Κατερίνα Μπακογιάννη: Eπιτέλους κι ένα φωτεινό πρόσωπο στο Ποτάμι

Του Γ. Λακόπουλου

Η Κατερίνα Μπακογιάννη άργησε τέσσερα χρόνια. Να γίνει εκπρόσωπος Τύπου στο Ποτάμι. Όσοι την ξέρουν, αλλά και όσοι δηλώνουν”φυσιογνωμιστές” συγκλίνουν: πού την είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης; Την είχε στα μετόπισθεν. Μπορεί να το επέλεγε και η ίδια.

Συγκροτημένο πρόσωπο, δημοσιογράφος με υψηλό επαγγελματισμό, εντυπωσιακό βιογραφικό, εξωστρεφής, πολύτεκνη, φωτογενής, ίσως δεν είχε αποφασίσει να ξημεροβραδιάζεται σε μια δουλειά που σε κάνει λάστιχο. Χωρίς ωράριο και χωρίς ανταμοιβή ενίοτε- αν πρόκειται να μανατζάρεις επικοινωνιακά ένα μικρό κόμμα. Ειδικά όταν βρίσκεται στα κάτω του.

Εδώ όμως συμβαίνει κάτι περίεργο. Οι ειδικοί λένε ότι ακριβώς την Μπακογιάννη χρειάζονταν τόσα χρόνια ως καθημερινό καθρέφτη του Ποτάμι. Δεν υπάρχει ιδανικότερος πορτ παρόλ για έναν πολιτικό σαν το Σταύρο-που συχνά θέλει, αλλά δεν ξέρει πώς να το πει- από μια καλλιεργημένη γυναίκα, συνεπή επαγγελματία και ευσυνείδητη δημοσιογράφο για περάσει το μήνυμά του.

Αν χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική που κάποιος υπέδειξε στον Μητσοτάκη -αλλά την ψιλο-κακοποίησε εκεί που τη χρησιμοποίησε- κι αν διπλώσεις το χάρτη, το πολιτικό πρόσωπο του Θεοδωράκη θα πέσει πάνω στο επικοινωνιακό χάρισμα της Κατερίνας.

Ο Θεοδωράκης είδε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του να αποδεκατίζεται από τον Κυριάκο, όταν δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις στο Μακεδονικό. Κοινοβουλευτικά έμεινε στον άσο. Άλλος για τον Κυριάκο τράβηξε και άλλος για τη Φώφη. Έστειλε και ο ίδιος αψυχολόγητα τον Δανέλλη στον Τσίπρα και ήλθε και έδεσε .

Μεταξυ μας: ψάρευε κι ο ίδιος ό,τι να ήταν παλιότερα. Καλύτερα που γλύτωσε από κάτι σαλεμένους που του κατσικώθηκαν. Ε, ρε πλάκες τώρα που θα τους λουστεί ο Κυριάκος. Θα είναι η εκδίκηση του…

Και τώρα τι όμως; Τέρμα; Όσοι ξέρουν λένε ότι υπάρχει πολύς Σταύρος ακόμα μέσα στον Σταύρο. Αν έχεις ξεκινήσει από τη Αγία Βαρβάρα και έφτασες πρωταγωνιστής, μπορούν να σου πάρουν τους δεύτερους ρόλους, αλλά κανείς δεν μπορεί να σου πάρει το σενάριο. Γράφεις άλλο από την αρχή μόνος στου. Το θέμα είναι να βρεις κάποιον να το παίξει.

Η Μπακογιάννη έχει αρκετή πείρα στη δημοσιογραφία και μπορεί να την πεις ακόμη και καρατερίστα, αν την μετρήσεις με τις παλιές δουλειές της: συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και αφηγήματα. Αλλά στην πολιτική είναι νέο πρόσωπο. Αυτή τη φρεσκαδούρα χρειάζεται ο Θεοδωράκης για να ξεκινήσει από την αρχή. Αυτός να κόβει και η πορτ παρόλ του να ράβει.

Από εκεί και πέρα το Ποτάμι έχει χώρο.Ίσως αυτό που έφταιξε ως τώρα να ήταν ότι ως άπειρος και βιαστικός το έριξε σε λάθος κοίτη και τον σακάτεψαν τα σκυλόψαρα. Με την Κατερίνα Μπακογιάννη μπορεί να συμβολίσει και την αλλαγή κοίτης.

Το κενό που πήγε να καλύψει υπάρχει ακόμη στην ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη. Κανείς άλλος δεν φαίνεται ικανός να πάρει τη θέση του. Αρκεί ο ίδιος όπως έκανε καλή επιλογή με την νέα εκπρόσωπο Τύπου να κάνει το ίδιο με τα ψηφοδέλτια του ανά την επικράτεια. Πρόσωπα χωρίς τουπέ και δήθεν, αλλά με στέρεη προσωπικότητα.

Μπορεί ένα κόμμα να πάρει τα πάνω του επειδή άλλαξε πορτ παρόλ ο αρχηγός του; Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω, θα δούμε πότε άρχισαν να έχουν πέρασμα σε ευρύτερα στρώματα ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής.

Το θέμα για τον επικεφαλής κόμματος είναι να μην κοιτάει μόνο τον ανταγωνισμό στο δικό του επίπεδο. Να βλέπουμε τι γίνεται και με τη σύγκριση των εκπροσώπων… Στοιχειώδες. Αν της δώσει πολιτική η Κατερίνα Μπακογιάννη θα την τρέξει…Τόχει…