Ο Γ. Παπανδρέου θέλει πίσω το ΠΑΣΟΚ. Με τα χρέη που άφησε ή άνευ;

Η καλύτερη συμβουλή, που θα μπορούσε να δώσει στον Γιώργο Παπανδρέου κάποιος που τον συμπαθεί και όποιος δεν θέλει να δει τον πολιτικό του χώρο να δοκιμάζεται εξαιτίας του, είναι να μείνει εκεί που βρίσκεται: πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι κακή ιδέα και δεν εξυπηρετεί «την ενότητα και την προοπτική του», για τις οποίες (διατείνεται ότι) ενδιαφέρεται. Ούτε η 18η Οκτωβρίου 2021 είναι «αφετηρία νέων αγώνων…», όπως ο ίδιος τους φαντάζεται. Ο Γ. Παπανδρέου θέλει πίσω το ΠΑΣΟΚ. Με τα χρέη που άφησε ή άνευ;

Σε μια ανάρτηση του Μιχ. Αλεξανδρίδη που δημοσιεύεται στο Α.Π. η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου προβάλλεται ως επιβεβλημένη επιστροφή ενός πρωτοπόρου.

Άρα καλώς επιδιώκει το… χρίσμα για την απόσυρσης των άλλων υποψήφιων-. Αυτό το σκοπό είχε η “πρωτοβουλία του”- και από έναν τουλάχιστον υποψήφιο το ζήτησε ευθέως. Άλλοι δυο απλώς δεν δέχθηκαν να συναντηθούν μαζί του.

Πράγματι αν ανατρέξει κανείς στις απόψεις που πρόβαλε κατά καιρούς ο πρώην Πρωθυπουργός θα αναγνωρίσει την πρωτοπορία του λόγου τους.

Αλλά αυτά που τον καταδιώκουν δεν είναι όσα έλεγε, αλλά όσα έκανε.

Αν εν τέλει παρασυρθεί στην υποψηφιότητα -και πολύ περισσότερο αν εκλεγεί -θα τα βρει μπροστά του. Η χώρα δεν κατοικείται από λωτοφάγους.

Είναι έτοιμος να τα αντιμετωπίσει;

Για παράδειγμα ο σημερινός πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ θέλει να γίνει πρόεδρος του Κινάλ, ή του ΠΑΣΟΚ; Από τα συμφραζόμενα προκύπτει το τελευταίο.

Το να γίνεις πρόεδρος του κόμματος που διέσπασες δεν είναι πρωτότυπο. Συνέβη με τον Σαμαρά -αν και δεν ήταν πρώην αρχηγός του-, όταν εκτός από τη διάσπαση ανέτρεψε και την κυβέρνησή του.

Αλλά ο Παπανδρέου δεν βαρύνεται μόνο για τη διάσπαση που οργάνωσε για να πλήξει τον νόμιμο και εκλεγμένο διάδοχο του Βαγγέλη Βενιζέλο- άρα και την προσπάθεια ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, από το χάλι στο οποίο το άφησε.

Να μην ξεχνάμε ότι αυτός που ηττήθηκε το 2012 δεν ήταν ο Βενιζέλος, αλλά ο Παπανδρέου. Όπως ο ίδιος ηττήθηκε το 2004 στο πόδι του Σημίτη.

Ποια ακριβώς ποιότητα πολιτικής δείχνει να στέφεσαι εναντίον του κόμματος που σε ανέδειξε, όταν μόνος σου το έφερες στο γκρεμό και δια της διάσπασης προσπαθείς να το αποτελειώσεις;

Περασμένα ξεχασμένα; Εστω. Τώρα τι ακριβώς προτίθεται να κάνει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Θα δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα από τον οικονομικό έλεγχο κατά την περίοδο της προεδρίας του- αυτός που είναι υπέρ της διαύγειας;

Θα σπεύσει στις τράπεζες να διευθετήσει τα υπέρογκα δάνεια που άφησε πίσω του, ή θα αφήσει να επιβαρύνουν τους πολίτες;

Θα τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με ασφαλιστικά ταμεία, εργαζομένους και την εφορία;

Επί Γεννηματά στη Χαρ. Τρικούπη έκαναν αλχημείες για να ξεφύγουν από τα οικονομικά βάση που κληρονόμησαν.

Ο Λοβέρδος έχει λέει υπόψη του κάτι νομικές “λαμογιές” για να είναι και ΠΑΣΟΚ και να μην χρωστάει.

Ο ίδιος ως δημιουργός του οικονομικού χάους στο κόμμα που θέλει πίσω, πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

Όσο για τη διακυβέρνηση, δεν θα ήθελε να ανοίξει συζήτηση.

Συμπέρασμα. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…

ΥΓ. Μήπως να διαβάσει με προσοχή όσα του γράφουν ο Γιώργος Καρελιάς στο News247.gr και ο Μιχ. Τσιντσίνης στη “Καθημερινή”;