Αντώνης Σαμαράς: Δελφίνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Σαμαράς θέλει τη ΝΔ πίσω και εξηγεί με ποιους όρους θα την πάρει…

Ερώτηση: Γιατί δυο πρωθυπουργοί της Δεξιάς και πρόεδροι της ΝΔ -ένας πρώην κι ένας υπ’ ατμόν- ερίζουν για την υστεροφημία ενός ασήμαντου ανθρώπου- που έπαψε εδώ και μισό αιώνα να είναι βασιλιάς;

Απάντηση: Δεν ερίζουν για τον αποβιώσαντα Κωνσταντίνο Γκλίξμπουργκ. Οι δηλώσεις τους επί της ουσίας δεν διαφέρουν.

Αν «έκλεισε ένα κεφάλαιο» τώρα, που λέει ο Μητσοτάκης, ή «έχει κλείσει πριν από 49 χρόνια» που τον διορθώνει ο Σαμαράς, δεν έχει σημασία.

Ο γιος του Κώστα Μητσοτάκη περιγράφει τον «ιστορικό» Γκλίξμπουργκ ως προσωπικότητα, η αποτίμηση της οποίας δεν γκριζάρει πολύ τη σχέση του πατέρα του μαζί του, το 1965.

Βρίσκοντας «πολυκύμαντη» τη ζωή του τέως και «διακριτική» τη στάση του, μετά τον μεταπολιτευτικό ενταφιασμό του «Θρόνου», προσπαθεί να μη δυσαρεστήσει τους «κεντρώους», που νομίζει ότι μπορούν να τον σώσουν στις εκλογές.

Ο Σαμαράς προσθέτει απλώς σάλτσες για τον «Ολυμπιονίκη που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς». Τίποτε μεμπτό, σε σχέση με όσα είπαν Πέτσας και οι τρεις καμπαλέρος του ΛΑΟΣ για τον «Έλληνα», που δεν είχε ελληνικό διαβατήριο.

Βρήκε αφορμή να πάρει, ξανά αποστάσεις, από τον απομονωμένο Μητσοτάκη. Το τελευταίο διάστημα, παραείχαν έλθει κοντά.

Η ρήξη δεν είναι καλή εξέλιξη για τον Κυριάκο, σε σχέση με τον Σαμαρά.

Αλλά και το κολλητηλίκι δεν είναι καλό για τον Σαμαρά, σε σχέση με τον Καραμανλή – που δεν έδειξε να διακρίνει αγαθές διαθέσεις της Ιστορίας για τον αποθανόντα.

Ευλόγως. Το σόι του έδιωξε ένα σωρό Πρωθυπουργούς. Τελευταίοι ήταν ο παλιός Καραμανλής που απομακρύνθηκε από τον Παύλο και τη Φρειδερίκη και ο Γερο-Παπανδρέου, που ανατράπηκε από τον γιο τους, με μοχλό τον Μητσοτάκη.

Γνωστά πράγματα – τι άλλο να κρίνει η ιστορία;

Ο Σαμαράς απομακρύνεται από τον Νεομητσοτακισμό, γιατί η επικείμενη απουσία του Καραμανλή από την επόμενη Βουλή, τον φέρνει σε δύσκολη θέση.

Όταν ο οιονεί Παραταξιάρχης διαχωρίζει την θέση του από τη μετεκλογική κατάσταση της οικογένειας, ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος;

Να ανατρέψει πάλι στη Βουλή έναν Μητσοτάκη; Δεν θα χρειαστεί: θα έχουν προηγηθεί οι αρμόδιοι στην κάλπη.

Η «αντιμητσοτακική» παρέμβασή του -με πρόσχημα την «ιερή και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων» και η κατάταξη του Μητσοτάκη στα «αυταρχικά καθεστώτα που συνηθίζουν να σβήνουν φωτογραφίες»- είναι κίνηση δελφίνου.

Από χαρακτήρα, αφού τον έσυρε στα εγκαίνια του Ιδρύματός του, τώρα τον περνάει από «εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού» και τον κόβει.

Μήνυμα για απομόνωση, σ αυτούς που τον περιμένουν στην κάλπη.

Ο Σαμαράς θέλει τη ΝΔ πίσω και εξηγεί με ποιους όρους θα την πάρει…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR