Ο ΔΟΛ -ξανά- στη Βουλή. Το γελοίον του πράγματος

 

Το ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: να ασχολείται η Βουλή με όσα κάνει μια ιδιωτική επιχείρηση και εν προκειμένω ο ΔΟΛ.Ο Προέδρος της ΝΔ ήθελε να της υπαγορεύει γραμμή, ή μάλλον να μην αλλάξει τη γραμμή υποστήριξής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των βουλευτών του θέλει να αποφαίνεται για το μισθολόγιο.

Έτσι ζητάει από την κυβέρνηση και τη Βουλή να προσυπογράψουν τη θεωρία ότι ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ έχει περιορισμένα δικαιώματα, ενώ για τα προβλήματα που έχει  έχει σήμερα το Συγκρότημα ευθύνονται “τα συμβόλαια ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλοδημοσιογράφους”.

Είναι προφανές τι εννοούν με το δεύτερο.  Αλλά αυτό αφορά τον επιχειρηματία -πολύ περισσότερο αν σκεφθεί κανείς ότι πλήρωνε με δάνεια. Αλλά από πού κι ως πού αυτό μπορεί να γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου; Ούτε η σοβιετοποίηση της πολιτικής και της οικονομίας δεν θα το χωρούσε.

Μετά την κωμωδία του Κυριάκου που κατήγγειλε το ενδεχόμενο να υποστηρίζουν τη κυβέρνηση οι εφημερίδες του ΔΟΛ- σαν να μην ήταν δικαίωμά τους- ακολουθεί η γελοιότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από την κυβέρνηση να επέμβει σε μια δικαστική διαμάχη στον ιδιωτικό τομέα.

Ένας αριθμός  εργαζομένων έκανε  προσφυγή για τα δεδουλευμένα τους. Και καλά έκαναν. Ο ΔΟΛ έκανε αντιπροσφυγή. Οι εργαζόμενοι άσκησαν δικαίωμα τους. Το ίδιο έκανε και ο Ψυχάρης. Τα δικαστήρια θα δώσουν  τη λύση.

Μια ομάδα βουλευτών του  ΣΥΡΙΖΑ  με ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την αγωγή της πλευράς Ψυχάρη ρωτούν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει «ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους».

Κάποιος να τους μαζέψει. Όσα συμβαίνουν σε μια ιδιωτική επιχείρηση δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης, ή οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος. Είναι υπόθεση των εργαζόμενων και του επιχειρηματία.  Και προπαντός υπόθεση του νόμου. Η αρμόδια να λύσει τις διάφορες τους είναι η Δικαιοσύνη.

Αυτή η διαμάχη δεν μπορεί να έρχεται στη Βουλή με το πρόσχημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αν κόβονται  οι βουλευτές μπορούν να τα πουν αυτά στις αγορεύσεις τους. Προς τι η ερώτηση στην κυβέρνηση; Αν η Βουλή θέλει η Δικαιοσύνη να εφαρμόζει τον έναν η τον άλλο νόμο, δεν έχει πάρα να τον ψηφίσει.

Όποιος λοιπόν διαθέτει  λύσεις …δια νόμου για τον ΔΟΛ,  δεν έχει πάρα να φέρει στη Βουλή σχετικό  νομοσχέδιο που να ορίζει ότι σε περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης των εργαζομένων, δεν δικαιούνται ο Ψυχάρης να προσφύγει.

Αυτή θα ήταν μια ωραία συριζέικη  πρόταση. Που θα διευκόλυνε και τον Κυριάκο να φέρει νόμο ότι δεν δικαιούται ο ΔΟΛ να υποστηρίξει τον Σύριζα. Αλλά και τη Φώφη που πρότεινε να  αποφασίσει η Βουλή για τη…. σωτηρία του ΔΟΛ.

Υπάρχουν φορές που το γελοίον του πράγματος  προκύπτει από εκεί που περιμένει κανείς σοβαρότητα και ευθύνη. Και πάντως όχι κοροϊδία των εργαζόμενων, στον ΔΟΛ ή αλλού.