Το στοίχημα των Τριών: νέο κόμμα με καθαρές θέσεις και καθαρές σχέσεις

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Καλύτερη συγκυρία δεν θα μπορούσε να υπάρχει  για τους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ  που συγκροτούν την πρωτοβουλία ” Ώρα των αποφάσεων” και θα ανακοινώσουν την προσεχή Τετάρτη την απόφαση τους για την ίδρυση κομματικού σχηματισμού που θα μετάσχει στις προσέχεις εκλογές. Για τον Γιάννη Ραγκούση, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη, η εικόνα από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Πέμπτη ήταν κάτι σαν  εναρκτήριο δώρο: η Φώφη Γεννηματά και ο Γ. Παπανδρέου,με το ξυρισμένο μουστάκι, τους στρώνουν το δρόμο.

Η αποστροφή που δημιουργεί στην βάση του ΠΑΣΟΚ αυτή η η εικόνα, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι η “συμμαχία των κληρονόμων’ σχεδιάζει την διάλυση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εξαφάνιση του ονόματος και των συμβόλων του- προφανώς και της ιδεολογίας του- είναι βούτυρο στο ψωμί τους.

Ενισχύει τις  πιθανότητες τους να  εδραιωθούν ως λύση στη  συνείδηση των  πράσινων ψηφοφόρων που διαπιστώνουν ότι αποκαθηλώνονται τα ιερά και τα όσια  του χώρου. Αρκεί βέβαια να  δείξουν ότι οι ίδιοι σέβονται αυτά τα στοιχεία που τους ανέδειξαν και να μην επαναλάβουν τις θεωρίες ότι “το ΠΑΣΟΚ τέλιεωσε”. Τα κόμματα δεν τελειώνουν, καθώς η κρίση τους είναι πρωτίστως κρίση των προσώπων που τα συγκροτούν.

Σε κάθε περίπτωση η Φώφη Γεννηματά τους απάλλαξε από την κατηγορία ότι δεν στοιχίζονται με το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που διαλύει η ίδια. Έτσι προκύπτει ότι αυτό που τους προσάπτει στην ουσία είναι ότι δεν στοιχίζονται μαζί της. Αυτό και είναι δώρο. Γιατί χωρίς να το συνειδητοποιεί η Φώφη τους προσφέρει το πεδίο στο οποίο μπορούν να αναπτύξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: τη σύγκριση μαζί της. Προκύπτει από μια απλή αναδρομή στο παρελθόν ότι η προσωπική συμμετοχή της Φώφης στο δημόσιο βίο αλλά και στο ΠΑΣΟΚ υστερεί των Τριών.

Η κόρη  του Γιώργου Γεννηματά -που “έκανε το όνομα της επάγγελμα”, όπως σχολίασε  κάποτε ο Ραγκούσης, και  επαίρεται  γιατί συγκεκριμένος επιχειρηματίας “την έχει σαν παιδί του”, όπως έγραψαν τα ΝΕΑ -χωρίς διάψευση εκ μέρους της- υστερεί. Μπήκε στην πολιτική και δεν πέτυχε τίποτε περισσότερο από την τυπική παρουσία της ως υφυπουργός και αναπληρώτρια υπουργός χωρίς έργο-  όπως άλλωστε και κατά τη θητεία της στην αυτοδιοίκηση.

Έτσι σε μια απευθείας σύγκριση  π.χ. της Διαμαντοπούλου μαζί της, το αποτέλεσμα θα είναι καταλυτικό σε βάρος της -ακόμη- προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  που υπήρξε άλλωστε και πολιτική υφιστάμενη της πρώην υπουργού Παιδείας. Στο ευρωπαϊκό πεδίο μάλιστα η πρώην επίτροπος κινείται με χαρακτηριστική άνεση και γνώση, ενώ η αντίπαλος της πλέον απλώς παρίσταται και χαιρετίζει.

Κατά αντίστοιχο τρόπο ο πρώην υπουργός του Παπανδρέου και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δεν έχει δυσκολία να  κερδίσει τη σύγκριση με τον πρώην Πρωθυπουργό που βρίσκεται σε  διαρκή κατολίσθηση.

Πέρα από την “αναμέτρηση των προφίλ” οι τρεις έχουν το περιθώριο να αναδείξουν ότι οι ίδιοι θα θέσουν τον εαυτό τους στη δοκιμασία της εκλογής από τη βάση, προκειμένου να αναδειχθεί ο ο επικεφαλής του κόμματος τους, ενώ το σύστημα Φώφης-ΓΑΠ μοίρασαν ρόλους κάτω από το τραπέζι  για να  εξασφαλίσει τη Γεννηματά την ηγεσία στον φορέα που δημιουργούν και την προεδρία στην ανυπόληπτη Σοσιαλιστή Διεθνή ο Παπανδρέου,- που θέτει τον εαυτό του σήμερα κάτω από την πρώην υφυπουργό του.

Εκ των πραγμάτων το κόμμα στο οποίο θα απολήξει η “Ώρα αποφάσεων” θα  συγκεντρώσει την προσοχή  για να ανταγωνιστεί τη λεγομένη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, είτε αυτό το κόμμα τελικά συμμαχήσει με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη είτε όχι, εφόσον οι Τρεις το παρουσιάσουν την προσεχή Τετάρτη με διακριτά χαρακτηριστικά όπως:

Πρώτον, να πείσουν ότι αποτελούν συμπαγή πολιτική ομάδα, χωρίς διαφοροποιήσεις, επιμέρους ατζέντες και με αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεσμευόμενοι ότι θα αποδεχθούν την αξιολόγηση που θα κάνει η βάση για τους κεντρικούς ρόλους παραμένοντας στο εγχείρημα.

Δεύτερον, να παρουσιάσουν έναν κομματικό φορέα υπό δημιουργία, με όνομα, λογότυπο, οργανωτικό σχήμα, τρόπο εσωτερικής λειτουργίας και μέθοδο συσπείρωσης μελών και ψηφοφόρων, αλλά και υποψηφίων βουλευτών. Προτάσσοντας πρόσωπα που μπορούν να βρουν ακροατήριο και όχι εσωκομματικούς γυρολόγους, ή περιφερομένους παράγοντες του χώρου.

Τρίτον, να καταθέσουν τους άξονες μιας ευανάγνωστης πολιτικής χωρίς μικρομεγαλισμούς -π.χ. τι θα κάνουν αν …κυβερνήσουν- με  λειτουργικές αναφορές στην Ευρώπη, στη Δημοκρατική  Παράταξη, την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία, και σαφή  διαφοροποίηση από τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Σ’ αυτό το πεδίο θα χρειαστεί εκ μέρους τους ειλικρίνεια, αυτογνωσία και εντιμότητα για να οριοθετηθούν και με το ΠΑΣΟΚ και τη διαδρομή του.

Τέταρτον, να περάσουν το πρώτο τεστ αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό τους και τον πολιτικό λόγο τους, τοποθετούμενοι σε τρέχοντα πολιτικά θέματα όπως είναι η θέση τους για τον εκλογικό νόμο, οι πρόωρες εκλογές,  οι πολιτικές προϋποθέσεις για την αξιολόγηση, το θέμα της τηλεόρασης, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, το προσφυγικό, η διαπλοκή και η κοινοβουλευτική λειτουργία- χωρίς να ρίχνουν νερό σε μύλους άλλων.

Πέμπτον, να δεσμευτούν για το χρόνο στον οποίο θα παρουσιάσουν συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση για μείζονα ζητήματα διακυβέρνησης  και κρατικής λειτουργίας όπως είναι  η φορολογία, η διοίκηση, η παιδεία, το προνοιακό σύστημα, το ασφαλιστικό και κυρίως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με προσελκύσεις ξένων επενδύσεων.

Έκτον, να μην παρασυρθούν σε μεγαλοστομίες -π.χ. να αφήσουν τη σωτηρία της Ευρώπης και του πλανήτη για αργότερα- και να διακηρύξουν καθαρά ότι ο στόχος τους είναι να μπουν στη επόμενη Βουλή με τη συνδρομή των ψηφοφόρων που κινούνται μεταξύ ΝΔ και Σύριζα και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη Φώφη στους  ιδιοτελείς  ακροβατισμούς  που οργανώνει σε συνεργασία με τον Παπανδρέου.

Κοντολογίς οι τρεις πρώην υπουργοί έχουν μια ευκαιρία να κάνουν ελκυστική την παρουσία τους, συγκροτώντας πολιτικό φορέα με καθαρές και ορατές επιδιώξεις, έχοντας συναίσθηση της συγκυρίας, των μεγεθών και των  δυνατοτήτων τους, με εφικτούς στόχους και σεβασμό στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Καθαρές θέσεις, καθαρές σχέσεις και καθαρές επιδώσεις.

ΥΓ1. Αν ο ένας μιλάει για το έργο του και η άλλη  επαναλάβει την τελευταία δημόσια εμφάνισή της σε κεντρικό βιβλιοπωλείο καλύτερα να ακυρώσουν την εκδήλωση της Τετάρτης. Οι Τρεις θα βρουν ακροατήριο αν υπερβούν τις αρνητικές πλευρές τους και δώσουν στη δημόσια παρουσία τους αέρα νέας ευκαιρίας, στηριζόμενοι στα  πραγματικά δεδομένα που οδηγούν σε ένα σχήμα αυτοδημιούργητων κοντά στην αχαριστία των γόνων. Πολλοί στην πάλαι κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ θέλουν πλέον να υποστεί η Γεννηματά που διαλύει το ΠΑΣΟΚ ό,τι υπέστη ο Παπανδρέου στις προηγούμενες που το διέσπασε.

ΥΓ2. Εννοείται  ότι με τη εμφάνιση της Τέταρτης διαλύονται τα  υβριδικά “κόμματα” που διαθέτουν και οι Τρεις: η “Επόμενη Ελλάδα” του Ραγκούση, το “Δίκτυο” της Άννας και ένα σχήμα που είχε αναγγείλει ο Φλωρίδης.