Ο Κυριάκος στη ΔΕΘ: Όταν όλα πάνε καλά και ο πρωθυπουργός γελάει ανεξήγητα…

Του Νίκου Λακόπουλου

Χωρίς νταούλια και ζουρνάδες, όπως είπε, και με ανεξήγητα χαμόγελα αυτοικανοποίησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη -ξαναδιάβασε τις προεκλογικές τους υποσχέσεις με βασικό μοτίβο πως «η χώρα πρέπει να δημιουργήσει νέο πλούτο και να τον μοιράσει δίκαια.  Και όχι να ανακατανέμει τη φτώχια και τη μιζέρια με πελατειακά κριτήρια. Η Ανάπτυξη, συνεπώς, αναδεικνύεται, στο πρώτο και πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα στην οποία θα κριθεί, τελικά, και η επιτυχία της κυβέρνησης».

Οι αύρες νερού που είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, για τις ανάγκες αστυνομικής φύλαξης των εκδηλώσεων της ΔΕΘ παρά τις ήπιες διαδηλώσεις δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν και η κυβέρνηση ζει ακόμα ένα κλίμα μάλλον υπερβολικής εφορίας.

Δυο μήνες μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και την κυβέρνηση Μητσοτάκη μια δημοσκόπηση δείχνει πως το 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε 24% και η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτινάσσεται στο 50%. Που σημαίνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τις εκλογές εξακολουθεί να θέλει να τον τιμωρήσει.

Ίσως αυτή η δημοσκόπηση να δικαιολογεί τα χαμόγελα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και την πανηγυρική του εμφάνιση -καθώς η μπάντα του στρατού έπαιζε το “αγαπημένο” του τραγούδι που είναι το Paradise City των Guns n’ Roses (!). Μιλάει για την πόλη του Παραδείσου όπου το γρασίδι είναι πράσινο και τα  κορίτσια όμορφα και μάλλον έκαναν πρόβες πολλές ώρες  στην μπάντα για αυτή την έκπληξη που σκέφτηκαν μάλλον αδίστακτοι επικοινωνιολόγοι.

Την ίδια ώρα η Μαρέβα άνοιγε …με αγρότισσες και ο Άδωνις Γεωργιάδης ομολογούσε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ -και γι΄αυτό δεν μπορεί να μην το υποστηρίξει.  Άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί ότι “τρώει από τα έτοιμα”, αλλά -θυμηθεί το, είπε στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, “θα βρεθεί πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεστε μπροστά στα αδιέξοδα και θα σκεφτεί πρόωρες εκλογές”.

Αυτή η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές μας λέει όμως πως η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε και πάλι -με μεγαλύτερη διαφορά- και πως μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα από το να περιμένει απλώς τις εκλογές -που κάποτε θα γίνουν.

Παρότι το 32% είναι ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της τετραετίας  σε ένα ποσοστό πάνω από 40% κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί την επόμενη τετραετία, όπως και αν θα είναι πράγματι μια ολόκληρη τετραετία ή θα έχουμε εκλογές νωρίτερα.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού για πρωτογενή πλεονάσματα -όπως πιστεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναιτο τυρί στη φάκα των νέων μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που θα έμπαιναν ως προϋπόθεση για τη μείωση των πλεονασμάτων. Οι μνημονιακές πολιτικές είναι τελικά το κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον είχε άλλωστε για …μπρέκφαστ -κατά τον Νίκο Μουζέλη, αν δεν είχε κάνει το ολέθριο λάθος στις δημοτικές με ένα κόμμα που ο ίδιος είχε πει ότι δεν υπάρχει πλέον -ο “παλιός ΣΥΡΙΖΑ”.

Τώρα φαίνεται πως πιστεύει πως ομάδα που χάνει δεν την …αλλάζεις- απλώς την διευρύνεις και περιμένεις να φθαρεί ο αντίπαλος. Μόνο που το να περιμένεις τέσσερα χρόνια είναι πολύς καιρός και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί ως τότε -ιδιαίτερα αν δεν αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ως άλλος Sir Humphrey, θα διαπραγματευτεί σκληρά για τα πλεονάσματα, αλλά εν ευθέτω χρόνω, όταν και μόνον όταν όλοι οι παράγοντες έχουν ληφθεί υπόψη και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αρνητικοί παράγοντες και φυσικά με την επιφύλαξη των δεσμεύσεών μας και χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες» θα σχολιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Τουλάχιστον υπάρχει η βεβαιότητα ότι το 2022 θα μειωθούν τα πλεονάσματα”.

Από την μείωση φόρων ως τους οδικούς άξονες που ανακοίνωσε πώς προχωράνε -κιόλας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός εφαρμόζει βασικά το πρόγραμμα του …ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας με έμφαση τις επενδύσεις που θα έλθουν όπως και οι …ινδοί τουρίστες -όπως είπε.

Το ψηφιακό κράτος που υπόσχεται είναι η “ηλεκτρονική διακυβέρνηση” του ΣΥΡΙΖΑ μια απόπειρα που άρχισε εδώ και μια δεκαετία και παραμένει “όραμα”. Η μόνη είδηση από την ΔΕΘ δεν είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά πως πλέον θα έχουμε …Παρατηρητήριο της Γραφειοκρατίας.

Κατά τα άλλα τέσσερα χρόνια είναι πολλά, αλλά ο καιρός περνάει -ιδιαίτερα όταν έχουμε ένα πρωθυπουργό που χαμογελά -μόνος του- ανεξήγητα, ίσως και προκαταβολικά. Ένας πρωθυπουργός με μια κυβέρνηση που “ό,τι λέει το κάνει”, αλλά δεν υποσχέθηκε και τίποτα. Μόνο αναγέννηση, πρόοδο, ανάπτυξη καλές δουλειές για όλους που ήδη έγιναν …πολλές καλές δουλειές.

Η ανάπτυξη από 4% έπεσε στο 3% ως στόχος κι ο Γιάννης Στουρνάρας πλέον την εγγυάται. Φαίνεται πως ξαφνικά όλα πάνε καλά, το πρόβλημα ήταν μάλλον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αλλαγή αποδίδει. Τέσσερα χρόνια είναι αυτά θα περάσουν. Και οι αύρες νερού που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη- τις αγοράσαμε λέει από το Ισραήλ, αλλά τις χρωστάμε ακόμα, μες τα τέσσερα χρόνια, θα χρειαστούν κάπου.