασμένο Πάσχα ο Μητσοτάκης τού έθεσε -όπως αποκάλυψε ο Σκουρής- όριο διαγραφής την επόμενη ανάρτηση εναντίον του, κατάλαβε ότι έχει το πάνω χέρι: τον διευκόλυνε να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο.

Το στόχο τον έχει: να συνενώσει τις διάσπαρτες ομάδες που δρουν πέριξ της ΝΔ και τις λοιπές φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της.

Έτσι θα εγκατασταθεί στη Βουλή, σφήνα στο μαλακό υπογάστριο της ΝΔ, ώστε να παίξει ρόλο στη μετά Μητσοτάκη περίοδο.

Όσοι τον ξέρουν λένε ότι τόχει. Και πάντως δεν είναι σοφό για τον Κυριάκο να τα βάλει μαζί του…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR