Ο διασυρμός των Συριζαίων από τον Κασσελάκη συνεχίζεται: φεύγει για… «μήνα του μέλιτος» σε τρεις ηπείρους με πρόσχημα ότι θα ψάξει για… επιστολικές ψήφους!

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφού τους άφησε στα κρύα του λουτρού στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και πήγε στην Αμερική για να τελέσει τον γάμο του- ο  Κασσελάκης κάνει νέο χουνέρι στους Συριζαίους που τον υποστηρίζουν: αναχωρεί για «μήνα του μέλιτος» σε τρεις ηπείρους: Αμερική, Αυστραλία και Αφρική.

Στο εσωκομματικό κοινό του προβάλει ως δικαιολογία ότι η «περιοδεία» του στη  Νέα Υόρκη, την Μελβούρνη και το Γιοχάνεσμπουργκ -κατά την εορταστική περίοδο- γίνεται για πολιτικούς λόγους και προς το συμφέρον του κόμματος:  θα φέρει ψηφοφόρους από την ελληνική ομογένεια, που θα μετάσχουν στις Ευρωεκλογές με επιστολή.

Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι αν πράγματι επιχειρήσει επαφές με ομογενείς, μάλλον ζημιά θα κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθως η φήμη του, ειδικά στην Αμερική, δεν είναι η καλύτερη. Ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να εμφανίζεται ως… πλανητικός  αρχηγός.

Την ίδια στιγμή αρχίζουν να αναδύονται οι μηχανισμοί που τον έφτασαν στην ηγεσία. Η σύνθεση του οργάνου που θα διοργανώσει το συνέδριο εξασφαλίζει την  κυριαρχία του Νίκου Παππά.  Ακόμη και ο Πολάκης φέρεται δυσαρεστημένος, καθώς θεωρείται «καθοδηγητής» Κασσελάκη και περιμένει να βγει ενισχυμένος από το συνέδριο. Έχει τις φιλοδοξίες του για τη μετά Κασσελάκη εποχή που δεν θα αργήσει- ακόμη και αν πρόκειται να βρεθεί -ο Πολάκης- αντιμέτωπος με τον Τσίπρα.

Στις δημιουργούμενες συνθήκες η φαρσοκωμωδία της ανάδειξης Κασσελάκη σε «ηγέτη της Αριστεράς» εξελίσσεται σε μελόδραμα. Το κόμμα χάνει συνέχεια μέλη και στελέχη-  ο τελευταίος αλλά όχι έσχατος, ήταν ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Όπως χάνει και οπαδούς καθως δημοσκοπικά βρίσκεται στην τρίτη θέση και οδεύει για την τέταρτη, πίσω από το ΚΚΕ.

Ωστόσο ο Κασσελάκης υπόσχεται «νέα λαμπρά μυαλά» -που δεν έρχονται- για να του εξασφαλίσουν την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές, που ανήγγειλε ως στόχο του ώστε μετά να… γίνει Πρωθυπουργός.

Στην κοινωνία προκαλείται θυμηδία με όσα λέει – και τον τρόπο που  τα λέει- σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. Σα να ζει σε ένα δικό του κόσμο περιφέρεται ως Μεσσίας σε διάφορες πόλεις και σαν τον Δον Κιχώτη αντιλαμβάνεται ως πλήθος κάποιους που σπεύδουν να τον δουν από κοντά ως αξιοπερίεργο.

Εν τω μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι ετοιμάζονται ως στην επόμενη των Ευρωεκλογών να τον διώξουν . Και αν δεν δεχθεί ο Τσίπρας να επιστρέψει- που θα ήταν περισσότερο από αυτοκτονία- θα αναμετρηθούν μεταξύ τους για την ηγεσία , τουλάχιστον πέντε ενδιαφερόμενοι.

Αναμεσά σ’ αυτούς και ο Νίκος Παππάς, που αφού καταποντίστηκε στις προηγουμενες αρχαιρεσίες στήνει την επικράτηση του μετά τον Κασσελάκη.

Ωστόσο ο ίδιος ο «Στέφανος της Ελλάδας» έχει προεξοφλήσει ότι η ευθύνη της ήττας θα είναι «συλλογική».

Αλλά, ακόμη και αν αναγκαστεί να προχωρήσει, θα καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσει να παραμείνει στην πολιτική με δικό του σχήμα, νομικών ριζοσπαστισμών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Χρηματοδότηση από ό,τι φαινεται έχει εξασφαλίσει.

Συμπέρασμα: δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε από τη εξευτελιστική αυτανάφλεξη το κόμμα που ως την περασμένη άνοιξη ήθελε να ξανακυβερνήσει- έχοντας στο προσκήνιο όσους το είχαν οδηγήσει στην ήττα το 2019.

Δεν πέρασαν ούτε έξι μήνες και αποδεικνύεται πλέον ότι παρά την εκλογική συντριβή της περασμένης άνοιξης,  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ως πολιτικός φορέας. Η καρικατούρα που έχει εγκατασταθεί στην Κουμουνδούρου είναι ζήτημα αν θα φτάσει ως τις Ευρωεκλογές…