Ο Κώστας Τζαβάρας στριμώχνει τον Ντογιάκο – που προσπαθεί να στριμώξει τον… Βαξεβάνη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Ο βουλευτής συνοψίζει από πολιτική σκοπιά, όσα συζητούν οι πιο έγκυροι νομομαθείς της χώρας: «Αν το έγκλημα σχετίζεται με τον Πρωθυπουργό, υπόκειται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών και πρέπει να υπάρξει εμπλοκή της Βουλής».

Ότι η Ντόρα Μπακογιάννη στρατολογήθηκε για να απειλήσει με «δέκα χρόνια φυλακή» όποιον, αρμόδιο, μιλήσει για τις παρακολουθήσεις -Ανδρουλάκη, Κουκάκη, τότε – κάποιος σήκωσε το χέρι του:

«Είμαι 45 χρόνια νομικός, τέτοια διάταξη δεν την έχω ακούσει».

Ήταν ο Κώστας Τζαβάρας, πρώην υπουργός και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ από το 2007. Ακροβολισμένος πάλι κατά των μεθοδεύσεων της οικογένειας Μητσοτάκη, διαθέτει όσα χρειάζονται για να τη φέρει σε δύσκολη θέση: πολιτικό θάρρος, προσωπική ακεραιότητα και γνώση του Συντάγματος και των νόμων. Πιο απλά: όσα βρίσκονται σε ανεπάρκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που χειροκροτούσε τον Πρωθυπουργό, όταν τους έλεγε ότι, ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, έχει δικαίωμα να τους παρακολουθεί.

Ο Τζαβάρας στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του εστιάζει στον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη τον ρόλο της στο σκάνδαλο των υποκλοπών και παραδίδει μαθήματα, νομικής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής επάρκειας, όχι στο -φοβισμένο- κόμμα του με τις δουλικές συμπεριφορές, αλλά κυρίως στον… ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να επαναπαύεται στις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για τον -ψευδόμενο-Πρωθυπουργό, ενώ την ίδια στιγμή το «σύστημα Μητσοτάκη» μεθοδεύει τη συγκάλυψη στο νομικό πεδίο – έστω και αν απέτυχε να κάνει το ίδιο στο πεδίο της ενημέρωσης και της πολιτικής.

Ο Κώστας Τζαβάρας τους βγάζει από τον ύπνο της εύκολης αντιπολίτευσης με τις νομικά άσφαιρες καταγγελίες και διατυπώνει την κρίσιμη ένσταση, για την προκαταρκτική εξέταση μετά τις αποκαλύψεις του Documento: «Δεν έχω αντιληφθεί ποιο είναι το έγκλημα που έδωσε παραγγελία να διερευνηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

Εδώ είμαστε. Αυτό που λέει στην πραγματικότητα είναι ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας: η ασάφεια – σε συνδυασμό με τη διασπορά της έρευνας σε πέντε διαφορετικούς ανακριτές που ήδη κατήγγειλαν ο Κ. Βαξεβάνης και ο δικηγόρος του Γιάννης Μαντζουράνης- συνιστά μεθόδευση συγκάλυψης.

Η σωστή ερώτηση που ζητάει απάντηση είναι: τι ακριβώς ερευνά ο Ντογιάκος, στην έρευνα του οποίου αναφέρθηκε ως… ενδεδειγμένη εξέλιξη και ο Μητσοτάκης;

Ο βουλευτής συνοψίζει από πολιτική σκοπιά, όσα συζητούν οι πιο έγκυροι νομομαθείς της χώρας:

«Αν το έγκλημα σχετίζεται με τον Πρωθυπουργό, υπόκειται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών και πρέπει να υπάρξει εμπλοκή της Βουλής».

Αν, όμως, μιλάμε για το ενδεχόμενο «συκοφαντικής δυσφήμισης του Πρωθυπουργού» ή για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», τα πράγματα οδηγούνται από νομική άποψη αλλού:

Μετατρέπουν τον ελεγχόμενο Μητσοτάκη και τους ανθρώπους του σε κατηγόρους και τους δημοσιογράφους της εφημερίδας που αποκάλυψε τη «μεγάλη λίστα» των παρακολουθήσεων σε… υπόπτους.

Η αναστροφή της ερευνητικής πυραμίδας κατά το προηγούμενο του σκανδάλου Novartis επαναλαμβάνεται και ο Πρωθυπουργός ήδη – και διόλου τυχαία – την… επικαλέστηκε, ως τεκμήριο απαλλαγής του από τις υπόνοιες…

Κατά τον συγκροτημένο, πολιτικά και νομικά, Κώστα Τζαβάρα, «ο εισαγγελέας δεν είναι αστυνομία κατοχής αποδεικτικού υλικού για την παραγωγή πειστικότητας ισχυρισμών», ώστε να καλεί τον Κώστα Βαξεβάνη και να τον ρωτάει αν «έχει αποδείξεις» – επειδή ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτά που αποκάλυψε είναι ψευδή…

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», σχολίασε. Στην πραγματικότητα είναι κάτι χειρότερο. Το πνεύμα των ενεργειών του Ισίδωρου Ντογιάκου δεν είναι να ερευνηθούν οι παρακολουθήσεις και να βρεθεί ποιος εμπλέκεται, αλλά να ερευνηθεί ο… Βαξεβάνης. Και ίσως και να… παραπεμφθεί στο τέλος! Ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για το συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν το λες.

Ωστόσο, ακόμη και αν αυτή τη φορά δεν υπάρχουν «δικασταί εις τα Αθήνας», υπάρχουν έντιμοι πολιτικοί χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ο βουλευτής της ΝΔ βάζει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στη σωστή βάση: το συνδέει με το άρθρο 25 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην «προστασία του κοινωνικού κράτους δικαίου» και την «προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Οποιοσδήποτε σοβαρός νομικός και κάθε πολιτικός που σέβεται την αποστολή του θα προσυπέγραφε την άποψή του:

«Όταν είναι γνωστό -στη δικαιοσύνη, ή στην αστυνομία, ή σε οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή – ότι υπάρχει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει στην κατοχή του υποδομή υπονόμευσης του ατομικού δικαιώματος, είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να ψάξει και να βρει ποιος το έχει και να επιβάλλει τις κυρώσεις που απαιτούνται… Μέχρι τώρα δεν έχω δει κάποια συγκεκριμένη κίνηση από τις εισαγγελικές αρχές».

Με απλά λόγια, η Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από όσα λένε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, οφείλει – εκ του θεσμικού ρόλου της- να έχει βρει το Predator και τους διακινητές του και να τους οδηγήσει στο εδώλιο. Η κυβέρνηση αποτελεί ξεχωριστή εξουσία και δεν τη δεσμεύει…

Ο Κώστας Τζαβάρας είναι σαφής: «Αντιθέτως, όλοι κινούνται σε ένα περιφερειακό πεδίο, όπου μάλλον υπηρετούν άλλους σκοπούς, παρά τον κεφαλαιώδη, αυτόν της προστασίας του πολίτη». Το «όλοι» περιλαμβάνει και την Εισαγγελία και το μέγαρο Μαξίμου.

Περίπτωση να αντιληφθεί ο -άσχετος και βολικός – υπουργός Δικαιοσύνης τι εννοεί ο συνάδελφός του δεν υπάρχει… Το συμπέρασμα, ωστόσο, είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν έχει μόνο Πάτσηδες αλλά και πολίτικους με ανάστημα και κρίση.

Έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση νομικούς με αντανακλαστικά για να μελετήσουν με προσοχή όσα καταθέτει δημόσια ο βουλευτής; Αν το κάνουν, η θέση του Πρωθυπουργού και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα γίνει δύσκολη.

Θα χρειαστεί να πείσουν ότι δεν λειτουργούν συμπληρωματικά- και όχι όπως επιβάλλεται από το νομικό σύστημα της χώρας: να ερευνήσει ο δικαστικός λειτουργός ενδεχόμενη ανάμειξη του πολιτικού, σε ένα αδίκημα. Αντί να τον διευκολύνει να αποφύγει την παροχή εξηγήσεων στη Δικαιοσύνη.

Για όσους θέλουν να καταλάβουν, εκεί βρίσκεται η ουσία και όχι στην… τιμωρία ενός δημοσιογράφου για ένα ρεπορτάζ- όπως δείχνει ότι επιδιώκει ο σχεδιασμός που καταλύει τη δημοκρατία με τη διάκριση των εξουσιών… Πάντα κατά το προηγούμενο της Novartis…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR