Ο δικαστής… δίδαξε δημοσιογραφία

Της Γιώτας Τέσση

Αγωγή του Αλέξη Τσίπρα κατά Γιάννη Κουρτάκη για τη «βίλα» στο Σούνιο ● Το επίμαχο tweet του εκδότη που παρουσίαζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως διαπλεκόμενο ● «Ετσι είναι η δημοσιογραφία; Λέει κάποιος ένα ψέμα για να βγάλει αυτό που θέλει; Ας έλεγε τότε και κάτι άλλο άσχετο ο κ. Κουρτάκης, ότι ο κ. Τσίπρας είχε σχέση με την κόρη του εκμισθωτή…» απάντησε ο πρόεδρος της έδρας στους ισχυρισμούς του μάρτυρα δημοσιογράφου ● Η «βίλα» μόνο βίλα δεν είναι, όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Σε μάθημα δημοσιογραφίας από τον πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εξελίχθηκε η εκδίκαση της αγωγής του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του Γιάννη Κουρτάκη για τη συκοφαντική ανάρτηση που ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έκανε στο twitter στις 7 Δεκεμβρίου 2020. «Είναι αργά για να φτιάξουν ενοικιαστήριο συμβόλαιο. Οπως είναι σχετικά αργά για να βρουν άκρη πώς πληρώθηκαν τα μηνιαία τιμήματα. Κι αυτό που είναι δύσκολο είναι να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρεία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής του ακινήτου. Γενικώς είναι αργά» έγραφε τότε ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στο σπίτι που το καλοκαίρι του 2020 νοίκιασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του Σουνίου.

Με την ανάρτησή του ο Γ. Κουρτάκης παρουσίαζε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν έναν διαπλεκόμενο που νοικιάζει σπίτια χωρίς συμβόλαια και έχει προνομιακές σχέσεις με κατασκευαστική εταιρεία, η οποία πληρώνει τις εργασίες ενός σπιτιού που δεν ανήκει σε εκείνη. Με τι αντάλλαγμα; Ας σκεφτεί ο καθένας ό,τι θέλει, αρκεί να μείνει η λάσπη. Εμεινε; Φυσικά και έμεινε αφού, όπως σημείωσε χθες ο δικηγόρος του εκδότη, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, «ο Μάνος Βουλαρίνος του ΣΚΑΪ έλεγε προχθές στο ραδιόφωνο για τη βίλα του Τσίπρα…».

Μόνο που η βίλα μόνο βίλα δεν είναι, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς: «Ο κ. Τσίπρας ήδη νοίκιαζε στην περιοχή σπίτι έξι καλοκαίρια. Το 2020 αποφάσισε να μισθώσει κατοικία όλο τον χρόνο. Συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, Μάριο Περόνε, για μηνιαίο μίσθωμα εξοχικής κατοικίας 500 ευρώ και προπλήρωσε ενοίκια τριών ετών. Με τα χρήματα αυτά ο ιδιοκτήτης έκανε την ανακαίνιση του σπιτιού, που είναι πολύ παλιάς κατασκευής, ακατοίκητο από το 1970, και περιλαμβάνει 71 τ.μ. ισόγειο και 71 τ.μ. υπόγειο, χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους, δύο υπνοδωμάτια και μία κουζίνα. Δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, ούτε κεντρική θέρμανση και από το διπλανό ξενοδοχείο Green Cost μπορούν να βλέπουν όλοι την αυλή του σπιτιού, καμία ιδιωτικότητα. Οι επισκευές που έγιναν ήταν ελάχιστες, τους εργάτες τούς έφερε και τους πλήρωσε ο ιδιοκτήτης, δεν είχε καμία ανάμιξη σ’ αυτό ο κ. Τσίπρας».

Μα το tweet του Γ. Κουρτάκη άλλα λέει, γιατί; Την απάντηση κλήθηκε να δώσει ο εργαζόμενος στον όμιλο των «Παραπολιτικών», δημοσιογράφος Θανάσης Φουσκίδης. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Κουρτάκης είχε μια πληροφορία ότι ο Αλ. Τσίπρας μετακόμισε σε άλλο σπίτι.

Πρόεδρος: Ποια είναι η δημοσιογραφική αποκάλυψη; Δεν μπορώ να καταλάβω.

Μάρτυρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση ότι ο κ. Τσίπρας δεν μετακόμισε, αλλά νοικιάζει σπίτι εκεί έξι χρόνια. Δεν ανέφερε τίποτα για το καινούργιο σπίτι. Ηταν λογικό η δημοσιογραφική καχυποψία να ενταθεί…

Πρόεδρος: Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει σε άλλο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», που έλεγε ότι ο κ. Τσίπρας μετακόμισε από την Κυψέλη. Είναι εντελώς άσχετο το σχόλιο του κ. Κουρτάκη.

Μάρτυρας: Ο κ. Κουρτάκης προσπαθεί να ιντριγκάρει τον κ. Τσίπρα για να πάρει απαντήσεις.

Πρόεδρος: Το ιντριγκαδόρικο δημοσίευμα πού βασίστηκε;

Μάρτυρας: Στην αυξημένη καχυποψία του κ. Κουρτάκη και στην επιθυμία του να επιβεβαιωθεί η αλήθεια της πληροφορίας.

Πρόεδρος: Ετσι είναι η δημοσιογραφία; Λέει κάποιος ένα ψέμα για να βγάλει αυτό που θέλει; Ας έλεγε τότε και κάτι άλλο άσχετο ο κ. Κουρτάκης, ότι ο κ. Τσίπρας είχε σχέση με την κόρη του εκμισθωτή…

● Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

AΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ