Ο κύκλος των χαμένων βουλευτών

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η πολιτική ζωή του τόπου ολισθαίνει επικίνδυνα, όπως όλα δείχνουν με τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο και με οποιαδήποτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκύψει.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής, πέρα από κάθε θεσμική δεοντολογία, ώστε να μην χάσουν τις κοινοβουλευτικές του ομάδες τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και το Ποτάμι.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι με τους ΑΝΕΛ και με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει αντιδράσει σφόδρα στην μεταπήδηση των βουλευτών του στον ΣΥΡΙΖΑ, με κίνδυνο αν ο αριθμός των βουλευτών του επίσημα αριθμεί κάτω από πέντε, τότε ο ίδιος να μην έχει το δικαίωμα να θεωρείται αρχηγός κόμματος αλλά ανεξάρτητος βουλευτής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική του σταδιοδρομία.

Παρόλα αυτά και μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ήδη ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει την συγκατάθεσή του στον Πρόεδρο της Βουλής για μεταβολή του κανονισμού, τελικά επικράτησε μία διαφορετική και πάλι όμως αντιθεσμική λύση, η οποία μάλιστα αποτελεί μία πρωτοφανή παραβίαση των κοινοβουλευτικών ηθών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε ή μάλλον απαίτησε από τους 6 βουλευτές των άλλων κομμάτων που είχαν ψηφήσει και την Συμφωνία των Πρεσπών, να δώσουν προκαταβολικά την συγκατάθεσή τους σε κάθε νομοσχέδιο που καλείται να εγκρίνει η κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει η σχετική πλειοψηφία στην Βουλή.

Με λίγα λόγια, θα παρατηρείται για πρώτη φορά το φαινόμενο, βουλευτές που επίσημα ανήκουν σε άλλο κόμμα, δηλαδή της αντιπολίτευσης, να δίνουν επίσημα ψήφο εμπιστοσύνης και εν λευκώ την συναίνεσή τους σε κάθε νομοσχέδιο, τασσόμενοι με την κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενό τους,

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να διασώσει την κυβέρνησή του και να πείσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ότι δεν έχει χάσει την δεδηλωμένη, επιλέγει να δώσει το φιλί της ζωής στον Πάνο Καμμένο, ενώ οι βουλευτές του Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος, δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσημα είναι εγγεγραμμένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση λοιπόν, επιχειρεί να κερδίσει μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία με δανεικούς βουλευτές, έχοντας προκαταβολικά την θετική τους ψήφο, τόσο στα νομοσχέδια όσο και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όταν θα ζητείται ονομαστική ψηφοφορία.

Είναι γεγονός, ότι με βάση τα κοινοβουλευτικά ήθη, από την στιγμή που δεν υπάρχει συγκυβέρνηση και η πραγματική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος αριθμεί 145, θα μπορούσε κάλλιστα ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον λαό, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, κάτι όμως που δεν αποτελεί επιλογή του, με αποτέλεσμα να σέρνεται η χώρα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, με άγνωστες ακόμη οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως η πολιτική αλλαγή στην χώρα είναι πλέον επιβεβλημένη, όχι μόνο για την για την εφαρμογή μίας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την προάσπιση των θεσμών, κυρίως των κοινοβουλευτικών, που αποτελούν εδώ και δεκαετίες το θεμέλιο της δημοκρατίας για την χώρα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός